"Раніше ми посідали 60 місце, а зараз у трійці перших" — Філатов

"Раніше ми посідали 60 місце, а зараз у трійці перших" — Філатов

"Раніше ми посідали 60 місце, потім було 22, а зараз у трійці перших". Так в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо мер Дніпра Борис Філатов прокоментував позицію його міста до чільній трійці рейтингу прозорості від Transparency International Ukraine. Водночас Філатов відзначив єдність Дніпра з іншими містами України під час війни. Американці передали Дніпру військовий мобільний шпиталь. "Ми маємо достатньо лікарень і ми його передарували Білій Церкві", навів мер приклад місцевого самоврядування.

0:00 0:00
10
1x

На фото: Борис Філатов, телеграм-канал Бориса Філатова

"Ми радіємо цьому. Це була титанічна робота, бо цей рейтинг не присвоюється в режимі реального часу. Для цього ми працювали декілька років. Коли починалися процеси відкриття територіальних громад з точки зору прозорості, ми тоді посідали 60 місце. Потім було 22. А зараз в трійці перших. Це робота міського голови із підлеглими. Це багато різних процедур: від звітності щодо закупівель і до містянина, який може зайти на сайт міськради і знайти номер телефону депутата. Ми довго співпрацювали. Є певні рекомендацій від Transparency International, які повинні бездоганно виконуватися. Ми підтримуємо контакти з іншими мерами міст. Коли війна починалася, то у нас побільшало співпраці. Мер Стрия телефонує і каже, що ви ближче до війни, нам приїхала гуманітарна допомога, а ми вам подаруємо карету швидкої допомоги. Це те, що ніколи не можна забути. Або американці передали до Дніпра військовий мобільний шпиталь. Ми люди відповідальні. Ми маємо достатньо лікарень. Ми його передарували Білій Церкві. Сильне місцеве самоврядування і горизонтальні зв'язки показали, наскільки Україна єдина. Дуже міцні особисті стосунки. Зараз ми спілкуємося на майданчику Асоціації міст України. Синхронізуємо свої дії, зокрема щодо закону 5655, який скасовує децентралізацію. Є дискусія серед міських голів. Президент створив Конгрес регіональних влад. Це такий же ж майданчик для спілкування. Місцеве самоврядування працює", – констатував Борис Філатов. 

Програма "Transparent cities/Прозорі міста" (Transparency International Ukraine) презентувала адаптоване дослідження роботи міських рад під час війни. Оцінювали 70 міст зі 100 за певними критеріями. Замість звичних балів і місць — тепер статус міста ("прозоре", "частково прозоре" та "непрозоре") і рівень виконання індикаторів. Дослідження відбулося за фінансової підтримки Європейського Союзу. 

За результатами дослідження, статус "прозорі" мають: 

1.    Дніпро 
2.    Львів 
3.    Мукачево. 

"Частково прозорими" визначені 10 міст: 


1.    Вінниця 
2.    Володимир
3.    Житомир
4.    Кам’янське
5.    Київ
6.    Кропивницький
7.    Луцьк
8.    Тернопіль
9.    Ужгород
10.    Чернівці.

Попередні дві частини ексклюзивного інтерв'ю Українському Радіо мера Дніпра Бориса Філатова:

Філатов: досвід блекаутів врахували для наступних опалювальних сезонів

Філатов: ті, хто втратив житло внаслідок ракетного удару в Дніпрі, отримали по 2,5-3 мільйони грн