Битва за "Мотор Січ": військовий експерт Жданов про майбутнє концерну

Битва за "Мотор Січ": військовий експерт Жданов про майбутнє концерну

29 січня Президент України Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони, яке передбачає застосування спеціальних економічних санкцій проти китайських інвесторів "Мотор Січ". 31 січня у Запоріжжі мали відбутися позачергові збори акціонерів концерну, ініційовані китайськими інвесторами та українським бізнесменом Олександром Ярославським, чия компанія є співінвестором у придбанні заводу. Проте вони були зірвані Службою безпеки України. Ще раніше, 15 січня, США запровадили санкції проти групи китайських компаній із загальною назвою "Skyrizon", які є інвесторами у "Мотор Січ", заявивши, що вона загрожує національній безпеці США. Президент Володимир Зеленський в свою чергу в інтерв'ю для американського HBO заявив, що не дозволить Китаю або комусь іншому купити контрольний пакет акцій "Мотор Січ". При цьому він зауважив, що в Україні не відчувають, що Китай є серйозною геополітичною загрозою. Які наслідки матимуть рішення у заплутані ситуації стосовно інвесторів "Мотор Січ" для України Українському радіо розповів військовий експерт Олег Жданов.

0:00 0:00
10
1x

"У 2015 році компанія "Мотор Січ" не мала замовлень й була на межі банкрутства. Тому шукали будь-яких інвесторів, які або зроблять замовлення, або викуплять частину акцій компанії. Іншого виходу на той час не було. Це було пов'язано ще з тим, що РФ відмовилась від подальших замовлень щодо ремонту двигунів своїх літаків", – розповів Олег Жданов. 

Експерт зауважив, що занепокоєння США пов’язано з тим, що китайці ніколи нічого не купують просто так: вони займаються скуповуванням технологій: "Мотор Січ" та його конструкторське бюро має унікальні технології, особливо що стосується двигунів для гелікоптерів. Для того, щоб ці технології не дісталися Китаю, США висловили пропозицію щодо унеможливлення передачі технологій КНР". 

"Ситуація дуже погана, особливо для нас. Ми знову залишаємося крайніми в цій ганебній ситуації, тому що США веде технологічне протистояння з Китаєм, а ми потерпаємо від цього, погіршючи свій інвестклімат на міжнародій арені. Але це й наша помилка: в нас немає державної політики стосовно розвитку стратегічних підприємств. В нас навіть немає переліку підприємств, які не повинні бути в приватній власності або які мають бути з мінімальний контрольним пакетом у власності держави. Тому сталася подія стосовно купівлі "Мотор Січ", – пояснив Жданов. 

Тому, за його словами, зараз ми майже силовим шляхом намагаємось повернути все навспак: 2Коли Петро Олексійович керував державою, чомусь ніхто не звернув увагу на придбання: ані Антимонопольний комітет, ані РНБО не втрутились в цей процес і не зашкодити тому, аби це відбулось".

"Як я розумію, на сьогоднішній день справа вже виходить на вищій рівень. Думаю, що втручатися вже треба МЗС і самому Офісу президента, аби врегулювати ситуацію з КНР. Треба обговорити, що ми можемо передати, а що – ні. При цьому ми змушені вести консультації із США. А взагалі треба розібратися, які підприємства можуть бути приватизовані, а які – ні. Й треба формувати політику держави відповідно до стратегічних підприємств", – підсумував Олег Жданов.

Фото: DW