Ростислав Демчук: "Україна заполонила весь інформаційний простір у Брюсселі"

Ростислав Демчук: "Україна заполонила весь інформаційний простір у Брюсселі"

16 червня у Брюсселі відбулося засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони. Разом із українським журналістом Ростиславом Демчуком, який безпосередньо перебував на місці події, ми підбили підсумки цієї події і зробили прогнози щодо засідання Єврокомісії у наданні Україні статусу кандидата в члени ЄС.

0:00 0:00
10
1x

Які головні досягнення отримала Україна від третього засідання Рамштайн 

Найголовніші досягнення для України — це розширення антипутінської коаліції, це продовження таких зустрічей, які почали відбуватися регулярно й щомісяця, та це те, що третє засідання відбулося у Брюсселі — столиці НАТО і ЄС. 

"Україна заполонила весь ефір у Брюсселі. Весь інформаційний простір. Вже понад 50 країн долучилися до ініціативи міністра оборони США Ллойда Остіна до формату Рамштайн. Те, що відбулося на засіданні Рамштайн, затвердили всі члени країн НАТО. НАТО готується до саміту в Мадриді 27-28 червня. До якого долучаться ще й учасники Рамштайну-3. 

Всі підтримують Україну однозначно. Всі будуть давати стільки зброї, скільки треба". 

У прес-конференції брало участь багато міжнародних журналістів. Своїми спогадами про спілкування між представниками мас-медіа і Єнсом Столтенбергом ділиться Ростислав Демчук: "Журналіст з Італії звернув увагу Єнса Столтенберга, генерального Секретаря НАТО на те, що "нарешті ці троє героїв (Макрон, Шольц і Драгі) приїхали в Україну аж на 4-му місяці війни вперше. Мовляв, де вони були досі?". Але ми всі знаємо, що вони зберігали обличчя Путіну… 

Столтенберг відповів, що це означає одне: солідарність НАТО все ж таки перемогла. Лідери цих трьох країн все ж приїхали в Україну, засвідчили свою єдність з країнами НАТО, із країнами ЄС, з країнами формату Рамштайн. Що все ж таки всі підтримують Україну". 

Чи могла бути третя зустріч в Рамштайні підставою до того, щоб ці три лідери і лідер Румунії різко змінили свою позицію і вже нарешті приїхали в Україну. 

"Міністрів оборони переконали, що зброю Україні треба таки давати. Всім: і французам, і німцям. Сьогодні ми можемо зітхнути спокійно, що вже навіть ці країни будуть давати нам зброю, допомагати і фінансово, і логістично. 

Цікавим було запитання про Папу Римського. Що США і НАТО, мовляв, спровокували війну, напад Росії проти України. Генсек НАТО відповів, що НАТО - це політично, військово-оборонний блок. Україна —суверенна держава. І ми маємо виконувати наші обов'язки, підтримувати суверенітет демократичних країн, і підтримувати міжнародне право. А Папа Римський нехай займається церквою".

Єврокомісія 17 червня має надати висновки за заявками України, Молдови та Грузії на статус держав кандидатів на вступ до ЄС.

"Єврокомісія однозначно вже вирішила, це навіть підтвердила Урсула фон дер Ляєн, щоб Україні надати статус кандидата в члени ЄС. Рада Європейського Союзу теж підтвердила цей статус. Який порядок розгляду такого статусу? Єврокомісія — це орган, який опрацьовує документи і подає на розгляд у Раду Європейського Союзу. Президент Ради ЄС на рівні з іншими, в тому числі із мадам фон дер Ляєн, сказали своє "за". 17 червня має бути лише формальність. Надзвичайно важливими будуть 23-24 червня. Це буде саміт усіх країн ЄС, лідерів країн, глав держав і урядів країн ЄС. 23 червня будуть ухвалені рішення щодо Балканських країн. Наступного дня буде винесено рішення, що країнам нададуть цей статус".

Фото: Yves Herman, Pool Photo via AP