Канабіс більше не є найнебезпечнішим наркотиком: що рішення ООН означає для України?

Канабіс більше не є найнебезпечнішим наркотиком: що рішення ООН означає для України?

Організація Об'єднаних Націй виключила канабіс з переліку найнебезпечніших наркотиків. Рішення було ухвалено з перевагою лише у два голоси – 27 проти 25. Україна стала єдиним членом комісії, яка утрималась. Напередодні засідання комісії наша держава не оприлюднювала офіційну позицію, через що вітчизняні спільноти, що виступають за доступ до лікування медичним канабісом, висловили тривогу і звернулися з відкритим листом до президента та уряду та закликали підтримати рекомендації ВООЗ або ж утриматися від голосування. Що означає рішення ООН на практиці, чи готова Україна до легалізації канабісу у медичних цілях та чи варто в результаті чекати поступу щодо легких наркотиків Українському радіо розповів експерт з державної політики щодо наркотиків, активіст та співорганізатор "Конопляного маршу" Тарас Ратушний.

0:00 0:00
10
1x

"На щастя, результат голосування України був кращим, ніж очікувалося. Великою мірою це врятувало позиції цивілізованих країн від провалу на голосуванні, як це планувала зробити Росія, яка робила на це ставку", – розповів Тарас Ратушний. 

За його словами, виключення канабісу зі списку найнебезпечніших наркотиків наближає цивілізований світ до можливості більш гнучко та спокійно контролювати його медичне використання і наукові дослідження: "Зараз всі країни були певним чином змушені дивитися на єдині конвенції, де була подвійна, дуже жорстока і несправедлива класифікація канабісу. Він був у Таблиці 1, як і дуже багато інших ліків, які широко використовуються в медицині, але, оскільки вони є наркотичними, їх обіг контролюється і він обмежений. Паралельно канабіс був й у Списку 4, так званому "списку повної заборони", де містяться всі найнебезпечніші субстанції, які в 1961 році визнали такими, що не мають застосунку у медицині. Була казуїстика і цим голосуванням цей гордіїв вузол розв’язано і тепер канабіс залишиться тільки в першому списку конвенції, відтак зможе використовуватися спокійніше і гнучкіше у медичних практиках і наукових дослідженнях". 

"Це рішення було прийняте заради цивілізаційного вибору світу, якому дуже сильно пручалася РФ і пул країн, які вона могла зібрати під свою резолюцію, зміст якої "залишити все як є і залишати якомога довше", – пояснив Рашутний. 

Експерт розповів Українському радіо, в чому полягає різниця між медичним канабісом та звичайними наркотичними засобами: "Медичний канабіс – це канабіноїди, активні компоненти, які містяться в коноплі. Вони вирощені у вигляді сировини з контролем фармацевтичної якості. Потім з них виготовляються лікарські засоби, де є чітке дозування. Далі ці препарати застосовуються під наглядом лікаря і за його призначенням". 

"В Україні зараз відбувається зсув у вирішенні питання застосування канабісу в медичних цілях, тому що рівно рік це питання було взагалі заблоковано як на рівні уряду, так і на рівні парламенту. Лише цієї осені почалися певні кроки: на рівні уряду нарешті з’явилася риторика щодо цього питання, про це заговорив міністр охорони здоров'я Степанов. Також вперше в історії України на сайті президента з'явилась відповідна інформаційна довідка, де визнано, що два мільйони українців потребують таких препаратів. Й, власне, змінилася риторика президента України, який навіть сам пообіцяв внести цей законопроект, як тільки побачить, що люди його підтримують", – наголосив Тарас Ратушний. 

Він також звернув увагу на те, що останнє соціологічне дослідження, яке проводила група "Рейтинг" паралельно з опитуванням на місцевих виборах, показало, що 70 % українців підтримують ідею легалізації медичного канабісу. 

"Йдеться лише про медичні цілі. Поки що легалізація рекреаційного вживання, тобто вживання повнолітніми громадянами заради задоволення, в Україні не показує такої стрімкої соціології. Очевидно, це пов'язано з тим, що люди тільки починають розбиратись, що ж це за медичний канабіс. Як тільки Україна розбереться з медичним канабісом і всі зрозуміють, що таке легалізація, як відбувається контроль, для чого це все потрібно і як загалом працює система контролю держави над нарковмістимими препаратами, тоді можна буде говорити про якісь інші стадії. Поки що це, на мою думку, зарано", – підсумував Тарас Ратушний.

Фото: pixabay