"Побачення з Євробаченням-2": Рекорди конкурсу

"Побачення з Євробаченням-2": Рекорди конкурсу

Євробачення чекають, бо це завжди круте шоу й незабутнє свято життя в усіх його проявах. А ще інтрига — хто займе перше місце, а хто опиниться в кінці таблиці. Це щоразу про нові рекорди й антирекорди, і саме цим Євробачення й приваблює фанів в усьому світі! Берез перебільшення, це наймасштабніша музична подія, що об’єднує близько 200 мільйонів глядачів на планеті. І це не враховуючи "Дитячого Євробачення", "Євробачення Юних Танцюристів", "Євробачення Юних Музикантів" (змагання між молодими виконавцями класичної інструментальної музики), "Магічного циркового шоу Євробачення" та "Євробачення: Хор", які також проводить Європейська мовна спілка.  Найстаріший з усіх цих Євробачень — саме  пісенний конкурс. Як найтриваліший щорічний міжнародний конкурс у світі він навіть потрапив у Книгу рекордів Гіннеса. 

  Для українців Євробачення — це ще й привід для гордості, адже за роки участі в ньому нам направду є чим пишатись. Так, після зміни формату конкурсу в 2004-му саме Україна стала найбільш результативною учасницею, у нас три перемоги, наші виконавці завжди виходять в фінал і це далеко не все. Тож саме про рекорди Євробачення ведучі Радіо Промінь Дмитро Захарченко й Леся Антипенко говорили з автором YouTube-каналу Bezodnya Music, музичним оглядачем Максом Нагорняком у третьому випуску другого сезону подкасту "Побачення з Євробаченням".

Рекордсмени в загальному заліку

Якщо ви чуєте "Te Deum" французького композитора Марка-Антуана Шарпантьє, значить, міжнародний пісенний конкурс Євробачення знову зібрав друзів. Оркестрова прелюдія є офіційною мелодією Європейської мовної спілки, що організовує Євробачення. Її ж вирішили зробити й вступною музичною темою конкурсу —  видовищного шоу, яке завжди знайде, чим здивувати. 

 Саме цей конкурс відкрив світові таких відомих виконавців, як Селін Діон, Лара Фабіан чи ABBA. До слова,  пісню  "Waterloo", з якою шведський гурт ABBA переміг на Євробаченні-1974, глядачі BBC назвали найвидатнішою композицією в історії міжнародного пісенного конкурсу.

Але Євробачення може не лише запалювати нові зірки, а й гасити старі. Не раз траплялось, що відомі виконавці сподівались на легку перемогу, але в результаті провалювались. Так було з Патрісією Каас і фінським рок-гуртом The Rasmus.

Словом, за 68 років історії конкурсу на його рахунку не бракує ні провалів, ні досягнень. Скажімо, ви знаєте, яка країна найгостинніша до Євробачення? Це Велика Британія. Вона приймала у себе конкурс 9 разів (4 рази завдяки своїм перемогам і 5 —  замість інших країн, зокрема, у 2023 році — від імені України). 

Містом, яке найчастіше приймало Євробачення, а саме, 6 разів (!), став ірландський Дублін. Найменшим містом-господарем Євробачення стало знову ж таки  ірландське поселення Мілстріт. А найбільше глядачів (38 тисяч) вмістили  на стадіоні в данському Копенгагені. 

Реноме найбільш педантичної країни на Євробаченні у Німеччини, виконавці з цієї країни брали участь у конкурсі 66 разів із 67. Рідкісним гостем конкурсу стало Марокко — країна доєдналася до конкурсу лише один раз, у 1980-му. Найгіркіша "слава" в Норвегії — вона 11 разів опинялася на останньому місці. 

А безперечні лідери Євробачення — це Ірландія та Швеція, у них  аж по 7 перемог! При чому Ірландія перемагала тричі поспіль  (з 1992 по 94 роки) і жодна інша країна поки не змогла повторити цей результат! Ба більше, Ірландії та Швеції належить ще один рекорд: виконавці з цих країн перемагали на конкурсі більше, ніж один раз. Ірландський співак і композитор Джонні Логан — у 1980 і 1987-му роках, а шведська співачка мароккансько-берберського походження Лорін — у 2012 і 2023 роках. Тож саме завдяки їй  цього року Євробачення приймає шведське місто Мальме. 

Як Швеції та Ірландії вдається так часто перемагати? Все просто: вони люблять музику та Євробачення, — переконаний автор YouTube-каналу Bezodnya Music, музичний оглядач Макс Нагорняк:

"Я думаю, що величезною передумовою їхніх перемог є те, що у них гарно вибудувана інфраструктура в країні музична, особливо в Швеції. Всі ми знаємо, що шведські саундпродюсери дуже цінуються в світовій поп-музиці, і в них велике представництво гарних гуртів, як рок, так і поп, тож думаю, це також є однією з передумов того, що вони виграють. В нашій країні також не гірше представлена поп-музика чи інді-музика, тож, я думаю, якби Україна брала участь таку ж кількість років в Євробаченні, то в нас також було б сім перемог, а, можливо, навіть і більше. Тож думаю, головна передумова, що ці країни беруть набагато довше участь у конкурсі. І треба не забувати, що коли вони перемагали до 2000 року, кількість країн-учасниць була набагато менша."

Вік учасників Євробачення — не менш приголомшлива історія. Скажімо, наймолодшою учасницею в історії конкурсу стала француженка Наталі Пак (їй не було й 12-ти років). А найстаршим — Еміль Рамзауер, контрабасист швейцарського гурту Takasa (він вийшов на сцену Євробачення в віці 95 років). 

Є на Євробаченні виконавці, які пробували його підкорити по 4 рази. Це бельгієць Фуд Леклерк, швейцарський гурт "Peter, Sue and Marc", представниця Сан-Марино Валентина Монетта, а також шведсько-норвезька співачка Елізабет Андреассен. Зрештою, перемогти вдалось лише Елізабет Андреассен у 1985 році, і то в дуеті з іншою норвезькою співачкою Ханною Крог. Натомість бельгійця Фуда Леклерка фортуна не лише не винагородила за наполегливість, а його пісня "Ton nom" у 1962 році стала першою на Євробаченні, яка набрала 0 балів. 

А що ж Україна? У нас свої рахунки з Євробаченням і рекордів, до речі, не бракує. Але про це поговоримо далі. 

Рекорди України на Євробаченні

 Попри те, що Україна дебютувала на Євробаченні у 2003 році, тобто цьогорічний конкурс для нас буде 19-тим, ми маємо чим похвалитись. Україна — єдина з країн-учасниць Євробачення, яка щоразу доходила до фіналу. І в неї, так би мовити, найвищий коефіцієнт корисної дії на цьому конкурсі — аж три перемоги за такий короткий час! 

Першу перемогу для України на Євробаченні-2004 здобула Руслана з піснею "Wild Dances". Європа не встояла перед гуцульськими мотивами, трембітами та енергетикою співачки, яку охрестили "принцесою-воїном". Гадаю, всі пам’ятають, як турецька сцена не витримала Русланиних диких танців і тріснула! Пісню тоді нагородили також премією Марселя Безансона в категорії "Мистецький приз". 

Другу перемогу на Євробаченні для України в 2016 році здобуде Джамала з композицією "1944". Також співачка отримає премію "Eurostory Awards" за найкращий рядок у пісні та премією Марселя Безансона в категорії "Мистецький приз". І що не менш важливо — завдяки Джамалі на сцені Євробачення вперше прозвучить кримськотатарська мова. 

Ну і втретє український тріумф на Євробаченні відбувся в 2022 році завдяки гурту "Kalush Orchestra". Телеглядачі віддали за їхню пісню "Stefania" рекордну кількість голосів — 439 із 468 можливих! Загалом гурт отримав 631 бал — і це другий за історію конкурсу рекорд із найвищою кількістю голосів. Також "Stefania" поки що залишається єдиною україномовною хіп-хоп піснею, з якою вигравали цей конкурс. 

Ніхто до "Kalush Orchestra" раніше не продавав і головний трофей Євробачення — кришталевий мікрофон. Втім, хлопці це зробили, щоб допомогти українському війську, яке боронить нашу свободу. На благодійному аукціоні вони продали нагороду за 900 000$. Ще 11 млн грн соліст гурту Олег Псюк  виручив за свою рожеву панаму. Благодійний фонд Сергія Притули за ці кошти купив безпілотний комплекс. 

Усі свої перемоги Україна заслужила, наші виконавці вкладають енергію, талант, щирість у свої виступи, відкриваючи нашу прекрасну країну світові. Звідси — й такі блискучі результати на Євробаченні, — переконаний Макс Нагорняк:

"Україна здобула найбільше перемог в Євробаченні через те, що, безумовно, світ був прикутий до України і подій, які відбувались в Україні. Друге, давайте не забувати, що в кожному році, коли перемагала Україна, вона виділялась на фоні всіх інших країн. Як і Руслана, так і Джамала, так і "Kalush Orchestra", вони дійсно виділялись на фоні всіх типових пісень, які були представлені на Євробаченні, і ти міг запам’ятати чи "Дикі танці", чи прекрасний виступ Джамали з неймовірним вокалом і тембром, які не можна переплутати ні з ким, чи, наприклад, "Kalush Orchestra" з яскравими образами й піснею з класним хуком в приспіві. Тож, я думаю, це пов’язано з тим, що Україна представляється дуже яскраво й самобутньо, через це й займає такі високі місця."

Шоу, яке показували українські артисти, заслуговує окремих овацій. Що там шоу, українці не раз ставали творцями трендів на конкурсі. Скажімо, світ Євробачення неможливо уявити без зірки Вєрки Сердючки. У 2016 році костюм Сердючки з виступу на Євробаченні потрапив до музичного музею ABBA в Стокгольмі, де з нагоди 60-річчя конкурсу пройшла інтерактивна виставка "Good evening, Europe!". 

Рожеві панами, як у Олега Псюка, стали трендом літа-2022. А з легкої руки Каті Павленко з Go_A світ шаленів від зеленої шуби, а ще — іноземці захотіли вивчити українську мову. Й музичний оглядач Макс Нагорняк вважає це найбільшим досягненням України на Євробаченні:  

"Як на мене, найбільший успіх для України — це презентація української мови на конкурсі, і мені дуже приємно, що "Go-A" продемонстрували, що українську мову можуть вивчати, українську мову можуть слухати й українською мовою можуть співати закордоном. Це прекрасно, дякую Каті Павленко й всьому колективу, що започаткували цю традицію, щоб українці були представлені саме вітчизняною мовою. І це в нас уже третій представник, який їде з українською мовою на Євробачення. Як на мене, це дуже круто й це дуже вагомий внесок в пізнання європейцями української культури."  

Рекорди Нацвідбору України на Євробаченні

В Україні Євробачення не обмежується одним тижнем, поки тривають півфінали й фінал. У нас найбільші дебати виникають навколо Нацвідборів на конкурс. Цього року минулось без скандалів, зате рекордів — хоч відбавляй! 

Отже, глядачі вперше обирали в застосунку "Дія" 11-го фіналіста. Через застосунок українці голосували й за переможця Нацвідбору. Так от, охочих віддати свій голос виявилось так багато, що "Дія" просто "лягла". Як пояснив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, застосунок отримував 15 000 запитів за секунду, а це майже у 19 разів більше, ніж минулого року. Тож поки "Дію" реанімували, оголошення переможця Нацвідбору на Євробачення відклали майже на добу. Зрештою, за цей час проголосувати встигнуть 1 167 176  українців, тобто на мільйон більше, ніж під час Нацвідбору на Євробачення-2023. 

До слова, ці зайві години для голосування спрацювали "в плюс" для доброї справи. Оскільки упродовж усього фіналу глядачі могли перейти за QR-кодом, який бачили на екранах телевізорів, і задонатити на обладнання для розмінування Херсонщини й Харківщини. Загалом зібрати вдалось 2 381 000 грн, за які Благодійний Фонд Сергія Притули прибав 19 підривних машин "Вихор" і 70 металодетекторів. 

І це ще не всі здобутки цьогорічного Нацвідбору. Суспільне, яке його транслювало, отримало рекордні показники у діджиталі — більше доби одразу дві трансляції й пісня переможниць тримались у топ-трендах ютубу. І що особливо важливо, фінал Нацвідбору-2024 вперше змогли подивитись іноземці, які не знають української. Адже вперше його транслювали англійською мовою і цим ми завдячуємо нашим колегам — ведучим Радіо Промінь Вікторії Крюковій і Денису Денисенку. Нагадаю всім, що Радіо Промінь — офіційний медіапартнер Нацвідбору на Євробачення-2024. І спеціально до цієї події на радіо створили оригінальний саундтрек. 

Ну і ще одним фантастичним нововведенням цьогорічного Нацвідбору став переклад жестовою мовою. При чому це стосувалось і пісень. Перекладачка жестової мови Катя Заботкіна робила це настільки енергійно, що підкорила тисячі українців, які навіть пропонували саме її відправити в Мальме. 

А за що, власне, українці настільки любять Нацвідбори на Євробачення? Передусім тому, — переконаний Макс Нагорняк, — що там крута музика: 

"Я думаю, Нацвідбір на Євробачення настільки популярний в Україні через те, що в нас відсутнє музично-розважальне телебачення й конкурсна основа в ньому. У нас лишився тільки "Голос країни", який не конкурентний, який вже давно нікого не вражає і там шоу більше, ніж якогось музичного конкурсу. Чому Нацвідбір більш цікавий? По-перше, тому що там демонструються нові молоді артисти з їх власною творчістю, не з каверами, не з якимось переспівами класичних пісень, а саме з власною творчістю. І там ми можемо побачити як і ноу-неймів, так і артистів, які трошечки на слуху, й артистів, які вже імениті на кшталт  alyona alyona і Jerry Heil, і що вони продемонструють нам нову пісню. Думаю, Нацвідбір нам подобається за нові пісні. І прикута увага до нього через те, в тому числі, що ми почуємо там якийсь новий цікавий матеріал, який, безумовно, може стати хітом. Чого вартує тільки пісня від "Сальто назад" "О мамо", яка стала потім українськи хітом і крутилась на всіх радіостанціях, на всіх музичних телеканалах. Як на мене, Нацвідбір просто цікавіше дивитись, тому що там демонструється щось нове, цікаве і сама побудова конкурсної основи дуже проста й зрозуміла кожному. І це ти подивився чи на одних вихідних, чи протягом двох-трьох вихідних і дізнався тьму-тьмущу нової якісної українськї музики. Думаю, саме через це в Україні дуже популярний Нацвідбір."  

До слова, Alyona Alyona і Jerry Heil після Нацвідбору відзвітували про свій Топ-5 рекордів. За них, зокрема, проголосували понад 723-и тисячі українців, а це ⅔ усіх голосів. Загалом від глядачів і суддів вони отримали 21 бал,  і це найкращий результат з 2014-го року. Для Альони — це був перший Нацвідбір і одразу успішний, тоді як для Jerry Heil — уже третій. І що цікаво,  вона стала третьою з учасниць Нацвідбору-2020, хто потрапив на Євробачення. Крім неї, учасниками в різні роки ставали Go_A і TVORCHI. Чим не мотивація не опускати руки, правда ж? 

Що ж до дуету Alyona Alyona і Jerry Heil, то перш ніж піти на Нацвідбір, співачки записали кілька спільних пісень,  мініальбом і навіть побували в спільному турі. В ефірі "Вікенду Нової Музики" на Радіо Промінь вони розповідали, що для конкурсу загалом написали дві пісні, але, зрештою, зупинились на ліричній, але більш епічній, бо вона "мурашила". Від початку вони хотіли створити світлу й піднесену пісню, яка об’єднує. А ще — аби підтримати українських жінок, на плечі яких з початку повномасштабного вторгнення впало дуже багато випробувань. Також співачки мріють, щоб українська музика щільно увійшла в інтернаціональні плейлисти й лунала по всьому світу. "Бо це, — переконана Jerry Heil, — єдиний інструмент, м'яка сила, яка зможе людей щоденно закохувати в українську культуру і повертати їх до думок про Україну." Тож гадаю, найбільші рекорди України ще попереду!