"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США

"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США

Через вибори президента та членів американського Конгресу, в 2025 році можна очікувати будь-яких фінансових перипетій, що може позначитися на допомозі Сполучених Штатів Україні. Проте в 2024 році в нас точно буде озброєння, необхідне для того, щоб вистояти на фронті, зазначив експерт-міжнародник, дипломат Ярослав Войтко, коментуючи виділення Україні 61 млрд доларів. Зокрема, вкрай важливим є й те, що закон передбачає виділення цих коштів до вересня 2025 року, а не під закінчення фінансового року в США у вересні поточного.

"Сподіваємося, що швидко може бути поповнено дві речі, ― ППО як для поля бою, так і для цивільних обʼєктів, та снаряди, щоб бити російського ворога на українській території", зазначив Войтко. В цьому році, як додав експерт, завдання України ― оборонятися, а "далі, якщо буде можливість, ― переходити до визволення територій, які були в нас до 1991 року". 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: ArmyInform

"Сподіваємося, що швидко поповнять дві речі, ― ППО та снаряди"

Пане Ярославе, радник із нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що Україна втратила Авдіївку через затримку американської допомоги, та додав, що США мають ресурси, аби підтримувати Україні весь цей рік. Така прямолінійність є типовою для риторики американців чи навпаки? Як ви оцінюєте цю заяву?

В цьому реченні є певний політичний підтекст. Салліван ― представник демократичної адміністрації, яку очолює Джо Байден, а допомога була затримана переважно через позицію Республіканської партії, про що говорить і голосування, яке відбулося в суботу. Це підтверджує голосування не тільки в Палаті представників, але й в Сенаті США. Тут ж певний закид в бік "республіканців". Якби в Демократичної партії була більшість в Палаті представників, то, мабуть, такої піврічної затримки, як це було в 2022-2023 році, б не було. Але головне, що допомога надана, тепер є ясність, хто підтримує, а хто ― ні. 

Салліван на брифінгу напередодні також сказав, що "я очікую, що з тією кількістю ресурсів, які ми маємо зараз, ми можемо продовжувати забезпечувати України тим, що їй потрібно впродовж 2024 року". Тут йдеться безпосередньо про ту допомогу, яку вже виділили, чи таке формулювання ― це натяк, що можуть бути ще пакети допомоги?

 Я не думаю, що це завищені очікування. Вже йдуть поставки, тому що це озброєння було підвезено до території України й знаходиться в Польщі, Німеччині. Також є дані, що ATACMS малого радіусу дії надійшли в Україну ще в лютому і вже спрацювали на полі бою. 

Я хочу наголосити, що військова допомога йде за програмою президентського вилучення, коли президент разом з Пентагоном має право вилучати ті озброєння, які є в наявності, і передавати їх на потреби України, Ізраїлю чи інших країн. Друга програма передбачає гроші на виробництво нових озброєнь, які мають поповнити ці запаси. Й дуже важливо, що в ухваленому законі йдеться про те, що ці поставки і гроші виділяються не тільки до кінця цього фінансового року, який закінчується в США 30 вересня. Ці гроші виділяються на період до 30 вересня 2025 року. Це для нас дуже важливо.

Чи можуть бути додаткові поставки? Будемо дивитися. Минулого року була ситуація, коли Пентагон перерахував свої кошти, які він мав для України, і знайшов додаткових 6 млрд доларів. Україні були потрібні ці озброєння наприкінці минулого року і на початку цього, коли йшли бої і довелося відступити від Авдіївки, а кількість російських снарядів до українських складала 10:1. Тепер же будемо сподіватися, що швидко може бути поповнено дві речі. По-перше, це ППО як для поля бою, так і для цивільних обʼєктів, адже, на жаль, за відсутності ППО в достатній кількості в нас теплоенергетика в дуже плачевному стані. Друга річ ― це снаряди, які потрібні для того, щоб бити російського ворога на українській території. Звісно, є й інші потреби ― транспорт, ті ж ATACMS для того, щоб Україна могла не тільки оборонятися, але й могла забезпечити перемогу над РФ. Тому будемо сподіватися, що як стратегічний партнер США не обмежаться 61 млрд доларів, а також будуть залучати союзників по НАТО і про це говорять обидва кандидати в президенти ― й Байден, й Трамп, який каже, що "хлопці, війна в Європі, тож більше долучайтеся до допомоги в Україні".

"Завдання для України на цей рік ― вижити і оборонятися"

Восени в США відбудуться вибори, а перед цим ― передвиборча кампанія. Чи матиме вплив внутрішньополітична ситуація в США на нашу допомогу?

Ми не знаємо, хто стане президентом в листопаді. Звісно, Байден буде залишатися на своїй посаді до січня 2025 року, але не варто забувати, що в США відбудуться вибори до Конгресу. Буде повністю переобиратися Палата представників і третина Сенату. В 2022 році, наприклад, вийшло так, що "республіканці" отримали невелику більшість. Зараз ця більшість звелася до одного "республіканця", який може впливати на голосування, які відбуваються. 

Ярослав Войтко. Фото: Українське Радіо

Якщо реалістично, то за пів року, які залишаються до виборів, США будуть в контакті з нами розпоряджатися тими грошима, які зараз виділені. Якщо буде завершуватися фінансовий рік, то у зв'язку з тим, що рік виборний, можна очікувати будь-які перипетії щодо фінансів на 2025 рік. Адже ми бачимо, як республіканська більшість в Палаті представників взагалі блокувала ухвалення бюджету. Не тільки на іноземну допомогу, а взагалі бюджету на наступний фінансовий рік. Проте на 2024 рік у нас буде озброєння, потрібне принаймні для того, щоб вистояти на полі бою.  Зараз не йдеться, як це було минулого року, про певний контрнаступ. І нам, і американській стороні треба бути реалістами: в цьому році завдання України ― вижити і оборонятися. Далі, якщо буде можливість, ― переходити до визволення територій, які були в нас до 1991 року. 

Давайте поговоримо ще про нещодавні заяви глави Пентагону Ллойда Остіна про те, що він публічно радив не бити по нафтопереробній галузі РФ. Відтоді було кілька повідомлень про те, що ті чи інші НПЗ були вражені. Наскільки, на вашу думку, ми маємо дослухатися і дослухаємося до порад від наших союзників? І чи виділення допомоги США вплине на те, до яких порад союзників ми дослухаємося?

Ці заяви були зроблені Остіном ще до того, як навіть було внесено в порядок денний питання про допомогу Україні. Не так давно Оксана Маркарова, пані посол України в США, сказала, що офіційно через неї таких заяв не надходило, з прямою вимогою не бити по НПЗ, хоча в переговорах такі питання порушувалися. Тут йдеться про те, що США не заохочують такого роду ударів, але якщо вони завдаються українською зброєю ― а в нас є певні можливості для цього, це інша ситуація.

Очевидно, що в США не хотіли б, щоб у виборний рік підвищувалися ціни на нафтопродукти. Хоча є статистичні дані, що аж таких коливань цін атаки України не спричинили. Економічна ситуація там також непогана ― 2 % зростання ВВП останніх сім кварталів поспіль. Тож якщо на вибір американських громадян впливає економічна ситуація, то тут у Байдена непогана позиція.

Крім того, Парламентська асамблея Ради Європи сказала, що російські НПЗ та інші військові й не тільки обʼєкти є законними цілями для України, яка обороняється. Справа в тому, що ті ж НПЗ виробляються, наприклад, бензин не тільки для персональних автомобілів. Російські заводи випускають до ста найменувань продукції, яка може використовуватися не лише російською армією, а й відправлятися за кордон, в звʼязку з чим РФ отримує валюту. 

Тому ми прислухаємося, але "нам своє робить". Поважно ставляючись до прохань наших партнерів, Україна повинна робити все можливе для того, щоб своїми зусиллями бити по больових точках РФ. 

Останні новини
Допомога Україні екзистенційно важлива для Європи — словацький експерт Грабіна
Допомога Україні екзистенційно важлива для Європи — словацький експерт Грабіна
Мільйонер, який став волонтером. Історія В'ячеслава Запорожця
Мільйонер, який став волонтером. Історія В'ячеслава Запорожця
Такого єднання, як зараз, в Україні не було за всю історію — дослідник
Такого єднання, як зараз, в Україні не було за всю історію — дослідник
Тепер підрозділ отримує половину і більше дронів від держави ― комбат Федоренко
Тепер підрозділ отримує половину і більше дронів від держави ― комбат Федоренко
Ми повинні бути рупором, щоб зменшувати спекулятивні лейтмотиви – Вельч про роботу Amnesty в Україні
Ми повинні бути рупором, щоб зменшувати спекулятивні лейтмотиви – Вельч про роботу Amnesty в Україні
Новини по темі
Мільйонер, який став волонтером. Історія В'ячеслава Запорожця
Такого єднання, як зараз, в Україні не було за всю історію — дослідник
Тепер підрозділ отримує половину і більше дронів від держави ― комбат Федоренко
Ми повинні бути рупором, щоб зменшувати спекулятивні лейтмотиви – Вельч про роботу Amnesty в Україні
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів