Ринок землі: експерт про готовність до старту, ціни на землю та контроль за виконанням нових правил

Ринок землі: експерт про готовність до старту, ціни на землю та контроль за виконанням нових правил

1 липня в Україні стартує ринок землі, який дозволить українцям продавати та купувати землю сільськогосподарського призначення. Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук розповів Українському радіо, чи готова Україна до запуску ринку землі, яких цін варто очікувати в майбутньому та хто контролюватиме, аби правила, встановлені новим земельним законодавством, не порушувалися.

0:00 0:00
10
1x

Чи готове українське законодавство до старту ринку землі?

З точки зору прийнятих законодавчих рішень запуск ринку землі готовий більше, ніж на 95 %. Є головний закон, який був підписаний 31 березня 2020 року та вступає в дію з 1 липня 2021 року. Також нещодавно Верховною Радою були проголосовані два важливі закони: про земельну децентралізацію (2194) і про земельні аукціони (2195). 

Але наразі, для того, щоб увійти в повноцінний обіг земель сільськогосподарського призначення, ми чекаємо від КМУ прийняття певних підзаконних актів, які дають тлумачення законам 2194 та 2195. 

Мова йде, наприклад, про те, що в законі про обіг земель сільськогосподарського призначення чітко визначено, що концентрація землі в одних руках для фізичних осіб на першому етапі має становити тільки 100 гектарів. Стоїть питання, як повноцінно здійснювати контроль за виконанням цієї норми. Тому мають бути певні підзаконні акти, які б унеможливлювали підвищену концентрацію землі в одних руках.

Також для того, щоб проводити аукціони дуже важливим моментом є розуміння, як зареєструватися на сайті, як буде діяти система електронних торгів, як все працюватиме технічно. Адже один з пріоритетів цих торгів  це те, що вам не потрібно буде з'їжджатися в якесь одне місце, все можна буде проводити онлайн. 

Наскільки мені відомо, необхідні підзаконні акти вже більшою мірою підготовлені і зараз обговорюються в рамках роботи КМУ. Тому я впевнений, що до 1 липня технічні моменти, які стосуються впорядкування, будуть зроблені. Проте не виключено, що в ході земельної реформи ми побачимо додаткові законопроєкти з боку Верховної Ради для того, щоб усувати "білі плями", які можливо будуть виникати.   

Хто буде стежити за тим, щоб не перевищувався ліміт купівлі землі в одні руки?

Є конкретний приклад, який можна розглянути, на основі роботи банків. Банки не можуть бути власниками землі, а лише можуть взяти землю, якщо людина вчасно не повернула кредитні кошти. Протягом двох років вони зобов'язані реалізувати землю через аукціони. Така сама практика буде спостерігатися й щодо фізичних та юридичних осіб, коли будуть створені реєстри, які будуть здійснювати контроль. 

Буде створена реєстрова база, яка буде визначати наявність громадянства  що це дійсно були українці, буде здійснювати фінансовий моніторинг, походження коштів. Для цього будуть створені відповідні реєстри в Міністерствах економіки, юстиції, аграрної політики. Також в нас є правоохоронні та судові органи, які будуть здійснювати повноцінний контроль. 

Скільки гектарів землі можна буде купити?

Прийнятим законом, який вступає в дію з 1 липня, до 2024 року  власниками землі і тими, хто має право купувати землю, можуть бути виключно фізичні особи-українці. З 2024 року змінюється юридичний статус учасників процесу. Тоді брати участь в ринку землі зможуть й юридичні компанії, але також з українцем в якості кінцевого бенефіціарного власника. Ніхто з іноземців не матиме права брати участь в купівлі землі. 

Концентрація землі також збільшиться  зі 100 гектарів стане 10 000 гектарів землі. 

Чи не зростуть ціни на оренду землі разом із цінами на саму землю?

З 2015 року в нас фактично кожного року збільшується ціна оренди на землю. І сьогодні ми, користуючись землею, сплачуємо середньоєвропейські ціни за оренду 1 гектара землі: в середньому по території України сьогодні аренда 1 гектара землі вартує 110-120 євро. В цих умовах говорити, що ціни мають зупинитися, не можна. Громадяни, які здають в оренду, хочуть, щоб їхні прибутки збільшувалися.

Більше того, конкуренція за право оренди того чи іншого масиву спонукає  до того, що аграрії між собою створюють конкурентні умови і пропонують вищу ставку за оренду землі. В цих умовах виграє тільки український громадянин.

І коли ми вступимо в ринок землі, через 5-10 років, звичайно, що орендні ставки будуть підвищуватися. Але й зростатиме й ціна на землю. Тому не варто поспішати, адже сьогодні ми стартуємо від мінімальної ціни, нормативно-грошової оцінки, яка в середньому коштуватиме 1000 доларів, в деяких регіонах  до 2000 тисяч доларів. 

В Литві, наприклад, коли відкривали ринок землі, один гектар коштував біля 400 євро, зараз  більше 5 тисяч євро. Це показник, що громадян нема куди поспішати. Тим паче, можна отримувати пасивний дохід з оренди своїх земель сільськогосподарського призначення. 

Фото: pixabay