У національної збірної з футболу новий тренер: які шанси у Петракова вивести команду на Чемпіонат світу

У національної збірної з футболу новий тренер: які шанси у Петракова вивести команду на Чемпіонат світу

Національну збірну України з футболу з приставкою виконуючий обов'язки очолив 64-річний Олександр Петраков. Найбільшого успіху новопризначений тренер досяг з командою U-20, на чолі якої виграв Чемпіонат світу 2019 року. Перші матчі збірна України під керівництвом нового тренера проведе вже на початку вересня. 1 вересня "синьо-жовті" проведуть матч проти Казахстану, а вже 4 вересня на київському "НСК-Олімпійський" українці приймуть збірну Франції. Спортивний журналіст Іван Вербицький прокоментував, чи вдасться Петракову успішно підготувати команду до наступних матчів кваліфікації на ЧС-2022 та який може бути стиль гри збірної.

0:00 0:00
10
1x

Чи є вдалим рішення про призначення Олександра Петракова

Відставка Андрія Шевченка стала чималим сюрпризом для керівництва нашої Асоціації футболу, бо альтернативної кандидатури не було, а коли її почали шукати, всі розуміли, що найкращий варіант — це Сергій Ребров, але він вже встиг підписати контракт з клубом з Об'єднаних Арабських Еміратів "Аль-Айн", і зрозуміло, що витягнути його звідти було важко. Інші кандидатури було важко знайти через те, що цей відбірний цикл насправді вже майже програно, і команді вийти на Чемпіонат світу буде дуже важко. Відповідно тренера з іменем не візьмуться прийняти команду за таких обставин. Розглядалася кандидатура Олексія Михайличенка, який сказав у процесі, що він закінчує тренерську кар'єру. Мирона Маркевича чомусь відкинули в Українській асоціації футболу, хоча мені здається, що це була б цікава кандидатура. 

Цікаво подивитися, як Олександр Петраков проявить себе на такому місці, бо лосі у нього практично не було досвіду самостійної роботи ні з дорослими клубами, ні зі збірними. Він був помічником у запорізькому "Торпедо" у Вищій лізі чемпіонату України ще у 1993-94 років, а також тренував клуби Першої ліги з футболу у Сумах та Вінниці. Крім того, в нього були тільки дитячі команди і молодіжні збірні. Я не знаю, чи готовий він тренувати дорослих хлопців, які вже самодостатні, які грають у європейських чемпіонатах. Мабуть, це інша специфіка роботи. Олександр Петраков заслужив на таке визнання, але не знаю, чи буде користь справі від цього. У будь-якому разі всі розуміють, що Петраков буде на цій посаді до тієї миті, поки Сергій Ребров не звільниться з "Аль-Айна".

Яким буде стиль гри збірної: чи продовжить Петраков традицію Шевченка

Як на мене, то зовсім різні ігрові філософії сповідують Андрій Шеченко і Олександр Петраков. Коли Петраков очолював молодіжну збірну, яка стала чемпіонкою світу в 2019 році, команда грала в оборонний прагматичний футбол, в якому не було взагалі солістів, в якому були тільки виконавці тої ігрової концепції, яку сповідує Петраков. Тому там не спостерігалося, коли  головний тренер вибудовує піраміду і всі інші тренери молодіжних команд її притримуються.

Я думаю, що Петраков спробує за цією схемою у прагматичному стилі пройти найближчі матчі кваліфікації Чемпіонату світу. Виконавський клас окремих виконавців групи атаки є, але вони звикли грати а трохи інший футбол і часу на те, щоб перебудувати команду, у Петракова немає зовсім, бо навіть жодного товариського матчу команда не проведе, а відразу будуть два відбірних поєдинки 1 та 4 вересня, і це насправді може бути велика проблема.  

Наскільки я розумію, Українська асоціація футболу готова пожертвувати цим відбірним циклом на Чемпіонат світу і готуватися вже до Євро-2024. Але це трошки примітивне завдання, бо зараз треба бути зовсім слабким, щоб не потрапити на Євро з теперішньою кількістю команд, які відбирається на континентальні першості. Тому нам краще було б зосередитися на тому, щоб на Євро та мундіалях щось показати, щоб бути там боєздатними, а не сподіватися на голи на 120-ій хвилині, які десь майже лотерея. Я вважаю, що в нашого футболу є потенціал, щоб бути конкурентоздатними. І головне досягнення Андрія Шевченка у тому, що він показав, що українські футболісти можуть грати в атакувальний футбол, а не лише відбиватися.  

Якими є шанси української команди у матчах зі збірними Казахстану та Франції  

Збірна Казахстану завжди нам створювала проблеми. Якщо навіть згадати відбір до Чемпіонату світу-2006, який був найуспішніший в українській історії, то тоді  на старті цього відбору збірна України обіграла Казахстан завдяки голу на останніх секундах у виконанні нинішнього тренера молодіжної збірної Руслана Ротаня. Тому легко Петракову не буде і збірній Україні в Казахстані, хоча зрозуміло, що в цьому матчі обов'язково треба брати три очки. 

Ми поставлені в такі умови, що не маємо права втрачати очки з французами в домашньому матчі.  Це насправді велика проблема, бо Франція зла, адже погано виступила на Чемпіонаті Європи. Я думаю, що зараз команда Дідьє Дешама буде дуже вмотивована і приїдете до нас з подвійним озлобленням, і це додає труднощів. Насправді я не уявляю, як можна обіграти цю Францію.

Фото: Getty images