"Українська держава постала із бажання українців мати волю": Іван Заєць про становлення України за 30 років Незалежності

"Українська держава постала із бажання українців мати волю": Іван Заєць про становлення України за 30 років Незалежності

Сьогодні, 24 серпня, Україна святкує 30-річчя своєї Незалежності. В рамках спецпроєкту, присвяченого цій події, Українське радіо поспілкувалось із народним депутатом України І, ІІ, ІІІ, IV та VI скликань, міністром екології та природних ресурсів в уряді Віктора Ющенка в 1999-2001 роках Іваном Зайцем про те, чи вдалось Україні позбутися радянського "шлейфу" та яким політик бачить сьогодення.

0:00 0:00
10
1x

"Ці 30 років Незалежності є дуже важливими: сформувалось одне покоління, вже формується інше. На такому часовому проміжку можна гори звертати, якщо є розуміння цього процесу, енергія, бачення. Це дуже великий час", – розповів Іван Заєць.

Політик досить критично ставиться до здобутків українського політикуму за роки Незалежності, зазначаючи, що можна було зробити більше, ніж було зроблено: "30 років – це дуже довгий час і можна було зробити набагато більше, але й те, що було зроблено – це колосальна річ. Коли говорю з іноземними політиками, розповідаю, що ми починали з нуля, з дуже тяжкого історичного спадку, адже ми були заповідником комунізму, який не мав своєї цілісної економіки та патріотичної верстви, але все робиться. Тому в цей день наші душі мають бути наповнені високими почуттями і ми маємо бути горді з того, що ми зробили". 

"Українська держава постала із бажання українців мати волю та свою власну державу. На цьому шляху ми поклали дуже багато голів українських людей, наша дорога дуже рясно полита кров’ю мільйонів патріотів. Поява української держави зламала ситуацію не тільки всередині нашого суспільства, але й змінила геополітичну карту світу. Ми зруйнували імперію зла – Російську імперію, фактично зруйнували комуністичну імперію, дали можливість Європі будуватися в цивілізаційних природних межах. Наша держава – це геополітичне явище з-поза меж можливого", – наголосив Заєць.

Разом з тим, він переконаний, що в часи ранньої Незалежності України олігархату – явища, характерного для України – можна було б уникнути: "Олігархат зароджувався в тих регіонах, де домінували галузі важкої індустрії: металургія, хімія, вугілля. Місцеві банди спочатку через зброю захопили місцеві заводи й фабрики. Потім вони зрозуміли, що цього мало і треба мати засоби масової інформації, створили їх. Після зрозуміли, що цього також мало і треба владу. Вони захопили владу і десь на кінець 90-х років місцеві еліти почали заявляти свої претензії вже на владу в Києві. Й замість того, щоб не допустити цієї монополізації, влада сказала "добре". 

"Якщо ви будуєте демократичну державу, ви маєте бачити як мету створення середнього класу. Він створюється через, наприклад, малий та середній бізнес, відповідні заробітні плати у державній сфері. А олігархат створюється по лінії монополії. Тому цього явища можна було уникнути", – пояснив Іван Заєць.

Наостанок політик зауважив, що Україна дос має радянський "шлейф", адже на початку 90-х років комуністична влада конвертувала свою владу в гроші, а потім гроші знову конвертувала у владу. Таким чином українці залишилися віддані комуністичним практикам: "Якщо зайти до вестибюлю Верховної Ради і підняти голову догори, на стелі можна побачити картину 1930-х років з образом Леніна. Це говорить про те, що в нашу свідомість ще не проникла демократія та ідеологія необхідності позбавити себе комуністичного спадку. Ми ще в процесі, але треба діяти рішучіше і реалізувати україноцентричну політику у всіх сферах". 

"Разом з тим, російсько-українська війна показала, що в нас є дуже велика частина людей, для якої держава – це базова національна цінність. За неї віддало життя багато людей",  резюмував Іван Заєць.

Фото: Укрінформ