Як змінилася думка українців щодо перенесення Різдва: результати опитування групи "Рейтинг" коментує Мисів

 Як змінилася думка українців щодо перенесення Різдва: результати опитування групи "Рейтинг" коментує Мисів

В Україні за рік побільшало громадян, які підтримують ідею перенесення святкування Різдва на 25 грудня — з 26% до 44%. Проти перенесення — 31% опитаних. Чи зможемо ми в майбутньому перейти на європейський календар? Про це в ефірі Українського радіо розповів заступник директора української соціологічної групи "Рейтинг" Любомир Мисів.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чому все більше українців підтримують перенесення святкування Різдва

Певна тенденція до підтримки ідеї перенесення дати Різдва на 25 грудня прослідковувалася давно. Вона була доволі повільною, оскільки це релігійна традиція, і останнім часом навколо цього питання загострилося багато дискусій. Але суспільство змінювалося й вестернізувалося, і зростала кількість тих, хто був би не проти змінити дату і перенести її на новий календар.

По-друге, у зв'язку із повномасштабним вторгненням і консолідацією суспільства посилився вектор українськості та єднання навколо українських традицій. Крім того, діє гасло "геть від Москви", й ідея перенесення Різдва на ту дату, коли не святкують росіяни, також вплинула на суспільну думку.

Крім того, нині опитування ми можемо проводити не на всій території України. Наразі воєнні дії зосереджені на Півдні та Сході, де ми маємо більше консервативного в релігійному плані суспільства, адже там були осередки Української православної церкви Московського патріархату. Тож це також певним чином вплинуло на результати опитування.

Про респондентів

Найцікавішими є віковий розподіл і конфесійний. Відносна більшість тих, хто не проти перенести дату Різдва на 25 грудня, є серед молоді, оскільки для них це традиція переходу до західного стилю святкування Різдва з усім світом, і найстарших, які є більш релігійними людьми і для яких це більш свідомий вибір.

Якщо говорити про конфесії, то ми бачимо консенсус серед греко-католиків, які за традицією є православними, хоча ближчі за своєю конфесією до західної традиції. Водночас є розбіжності серед православних, особливо серед Православної церкви України. Тут значна частина людей поки що не підтримує цю ініціативу. У середовищі цієї конфесії є доволі сильні дискусії. Ми не можемо через невелику вибірку прослідкувати погляди усередині представників Української православної церкви Митрополита Онуфрія, але все-таки з попередніх досліджень ми знаємо, що там ще більш радикально негативно налаштована частина населення, яка проти перенесення дати Різдва.

Тож це теологічна дискусія, тому що це не лише культурний компонент, а й релігійний. Тому я думаю, що тут ми ще повинні пройти історію з внутрішньою дискусією в Україні стосовно дати Різдва.

Щодо регіонального розподілу, то неочікувано, що збільшилась кількість прихильників ідеї перенесення на Сході та Півдні. Основна причина полягає в тому, що загалом змістилися погляди українців у більш проукраїнський вектор, що частково вплинуло на їхній релігійний погляд. Ця кількість не є критичною, але вона більша, ніж у попередні дослідження, які ми зафіксували в минулі роки.

Читайте також Від Миколая до Різдва та Нового року: як святкувала Середньовічна Європа та які подарунки дарували дітям?

Коли українці святкуватимуть Різдво за новою датою

Ця тенденція буде продовжуватись, тому що, крім нашої внутрішньої дискусії, ми розвиваємося у глобальному світі. І загальна популяризація цієї дати у світовому контексті й особливо серед молоді чинитиме тиск на суспільну думку. Очевидно, що з часом українці перейдуть на нову дату Різдва. Але це відбудеться не за рік і не за два, тому що насамперед повинна відбутись дискусія в релігійних громадах.

Про перенесення інших релігійних свят

У світі повинна відбутися календарна реформа, і всі свята повинні бути перенесені на Григоріанський календар. Але це не простий процес. Перенесення дати Різдва зачіпатиме не лише День Святого Миколая, Великдень, а багато інших свят, як українці звикли святкувати в інші дати. Ця дискусія займе певний час, і, можливо, на нас чекатиме календарна реформа насамперед в православному середовищі, оскільки це найбільша конфесія в контексти кількості населення.

Фото: pexels.com