Або ти обираєш рекрутинг, або тебе обере ТЦК — Бандрівська

Або ти обираєш рекрутинг, або тебе обере ТЦК — Бандрівська

З 11 по 14 червня цього року до army.gov.ua – порталу Міноборони України у партнерстві з рекрутинговою агенцією Lobby X – надійшло 2 420 звернень шукачів вакансій, повідомляє Міноборони. Керівниця Воєнного департаменту Lobby X Ольга Бандрівська в ефірі Українського Радіо  розмірковує, що сприяло такому сплеску активності серед потенційних воїнів та розповідає, до якого роду військ прагне долучитися найбільше охочих. Також вона аналізує, наскільки дієвими є піар-кампанії чи все ж шукачі вакансій більше довіряють рекомендаціям знайомих, які служать в ЗСУ. Бандрівська пояснює, чому людині краще самій обрати військову спеціальність і бажаний підрозділ для проходження служби, а не чекати на виклик до ТЦК.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: facebook.com/MinistryofDefence.UA

Передусім на посади піхотинців, стрільців, штурмовиків і кулеметників. Велика частина запитів стосується операторів дронів

2420 звернень за кілька днів – це багато чи мало?

Це достатньо багато порівняно  з попередніми періодами (зима, березень та квітень). Якщо порівнювати з потребою українського війська, то це також достатньо. Але тут важливо розуміти – наскільки якісними є ці відгуки. Мається на увазі, наскільки вони є релевантними тим вакансіям, на які вони подаються, чи відповідають вони вимогам, зазначеним у вакансії.

Чи змінився перелік вакансій і запити від армії?

Загальна картина щодо структури вакансій не дуже змінюється. Із новин – це запит нового роду військ Сил безпілотних систем, який було запущено буквально минулого тижня. Тому такі структурні зміни в системі безпеки і оборони можуть впливати на появу нових запитів від армії щодо потенційних військовослужбовців. Щодо запитів армії на постійній основі, то вони приблизно однакові. Передусім потрібні люди на посади піхотинців, стрільців, штурмовиків і кулеметників. Велика частина запитів стосується операторів дронів. 

Що спричинило пожвавлення серед шукачів вакансій: ефектна презентація Сил безпілотних систем чи можливо стартувала інша кампанія?

Це точно не кампанія Сил безпілотних систем, тому що після появи новини про старт їхньої роботи на нашому сайті, як і на інших, ще немає розподілу їхніх вакансій. Поки що триває процедура налагодження структур, конкретних військових частин, які до них входитимуть. Тому охочі зараз знайти вакансію в Силах безпілотних систем її не знайдуть через відсутність такого критерію. Натомість ажіотаж могла спричинити масивна інформаційна кампанія від Міноборони army.gov.ua. Минулого тижня її активно запустили по всіх регіонах. Це і зовнішні прояви реклами, і відеоролики в інтернеті, на телебаченні, радіо тощо. 

Оператор БПЛА чи штурмовик?

Ризикованість професії оператора БПЛА впливає на попит серед потенційних військовослужбовців?

Є кілька чинників, які впливають на високий попит на посади операторів дронів. З одного боку, це дійсно ризикована робота. Це не робота в тилу, сто відсотків. Керувати дронами дуже віддалено не можна. Тому, з одного боку, є ризик близькості до зони бойових дій, а з іншого боку, це щось нове. Крім того, це більш технологічна професія порівняно зі штурмовиком, вона має менше вимог до фізичних здібностей людини. Звісно оператори дронів також мають бути в хорошій формі, вміти швидко бігати, але вимоги дещо нижчі. Тому для молодого покоління українців оператори безпілотників це все таки більш приваблива спеціальність, ніж стрілець чи штурмовик. Крім того, на оператора дронів можна повчитися ще будучи цивільним, скориставшись можливостями приватних шкіл. Люди пробують, тому що розуміють, що їм так чи інакше доведеться служити в армії. Тому вони обирають ту службу і той вид діяльності, який  імпонує їм найбільше.

Третя штурмова бригада пропонує в тестовому режимі тиждень побути штурмовиком. Якщо кандидат вирішує, що це все ж таки не його спеціальність, він може влаштуватися до іншого підрозділу. Чи мотивує така практика потенційних військових?  

Так. Враховуючи наш досвід спілкування з кандидатами, страх лишається і це нормально. Це звична реакція людини боятися невідомості. Тому така безпечна проба себе в ролі штурмовика знімає рівень стресу і страху й дозволяє людині ухвалити зважене рішення. Це чудова ініціатива. Третя штурмова бригада – молодці.

Ольга Бандрівська. Фото: facebook.com/Olga.Bandrivska

В армію є два шляхи: рекрутинг і ТЦК

Яким шляхом найчастіше користуються шукачі вакансій?

Це залежить від того, на якій стадії пошуку перебуває людина. Якщо кандидати дуже довго уникали цього питання або ігнорували питання мобілізації і вибору військової професії, то напевне така людина починає з найближчого кола знайомих.  Наступним кроком іде пошук вакансій в інтернеті. Для багатьох кандидатів, які давно стежать за процесами мобілізації та рекрутингу до армії важливо знайти, зловити і відгукнутися саме на ту вакансію, яка задовольнить їхні побажання. На жаль, не всі люди знають, що в армію можна потрапити не лише через ТЦК, а й самим обрати конкретну посаду і підрозділ. Саме для цього створюються комунікаційні кампанії по всіх регіонах України з біл-бордами, щоб донести цю інформацію не лише для тих, хто перебуває у великих містах, а й для тих, які живуть в невеликих населених пунктах, не так активно користуються  комунікативними каналами і можуть не знати про таку можливість.

Чи не може статися так, що людина обрала вакансію, а ТЦК направила її в інше місце? Чи можна це потім виправити?

Зараз існує два шляхи потрапити в армію. Це рекрутинг, коли людина сама собі обирає посаду і підрозділ, проходить відбір і отримує запрошення до підрозділу у вигляді рекомендаційного листа. Він засвідчує, що конкретна бригада готова взяти до себе на обрану посаду певну людину. Другий шлях – це ТЦК, працівники якого розподіляють такого кандидата відповідно до потреб армії і тих пріоритетів, які поставив перед ТЦК Генеральний штаб. Якщо ми йдемо по першому шляху, то людина ще будучи цивільною, не перебуваючи в армії, ТЦК чи навчальному військовому центрі  обирає для себе підрозділ і посаду, подає резюме, проходить відбір (зазвичай телефонне інтерв’ю) і отримує відношення, тобто рекомендаційний лист. І тільки тоді людина з цим відношення іде до ТЦК, де проходить процес призову. ТЦК проводить таких кандидатів по процедурі рекрутингу. 

Останні новини
Законопроєкт про перезавантаження митниці дає привід для стриманого оптимізму – Острікова
Законопроєкт про перезавантаження митниці дає привід для стриманого оптимізму – Острікова
Таємниці "батька радіо". Що відомо про Гульєльмо Марконі
Таємниці "батька радіо". Що відомо про Гульєльмо Марконі
Промінь рекомендує: Tery з треком "Те як ти любиш"
Промінь рекомендує: Tery з треком "Те як ти любиш"
Через зміну атмосферного тиску та появу вітру якість повітря зміниться ввечері — Рубан
Через зміну атмосферного тиску та появу вітру якість повітря зміниться ввечері — Рубан
Приготуйтеся до змін: Львівське тріо Botashe представило сингл "Метаморфози"
Приготуйтеся до змін: Львівське тріо Botashe представило сингл "Метаморфози"
Новини по темі
Важливо запобігти подальшій міграції українців за кордон, які зараз евакуюються з Донеччини – Вишлінський
Сімейний лікар може працювати в Україні із 1800-ми пацієнтами — Іван Сорока
13 приватних клінік надають послуги з лікування безпліддя за програмою державних гарантій — Лизогуб
8 обов’язкових щеплень і медогляд щороку — Лукашевич про здоров'я дітей
Ратифікація Римського статуту допоможе притягнути РФ до відповідальності в МКС за екоцид – Листопад