Як захищати авторські права дітей — пояснює юристка

Як захищати авторські права дітей — пояснює юристка

У дітей, як і в дорослих, є авторські права. Як та чому їх варто захищати? Про це в ефірі Радіо Культура розповіла юристка Українського інституту книги Богдана Неборак.

0:00 0:00
10
1x

Порушення авторських прав дітей — це історія дуже прикра і ймовірна у наших реаліях. За словами Богдани Неборак, щодо цього питання велика відповідальність покладена на дорослих, які знаходяться біля тієї дитини, чиї авторські права порушили. Юристка зазначила важливість того, щоб саме дорослі розуміли, що права можна оскаржити та могли це зробити в той чи інший спосіб. 

"Вартує вказувати бодай своє ім’я для того, аби потім ти міг в якийсь спосіб ідентифікувати себе як автора. В Україні для того, аби стати автором, достатньо просто щось створити. Написав вірш — уже автор. Тобі ніде нічого не потрібно реєструвати. Але потрібно себе в якийсь спосіб ідентифікувати. Це — перший крок для того, аби надалі себе захистити. Коли дорослі дискутують про творчість, то вони розуміють жанри. Натомість коли ми дивимось на це з позиції права, то будь-що, що ти написав, зняв (наприклад, відеоблоги), намалював уже є об’єктом авторського права і уже варте того, аби охоронятися", —  розповіла вона. 

Богдана Неборак підкреслила, що саме ідентифікація особи дозволить надійніше захистити себе у майбутньому, якщо раптом виникне ситуація із порушенням авторських прав. 

Читати також: Готовність платити за легальний контент чи піратство: коментує Сергій Яригін

Юристка зазначила, що в Україні дуже пізно починають говорити про авторські права. "Ми про це говоримо з дорослими людьми. Натомість було б дуже класно починати говорити про десь із ранньошкільного віку, коли ми стимулюємо дитячу творчість, заохочуємо дітей малювати чи розповідати свої казки. Це чудова нагода пояснити їм, що це не просто історія, а саме твоя історія. Треба пояснювати, що вони можуть із нею зробити. Це дозволить чіткіше окреслити їхню приватність в контексті творчості, якою вони займаються. Також це дозволить їм відчути повагу до інших авторських прав", — розповіла Богдана Неборак. 

Джерело: Фейсбук