Україна і США підписали хартію про стратегічне партнерство: що змінилося?

Україна і США підписали хартію про стратегічне партнерство: що змінилося?

Завершується візит української делегації до Вашингтона на чолі з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, під час якого відбулося підписання хартії про стратегічне партнерство України та Сполучених Штатів. Американські експерти називають цей візит дуже вчасним, а питання безпеки основним на переговорах. Чи допоможе підписана хартія протистояти російській агресії прокоментувала в ефірі Українського радіо керівниця безпекових програм Ради зовнішньої політики "Українська призма" Ганна Шелест.

0:00 0:00
10
1x

Про нові аспекти підписаної зі США хартії

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що оновлена хартія про стратегічне партнерство між Україною та США матиме принципово нові аспекти порівняно з попереднім документом і вони будуть пов’язані зокрема з протидією російській агресії.

Попередня хартія була підписана ще в 2008 році. За 13 років безпекова ситуація змінилася досить серйозно, до цього документ підписували в мирний для України час. Якщо раніше загальні фрази про підтримку територіальної цілісності і її суверенітету звучали як стандартні дипломатичні реверанси, то сьогодні у безпековій частині є конкретні фрази про протидію російській агресії, захист територіальної цілісності, військову допомогу, євроатлантичну інтеграцію як шлях для захисту України. Також у хартії є окремі пункти щодо Криму і Кримської платформи, чого Україна не могла уявити 13 рому у схожій угоді.

Про важливість підписаної хартії

Відповідно до стратегії національної безпеки і зовнішньополітичної діяльності Україна має 13 стратегічних партнерів. Серед 13 країн лише дві мають угоди з нами щодо стратегічного партнерства: США і Велика Британія. З Британією Україна підписала договір про зону вільної торгівлі і стратегічне партнерство торік. Підписання будь-якої угоди вкрай важливе, оскільки сторони не лише роблять заяви, а скріплюють підписами свої домовленості, а це значні зобов’язання у формі міжнародного правового акту.

Держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба

Фото: Держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба

Про газ як зброю з боку Росії

Американські експерти відзначають, що під час візиту не прозвучало чіткої оцінки використання Росією газопроводу і постачання газу як енергетичної зброї. Лунали загальні фрази, що США повинні застосувати санкції проти Росії у разі загострення газового питання. Водночас немає розуміння конкретних дій, що робитимуть США у разі ще більшого маніпулювання газом з боку Росії. Міністр закордонних справ України заявив, що енергетична криза, яку Росія створила на ринку Європейського союзу — це і є використання газу як зброї. Натомість американський держсекретар назвав червоною лінією ситуацію 2009 рік, коли Росія повністю припинила транзит газу територією України. На питання газу звернули увагу американські експерти, які хочуть донести: те, що відбувається сьогодні – це і є використання газу як зброї.

Читайте також: "Це сигнал для союзників, що Україна ― надійний партнер" ― експерт про військову допомогу від США та енергетичну співпрацю

Першим серйозним дзвіночком для американців могла б стати ситуація із Молдовою, але ця проблема була швидко вирішена і загроза постачання блакитного палива  зникла. Це трапилося швидко і США не встигли до кінця зрозуміти всієї загрози. Ймовірно, з цього питання ще пролунають заяви від конгресменів США, оскільки американські законодавці набагато рішучіші та відвертіші у своїх висловлюваннях щодо Російської Федерації, ніж державний департамент. Можна це пов’язати з тим, що частина американських посадовців не хочуть ще більше дратувати Росію безпосередньо зараз, коли триває вирішення ситуації на білорусько-польському і білорусько-литовському кордонах. Там розгортається криза і всі розуміють, що без Росії такої ситуації не сталося б. США остерігаються, щоб Росія не задіяла гібридні загрози на всьому периметрі.

Про практичний бік хартії

На прес-конференції держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що він звертатиметься до Конгресу про надання додаткової військової допомоги Україні. Український міністр закордонних справ також говорив про посилення безпекової допомоги. Водночас для України важливе не лише погодження Конгресом додаткової допомоги, зокрема летальної зброї чи елементів протиповітряної оборони, а розвіддані США. Йдеться про космічну зйомку та інформацію про пересування і розташування військ противника, адже хто перший має такі дані, той краще підготовлений щодо можливих провокацій з боку Російської Федерації.

Про візит директора ЦРУ до Москви

Нещодавно Джо Байден направив до Москви директора Центрального розвідувального управління Вільяма Бернса. Офіційно є інформація, що візит був пов’язаний зі скупченням російських військ на українському кордоні. Такі візити очільника ЦРУ не є рідкістю, у чутливих питаннях саме він вирушає на переговори в іншій країни, зокрема і не завжди дружні. Ймовірно, цей візит варто розглядати у форматі, коли американська сторона з одного боку хотіла зробити публічний жест, а з іншого боку планувала донести конфіденційну інформацію, чому Росії не варто продовжувати з подібними провокаціями щодо України.

Про напруження біля кордону України

Під час візиту Дмитро Кулеба заявив: "У нас немає розбіжностей зі Сполученими Штатами щодо оцінки безпекової ситуації довкола України. Розбіжності є в термінології, яка використовується під час цього коментування. Одна справа, коли масово перекидаються війська, це вже насторожує, але це не є ще свідченням вирішальної стадії підготовки наступу. Коли з перекинутих вже військ готуються наступальні формування, тоді ми вже підходимо до якоїсь лінії неповернення і це вже абсолютно інший стан. Наші розвідувальні органи наразі не бачать формування наступальних груп вздовж українського кордону. Але це жодним чином не скасовує той факт, що вздовж нашого кордону Росія створила серйозне збройне напруження".

Дмитро Кулеба мав на увазі розбіжності в оцінках США і України щодо дій Росії. Сполучені Штати б’ють на сполох, коли Російська Федерація починає пересувати війська. З іншого боку Україна звикла жити в таких умовах, адже Росія не вперше робить такі провокації. Навіть цьогоріч були схожі дії. Тому українські військові розвідники більш спокійно реагують на такі випадки, бо для них це звична діяльність російських військ. Вони аналізують, які саме формування задіяні, яка саме техніка пересувається, наскільки це близько та порівнюють з попередніми випадками.

Нагадаємо, експерт розповів про військову допомогу від США та енергетичну співпрацю.

Фото: facebook.com/dmytro.kuleba