Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США

Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США

Партнери активізують зусилля для підтримки України. Проголосований у США пакет допомоги певною мірою нас рятує, зазначив у коментарі для Українського Радіо керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. І продовжив: "Без цієї допомоги нам ставало б все важче і важче протидіяти ворогові, адже окупанти нарощують тиск. У комплексі весь проголосований пакет допомоги, який буде надходити в Україну, дасть можливість зупинити наступ російських військ. На яких рубежах ― це покажуть бойові дії. Не думаю, що Росії вдасться значно просунутися, але припускаю, що у них ще будуть тактичні успіхи. Однак це точно не те, на що розраховував ворог під час планування такого масштабного наступу". На думку Олександра Мусієнка, це потужний сигнал для Кремля.

0:00 0:00
10
1x

 

Фото: DEFENSE EXPRESS

 

Що таке схема PDA, за якою нам постачатимуть зброю?

Це внутрішній механізм у США, процедури і законодавство, яке дає можливість з американських складів оперативно надавати зброю Україні. А після того це має компенсуватися за рахунок бюджету. Якраз в одному із проголосованих законів є пункт про те, що кошти виділяються на заміну того, що було поставлено Україні. Тобто мета ― швидко й оперативно надати зброю, а потім уже США роблять замовлення, виготовляють і заміщають на складах ту зброю, яку було нам передано. (Програма Presidential Drawdown Authority (PDA) дозволяє Білому дому та Пентагону надсилати Україні існуючі озброєння прямо зі складів США ― ред.)

Чи все у цьому пакеті відповідає нашим потребам?

Один пакет на мільярд не може одразу закрити всі потреби. Але частково відповідає ― найоперативнішим нашим потребам. Це снаряди, ракети до ППО, боєприпаси, міни, вибухівка, бронемашини, кориговані бомби тощо. Це посилення вогневої міці особового складу. І дуже важливо ― це ракети ATACMS дальністю до 300 км, адже вони здатні вражати цілі у глибокому тилу по балістичній траєкторії, що нам потрібно саме зараз.

Чи можемо ми "видихнути" зараз і на який період?

"Видихати" ми не зможемо, тому що ситуація залишається складною. Ворог веде наступальні дії. Можна сказати, що з’явилося більше спроможностей, і цей пакет нас певною мірою рятує. Без цієї допомоги нам ставало б все важче і важче на фронті протидіяти ворогові, адже окупанти нарощують тиск. Я скажу так: у комплексі цей весь проголосований пакет допомоги, який буде надходити в Україну, дасть можливість зупинити наступ російських військ. Тобто російський наступ буде зупинено. На яких рубежах ― це покажуть бойові дії. Не думаю, що Росії вдасться значно просунутися, але припускаю, що у них ще будуть тактичні успіхи. Однак це точно не те, на що розраховував ворог під час планування такого масштабного наступу. У цьому полягає велика важливість пакета допомоги. І це потужний сигнал для Кремля.

Наскільки ракети ATACMS можуть змінити перебіг подій на фронті?

Думаю, вони точно будуть застосовані у комплексі зараз, на цьому етапі, для того щоб зупиняти розгортання російських військ. Треба розуміти, що чим більше ворожих спроможностей буде нищитися на підходах, до того, як вони розгортаються у бойові порядки безпосередньо на лінії фронту, тим менше буде контактних боєзіткнень, а отже, загроз для нашого особового складу. Ракети ATACMS дають можливість бити по особливо важливих об’єктах, де буде скупчення ворожих сил і техніки, це дуже важливо для стадії оборони. Якщо говорити про можливості застосування ATACMS у наступі, то ці удари, звісно, передують просуванню військ, уражаючи спершу особливо важливі об’єкти, логістику, пункти зв’язку та управління. Тобто, залежно від типу операції, ці ракети можна застосовувати і в обороні, і в наступі.

Джейк Салліван стверджує, що ракети ATACMS вже в Україні, пакет був схвалений 12 березня. Це за якоюсь іншою статтею?

Механізмів у США насправді дуже багато. Хочу нагадати, що 300 млн доларів допомоги було передано Україні ще раніше, це попередній пакет. І в тому пакеті були закладені також і ATACMS, саме вони вже в Україні. Просто це не розголошувалося.

Олександр Мусієнко. Фото: Суспільне

Канцлер Німеччини Олаф Шольц залишається непохитним щодо передачі Україні TAURUS. Тут спрацьовують політичні аргументи?

Вони остерігаються того, що це буде сприйнято як екскалацію та безпосередню участь Німеччини у війні. Думаю, там є цілий комплекс причин. Ми не можемо сказати, що Німеччина не допомагає, вона ― на другому місці. Не дає якийсь тип зброї? Так, він нам був би потрібен, але Німеччина активно діє зараз щодо надання Україні систем ППО. Переконати сьогодні Німччину, що вона не стане учасником конфлікту в разі передачі нам TAURUS ― дуже складно. Можливо, інформація про ATACMS вплине на канцлера Шольца, але поки що в цьому питанні абсолютна непохитність.

Якою може бути реакція РФ на ухвалення цього пакета для України?

На полі бою ситуація не зміниться, бо Росія чітко задекларувала свої наміри. Вони готуються до пожвавлення наступальної активності. Наші сили також готуються, щоб протидіяти ворогу. Росія буде активізувати наступ по трьох точках: північно-східний напрямок з Білгородської області у бік Харківщини, напрямок по центру Донеччини ― Часів Яр або Покровськ і напрямок Вугледар. Щодо інших аспектів, росіяни спробують нарощувати ракетний терор ― будуть вишукувати для обстрілів об’єкти, зокрема військові, логістичні, енергетичні.

На що ми можемо розраховувати в контексті ППО?

Робота в цьому напрямку триває і вселяє надію та оптимізм. Цей трек реально активізувався. Мені ця ситуація нагадує 2022 рік, коли почався ракетний терор проти енергетики. Тоді відбувся "Рамштайн", де було обіцяно Україні створити багатоешелоновану систему ППО. І зараз, після нещодавнього засідання ради Україна-НАТО було вирішено, що Україні треба знайти 7 цих систем. Це оперативні потреби саме в Patriot. Якраз Німеччина тут стала лідером, вже знайшли в Європі 4 системи. Гадаю, потребу в решті трьох Сполучені Штати зможуть закрити. Шанси на те, що до кінця року ми можемо отримати 7 батарей, є доволі високими.

Чого нам можна чекати від засідання "Рамштайн" завтра, 26 квітня?

Дуже добре, що всі ці події збіглися календарно. Мені здається, що це дасть поштовх іншим країнам продемонструвати єдність, зокрема зі Сполученими Штатами та Україною, і синхронізувати під цю подію надання додаткових пакетів допомоги. Припускаю, що деякі країни так і зроблять. Крім того, на фоні передчуття наступальних дій росіян на фронті ще більше зміцнити спроможності України. До того ж вирішити питання щодо снарядів за чеською ініціативою, строки їх постачання. Чеські снаряди вже законтрактовані, перша партія ― близько 200 тисяч ― має надійти найближчими тижнями до України. І ще момент ― F-16 на підході, вирішується питання інфраструктури, розгортання, тобто фінальний етап. Значення формату "Рамштайн" доволі велике. Проведу паралелі. Два роки тому російську армію відкинули від Києва, Чернігова, Сум завдяки допомозі, яка прийшла після "Рамштайну", наступ вдалося зупинити. А потім і провести успішні контратаки, звільнивши Херсон і Харківщину. Так і зараз, США і Захід можуть допомогти нам зробити аналогічні дії, як це було два роки тому. "Рамштайн" ― це і виконавчий орган, і можливість синхронізувати багато процесів для прискорення постачання допомоги Україні. Треба сказати, що Європа зіграла колосальну роль: поки не було допомоги від США, давала Україні все, що можливо ― і кошти, і зброю, і підтримку. Річ у тім, що пік європейської оборонної індустрії буде всередині 2025 року. До того моменту їм дещо важко у повній мірі передавати нам необхідне, не ті спроможності. У той час як США можуть собі дозволити надавати більші пакети допомоги.