Стали відомі рейтинги Зеленського і "Слуги народу" за жовтень

Стали відомі рейтинги Зеленського і "Слуги народу" за жовтень

Якби в Україні найближчої неділі відбулися президентські вибори, то Володимир Зеленський здобув би 26%. Про це свідчить соціологічне опитування, проведене Центром Разумкова упродовж 14-20 жовтня. Результати президентського і партійних рейтингів проаналізував в ефірі Українського радіо політтехнолог, керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про президентський рейтинг

Зеленський залишається лідером президентського рейтингу, хоча його підтримка порівняно з вересневими даними скоротилася. Попереднє опитування, проведене Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), також показало просідання рейтингу чинного президента. За даними КМІС, рейтинг президента з вересня впав із 34% до 25%. На другому місці п’ятий президент України Петро Порошенко, його рейтинг порівняно з минулим опитуванням Центру Разумкова теж дещо знизився.

Під час падіння рейтингів, варто звернути увагу на кількість невизначених людей. Якщо їхнє число збільшується, це означає, що вони шукають "нових облич", не хочуть голосувати умовно за "старих" політиків, а не проти альтернативи. Тобто є простір для нових політичних проєктів.

У Зеленського було велике зростання рейтингів, коли запровадили санкції проти Віктора Медведчука, але потім рейтинг відкотився назад. Антирейтинги влади Зеленського зростають. Його починають пов’язувати із соціально-економічною ситуацією в країні. Цьому, ймовірно, сприятимуть і перші платіжки взимку та коронакриза.

За даними Центру Разумкова, на третьому місці президентського рейтингу Юрій Бойко з цифрою 11,7%. Далі йде Юлія Тимошенко (10,1%) та Дмитро Разумков (8,8%). Високий рейтинг Дмитра Разумкова, швидше всього, емоційна реакція суспільства на його звільнення. Поки незрозуміло, з якими меседжами йде Дмитро Разумков у політику. Тим паче, конкуренти згадуватимуть йому роки, проведені зі "Слугами народу".

Партійні рейтинги

За даними Центру Разумкова, партія "Слуга народу" набирає 21,6% голосів, "Європейська солідарність" 15,8%, "ОПЗЖ" 12,9%, "Батьківщина" 11,1%.

Водночас попереднє опитування КМІС показало, що партія "Слуга народу" втратила першість із рейтингом 15,5%, а на першу позицію вийшла "Європейська солідарність" із цифрою 15,7%. Різниця між цими партіями становила 0,2%, тобто в межах статистичної похибки. У соціології результат може залежати від обраного методу опитування, від поставлених питань і їхньої послідовності. Якщо спочатку запитати людину про тарифи, а потім про партії, то можна отримати різні результати.

Фото: facebook.com/therazumkov