Український "Пласт" 30 років тому відновив діяльність після розгрому КГБістами пластового табору

Український "Пласт" 30 років тому відновив діяльність після розгрому КГБістами пластового табору

Цього року виповнюється 30 років з часу відновлення в Україні діяльності скаутської організації "Пласт", яка об'єднує 15 країн та вже сто років займається громадянським вихованням молоді. У ефірі Радіо Промінь прес-секретар організації Роман Тимоцко розповів, як відзначатимуть цю дату, та розкрив деякі особливості діяльності пластових таборів та осередків.

"Пласт" — всесвітньовідома скаутська організація — цього року відзначає 30-річчя відновлення своєї діяльності в Україні. Відновлення діяльності організації відбувалось непросто. Так, 4 серпня 1989 року на хуторі Паланки на Львівщині близько 200 міліціонерів, КГБ-стів та комсомольців атакували та розбили пластовий табір, побили 11-х підлітків, з них сімох заарештували, знищили намети і спортивне спорядження.

12 серпня 1990 року відбулася церемонія першої офіційної пластової присяги відродженої організації. Тож цього тижня відбувається чимало урочистих подій з нагоди 30-річчя відновлення діяльності Пласту. Про них розповів Роман Тимоцко — прес-секретар "Пласту".

Фото: Роман Тимоцко/Українське радіо

"Кульмінацією святкування буде Джемборі — скаутський з'їзд усіх пластунів України на Рівненщині, який відбудеться через два тижні. Це буде найбільша подія року, тисяча учасників з'їдуться, щоб відсвяткувати цю дату. Для наймолодших учасників передбачені спортивні активності, мистецькі творчі і так далі, а старші зможуть насолодитися різними спогадами часів відновлення, очевидці зможуть розповісти, як це було, з перших вуст, зокрема і такі нетипові події, як розгром пластового табору КГБ-істами", — говорить Роман Тимоцко.

За його словами, пластове літо в організації — гаряча пора, закрема, по всій Україні для дітей різного віку проводиться близько 200 таборів.

"Це можуть бути як маленькі табори для десяти дітей, так і великі всеукраїнські для сотні. На щастя, ми зараз живемо в демократичній країні, де жоден табір не має загрози атаки. Ми намагаємося створити максимально комфортні умови для дітей, для їхнього саморозвитку, для того, щоб виховати хороших громадян, які продовжуватимуть традиці демократичної України, і рухатимуть нашу державу вперед", — розповідає Роман Тимоцко.

Читайте також: Кожен українець може підтримати пластовий рух — Юзич

Майже всі, хто 30 років тому відновив "Пласт" в Україні, за словами Романа Тимоцка, і зараз залишаються активними членами організації, і допомагають у вихованні дітей та проведенні заходів. Є також люди, яких називають "приятелі Пласту", які допомагають своїми консультаціями у різних успішних сферах, передають свій досвід і знання.

 

Фото: Пластовий табір "Лісова школа", 1977 р./Історичний пластовий блог "100 кроків"

"Нам пощастило, що після Другої світової війни і масової еміграції "Пласт" зберігся всюди, куди пластуни виїджали, шукаючи кращого, спокійного життя не під радянською окупацією, — зазначає Роман Тимоцко. — Тому в США, Канаді, Австралії, Аргентині, низці європейських країн "Пласт" зберігся в своєму традиційному вигляді. Саме завдяки діаспорі ми змогли повернути цю традицію в Україну н тільки на історичних книгах і ідручниках вчилися волонтери "Пласту", а конкретно на досвіді тих, для кого це було звичайним життям в США, Британії чи Канаді".

Організація розвивається, має табори у різних країнах та громадах, які попри різні країни, практично нічим не відрізняються. Багатьох представників закордонного "Пласту" також чекають на Рівненщині під час з'їзду.