Активісти готові "розпочати розмову" з владою та запропонувати свій законопроєкт щодо захисту викривачів

Активісти готові "розпочати розмову" з владою та запропонувати свій законопроєкт щодо захисту викривачів

Громадські активісти та правозахисники стурбовані певними законодавчими змінами, які пропонує втілити офіс президента, і які безпосередньо стосуються захисту викривачів. Чому – розповіли співзасновниця громадської організації Український інститут з прав людини Ірина Кушнір і юридичний радник громадської організації Transparency International Україна Олександр Калітенко.

0:00 0:00
10
1x

Що ж насправді у пропозиціях офісу президента стурбувало правозахисників?

Ірина Кушнір: Ми давно працюємо у галузі захисту викривачів, і ми тільки вітаємо будь-які спроби покращити законодавство щодо їх захисту.

Однак ми завжди працювали з міжнародними експертами, з міжнародними організаціями — саме для того, щоб зробити якісне всеохоплююче законодавство, яке б на 100% відповідало міжнародним стандартам. Ми завжди говорили, що викривач як людина, яка знає про порушення, не лише в антикорупційній сфері, повинна мати захист для того, щоб у нього/неї з’явилося бажання повідомити [про порушення].

Поки що ми бачимо, що офіс президента взявся лише за антикорупційну сферу, і зараз говорить саме про викривачів у антикорупційній сфері.

У найсерйознішій сфері!

Ірина Кушнір: У сфері викривачів найсерйознішу сферу дуже складно виділити. Якщо людина повідомляє про те, що відбувається масштабне екологічне забруднення, від якого, можливо, будуть страждати покоління, це важливо для усієї країни. Не менш важливо, ніж викрити корупцію. Тому калібрувати "більш важливе"–"менш важливе" я би не поспішала.

Коли я працювала представником уповноваженого з прав людини, ми постійно спілкувалися з тими людьми, які не хотіли відкривати інформацію. Були люди, які розуміли, що це необхідно, і казали: "Я зараз відкрию інформацію, але я залишуся без роботи". Як юрист, я розумію, що ця людина витратить купу грошей на адвоката в суді у разі незаконного звільнення за те, що вона відкрила цю інформацію, і залишиться ні з чим.

Це складно, потрібно працювати з суспільством. Але, перш за все, потрібно мати законодавство.

То у чому ваша позиція суперечить пропозиціям, які надійшли від офісу президента?

Олександр Калітенко: Ми підтримуємо, що на боці викривачів має бути спеціальний закон, який гарантуватиме дотримання їхніх трудових прав, захист від незаконного звільнення, від переведення, від змін умов праці, від скорочення і навіть від такої вибіркової практики, коли відбуваються нібито законні дії, – скорочення працівника чи відділу, – але насправді це помста цій людині.

Має бути широка дефініція викривача: він може викривати не лише корупцію, але і забруднення довкілля, порушення безпеки харчових продуктів, ліків, порушення прав людини, катування у тюрмах тощо. Викривачами можуть бути не лише працівники, але й волонтери, стажери, підрядники – будь-яка особа, яка має обґрунтоване переконання і може повідомити про загрозу або шкоду суспільним інтересам. Це є міжнародним стандартам відповідно до міжнародних директив ЄС, які були прийняті цього року.

А які конкретні пункти запропонували в ОПУ?

Олександр Калітенко: Ми ще не бачили законопроєкту, оскільки парламент ще не працює. Але щойно він з’явиться, ми будемо готові його проаналізувати. Ми готові долучатися до його вдосконалення.

Наразі ми бачимо із заяв, що він буде направлений на захист тільки викривачів корупції, і в цьому нічого не змінюється з поточним становищем.

Ірина Кушнір: Ми чекали, доки влада зацікавиться цим питанням. Мова навіть не про ведення розмови, а про те, щоб розпочати цю розмову. Зараз є шанс, і ми готові надати комплексний проєкт закону, швидко продискутувати його в експертному середовищі та підтвердити усі положення, які там є, — міжнародними стандартами та міжнародною практикою.