"Війна не закінчилася": експерти про відвід російських військ від нашого кордону

"Війна не закінчилася": експерти про відвід російських військ від нашого кордону

Останніми тижнями, біля східних кордонів України та в окупованому Криму, Росія зосередила біля 100 000 своїх військових. Врешті, 22 квітня російський міністр оборони доручив повернути на місця дислокації, зосереджені біля України, війська. Процес відведення мав розпочатися у п'ятницю, утім, не відомо чи всі військові повернуться від наших кордонів додому. Тож, чи це - лише шоу, чи - залякування України, аби Київ робив поступки, в ефірі Українського радіо коментують експерти.

Чи варто Україні розслаблятися після відведення російських військ від українських кордонів коментує депутат України (фракція "Слуга народу"), заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар'яна Безугла

Розслаблятися Україні не можна ніколи, тому що завжди існують геополітичні інтереси сусідів, тощо. Ми знаходимося у найскладніших обставинах у Європі. Загроза з боку Російської Федерації буде завжди, тому  ми маємо бути готові до різних сценаріїв. 
Що стосується наших Збройних Сил, то існує певний сценарій дій в разі реалізації іншої реакції Російської Федерації. Те, що буде далі - це спільна роботи України, наших партнерів і, паралельний розвиток Збройних Сил України. 

Про конкретні дії України у зв'язку із ситуацією на східному кордоні

23 квітня ми погодили Державне оборонне замовлення в комітеті, хоч із затримкою. З понеділка, відповідні відомства і міністерства зможуть опрацьовувати його з компаніями. Це знизить засекреченість оборонних закупівель, зменшить можливості для зловживань прийняття рішень тією чи іншою особами і збільшить можливості розвитку цього напрямку. Також ліквідували певні постанови Кабінету Міністрів (зайву бюрократію), які не давали нормально здійснювати експорт. Стосовно системи територіальної оборони, то вона існує і зараз якраз проводяться навчанняМи розробили модель системи територіальної оборони, яка базується на досвіді балтійських країн і у 2021 році очікуємо на прийняття відповідного закону. 

Про те, які висновки зробила Росія після відведення військ від східних кордонів України коментує експерт центру оборонних стратегій Олександр Хара

Війна не закінчилася і найближчими роками не закінчиться. Вона має різні форми: і збройну агресію, і окупацію, і кібератаки. Я би взагалі не довіряв російським офіційним чинникам. Брехня, маскування і введення в оману - це є частиною їх політичної культури, спецслужб, військових. Невідомо скільки техніки після відведення військ, залишиться в місцях дислокації, адже вони часто так робили і до війни. Зараз не треба радіти, що не сталося великого конфлікту, оскільки вони просто подивилися на проблеми логістики, управління; яким чином реагують наші військові, наші НАТівські партнери. Побачили, що була млява реакція французів і німців, але була позитивна реакція наших східних партнерів - Польщі та балтійських країн; американська реакція була потужна. Наше внутрішнє згуртування: незважаючи на певні відмінності у патріотичних сил,  в цілому вони зреагували адекватно. Власне, ця картина вже є у Путіна. Тому, розслаблятися не варто. У нас багато роботи, починаючи від посилення обороноздатності і до просуванню у бік національної єдності, що є найбільш проблемне питання до нашого політичного класу зараз. Переконати наших західних партнерів: Німеччину, Францію і деяких інших скептиків у тому, що не надання нам ПДЧ щодо членства в НАТО дратує Росію, а навпаки: наш допуск до пришвидшеного входження в НАТО - є гарантією того, що великого конфлікту в Європі не виникне. 

Про те, які висновки Україна зробила, стосовно останніх подій на східному кордоні

Це - не перша і не остання війна з Російською федерацією. Сподіватися на мир немає сенсу. У спільному виступі між Путіним і Лукашенком, Путін чітко сказав, що немає сенсу зустрічатися з українським керівництвом, допоки воно не почне розмовляти зі своїми громадянами, маючи на увазі, так звані, "Донецьку та Луганську республіки". Тобто позиція Росії стосовно її агресії на Донбасі не змінилася. Також, швидше за все, збільшиться тиск на Україну від Німеччини та Франції, які, безумовно, хотіли би уникнути війни між Росією та Україною і неприємних рішень, які доведеться приймати, а не тільки висловлювати занепокоєння. Також ми зрозуміли, хто є нашими друзями. В України, на жаль, немає союзників. Тому, великим завданням української дипломатії отримати статус союзника зі Сполученими Штатами, в рамках НАТО, тобто стати членами НАТО, а також посилювати співпрацю з Польщею, Румунією, балтійськими країнами, Сполученим Королівством та іншими країнами з трохи меншим потенціалом або віддаленими від України.

Зеленський запропонував Путіну зустрітися в будь-якій точці Донбасу, де йде війна. Натомість, Путін висловив готовність обговорити двосторонні перемовини, але в Москві. Чи варто Зеленському зустрічатися з Путіним в Москві?

Москва - точно не є місцем для перемовин із країною-агресором. Думаю, що це було помилково, з точки зору розумної політики краще обирати третю незаангажовану країни, де б ми себе зручно відчували і, відповідно, російська сторона теж.

21 квітня за 74 км від окупованого Криму ФСБ Росії затримала очаківських рибалок і заблокувала до кінця жовтня Чорне і Азовське моря. Чи потрібні морські російські кордони з Росією коментує головний редактор видання BlackSeaNews Андрій Клименко

Потрібно негайно приймати пакет законів. У нас є кордони виключної морської економічної зони з Румунією, з Туреччиною, але з Росією немає. Також існує законотворча законодавча проблема: в нашому законодавстві немає заборони на проведення наукових навчань в наших водах іноземних військових кораблів без попереджень. Це треба негайно унормовувати. Більшість законів роками лежать у Верховній Раді. Думаю, що варто зараз звертатися до РНБО і за допомогою президента негайно приймати законопроекти. Тоді у нас буде правова основа захищати свою, юридично встановлену, морську економічну зону, в тому числі з урахуванням кораблів, катерів морської охорони і військово-морських сил України. 

Як український закон вплине на поведінку катерів ФСБ Росії, адже сама наявність їх в окупованому Криму - незаконна?

Жоден морський офіцер не віддасть команду на застосування зброї, якщо ця виключно морська економічна зона між Україною та Росією не унормована. Його потім до трибуналу потягнуть. Ми повинні турбуватися про те, щоб наші військові мали правові засади захищати нашу виключно морську економічну зону, тобто рибалок, комерційні судна, наш морський експорт та імпорт. 

Чи дало б встановлення морських кордонів з Росією підстави нашим союзникам допомагати нам?

В односторонньому порядку, в рамках використання Конвенції про морське право, безумовно, не один рік має тягнутися такий розгляд, тому вона не допоможе нам зараз. Але слід це робити. Росія тягне і висуває абсолютно неприйнятні вимоги, щоб тримати кордон невизначеним і це дає їй можливість в сірій зоні апелювати. Є інше питання: закон України, який би визначав територіальне море, яке ми би відразу закрили навколо тимчасово окупованого Криму для перебування усіх суден, крім українських. Ми, з точки зору українського законодавства міжнародного права, це могли б зробити. Росіяни, безумовно, порушували би це законодавство, що дало б нам право звертатися до міжнародних судів, арбітражів, показуючи, що Росія порушує нашу територіальну цілісність і суверенітет. 

Фото: Українська правда