Голова Венеційської комісії Джанні Букіккіо: "Маю поміркований оптимізм щодо розвитку антикорупційної реформи в Україні"

Голова Венеційської комісії Джанні Букіккіо: "Маю поміркований оптимізм щодо розвитку антикорупційної реформи в Україні"

Голова Венеційської комісії Джанні Букіккіо переконаний, що комплексна реформа судової влади має відбутися якомога швидше. Крім того, він вважає, що в Україні ніколи не зникне корупція, якщо не призначати суворі покарання для корупціонерів. Про це Джанні Букіккіо заявив в ефірі Українського радіо в рамках Міжнародної конференції "Демократія у дії: Zero Corruption Conference" з питань гібридних загроз демократії.

0:00 0:00
10
1x

Чи привезли Ви особливі меседжі в Україну, і якою була реакція президента на них?

Основний меседж, який я привіз для українських органів влади, в тому числі для президента, що я повідомив на зустрічі вчора, це те, що реформа судової влади має відбутися якомога швидше. Тому що чимало речей в Україні вже зруйновано, і ми вдячні парламенту за те, що вдалося завдяки зусиллям відновити діяльність антикорупційних органів. Тим не менш, необхідно продовжити реформування таких органів, як Вищий антикорупційний суд, Вища кваліфікаційна комісія суддів, Конституційний Суд. Ми як Венеційська комісія вже впродовж десятиріч підтримуємо українські реформи. Тим не менш, ми і дочі очікуємо більш цілісного підходу до реформування. Можна, звичайно, робити зусилля крок за кроком, але ми бачимо, що необхідна повноцінна та комплексна реформа судової системи. 

Наскільки насправді це можливо швидко? Тому що швидкі рішення іноді потребують авторитарності, а авторитарність це дещо протилежне до демократії, про яку ми сьогодні говоримо. Де межа? 

Я гадаю, що деякі законопроєкти, в підготовці яких ми брали участь, можуть бути прийняті парламентом вже до кінця липня. І коли я говорю, що реформи слід просувати швидко, це не значить, що їх треба просувати з неналежною квапливістю. Наприклад, Вища кваліфікаційна комісія суддів не може розпочати свою роботу перш ніж це зробить ВАКС. Але будь-які відбіркові органи мають містити в собі міжнародний компонент. 

Зараз від президента очікують, що він заветує власний законопроєкт з е-декларування, тому що там величезні прогалини. Свого часу був скандал, на який відреагувала Венеційська комісія, коли фактично було зруйновано інститут електронного декларування. На якій стадії, з Вашої точки зору, зараз процес і чи в правильному напрямку він рухається?

Ми вважаємо, що цей законопроєкт було змінено Радою, і ці зміни пішли законопроєкту не на краще. Тож, тут я погоджуюсь з президентом, що законопроєкт слід приймати в його оригінальній версії, яка передбачала дуже суворі покарання для корупціонерів, у тому числі ув’язнення. В Україні ніколи не зникне корупція, якщо не призначати суворі покарання для корупціонерів. 

Що дає Вам підстави для оптимізму щодо антикорупційного шляху України?

Завжди необхідно сподіватися  на краще майбутнє. Я б сказав, що у мене оптимізм поміркований. Я знаю, що в Україні є люди і з громадянського суспільства, і зі ЗМІ, і в виконавчих і законодавчих органах, які практикують чесні підходи. Саме тому антикорупційні та судові органи мають бути реформовані відповідно до такого чесного підходу. Тож, реформи можна проводити за силами цих груп суспільства, а також за допомогою міжнародного суспільства. Бо міжнародне суспільство не має власної зацікавленості. Всі ці зусилля в інтересах українського народу. І ми докладаємо цих зусиль для того, щоб зробити свій внесок в європейське майбутнє України. 

Фото: president.gov.ua