Реальна явка на виборах становила 80-85% – Солонтай

Реальна явка на виборах становила 80-85% – Солонтай

Про явку на виборах та те, чому дані ЦВК можуть не відповідати дійсності, в ефірі "РанокПРО" розповів Олександр Солонтай, експерт Інституту політичної освіти.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Олександр Солонтай зазначив, що перший тур президентських виборів відбувся при досить великій явці. І ця явка, вважає експерт, була значно вищою за офіційні 63,5%.

"Враховуючи реальну наявність населення на місці, враховуючи те, що величезна кількість людей у нас на заробітках, а також те, що велика кількість людей живуть не там, де зареєстровані, і не можуть прийти голосувати, можна сказати, що голосувати прийшли майже всі, хто могли голосувати. Тобто з реальної численності населення, які реально проживають на місці, явка становить до 80-85%. Це рекордна, велика явка", – пояснив Олександр Солонтай.

Він пояснив, що хоча адресу голосування й змінили рекордна кількість виборців, але все ж їх було тільки 300 тисяч. Тому не виключено, що прийти голосувати за місцем прописки не могла значно більша кількість виборців.

"А те, що по документах явка не 80%, а тільки 63% – нагадаю, що, по-перше, в реєстрі виборців є велика кількість людей, які перебувають не за місцем, а за кордоном. І по-друге, хоч реєстр виборців вже набагато кращий і досконаліший, ніж раніше, але все ж не такий досконалий, як нам би хотілося", – підсумував Олександр Солонтай.

Нагадаємо, учора, 31 березня відбувся перший тур президентських виборів. За даними ЦВК, явка виборців становила 63,5%.

За даними Національного екзит-полу, на президентських виборах Володимир Зеленський отримав 30,6% голосів виборців, 17,8% підтримали Петра Порошенка. Юлія Тимошенко фінішувала третьою — за неї проголосували 14,2% опитаних виборців. 

Фото Reuters