До акції "Година Землі" приєднаються близько 70 міст України – координатор

До акції "Година Землі" приєднаються близько 70 міст України – координатор

Вже понад 10 років люди по всьому світу вимикають світло у так звану "Годину Землі". Година Землі – це один з символів природоохоронного руху. Цьогоріч хвиля Години Землі прокотиться світом 30 березня. Марк Поллок, координатор Години Землі, спеціаліст з комунікацій WWF Україна в ефірі "ДеньПРО"  розповів, як долучитися до цієї акції.

Ведучі:

Марія Сизон, Дмитро Захарченко

Марк Поллок розповів, що Година Землі – це символічна акція, покликана показати, як багато людей переживають і піклуються про природу. Долучитися до цієї акції може кожен.

"Найпростіший крок – можна вимкнути завтра світло на годину з 20:30 до 21:30. Це можна зробити у себе вдома. Можна навіть просто відкласти свої гаджети на цю годину. У кімнаті, де  ви знаходитеся, можна запалити свічки і просто поспілкуватися між собою, – поділився координатор. – Або, якщо ви представляєте бізнес або якесь підприємство, ви можете вимкнути зайве освітлення на всю годину. Ми не говоримо про те, що треба вимикати усе, але усе зайве, чим можна пожертвувати".

Організатор наголосив, що йдеться лише про вимкнення "зайвого освітлення", яке не виконує важливої ролі. Тому, наприклад, у містах відключати усе освітлення не будуть, щоб це не позначилося на криміногенній обстановці, пояснив Марк Поллок.

Також організатори тісно співпрацюють з керівництвами міст. Як розповів Марк Поллок, організація розсилала листи від Всесвітнього Фонду Природи із запрошенням приєднатися до акції.

"Цього року нам вже відповіли, що приєднаються до акції, близько 70 міст України. Останнього місяця майже кожного дня нам надходять нові й нові листи-підтвердження, – розповів координатор. – Також долучаються і державні органи. Про свою підтримку нас вже сповістили Міністерство енергетики та вугільної промисловості, Держагентство з енергоефективності, Міністерство екології та природних ресурсів. Також долучиться багато комунальних підприємств".

Марк Поллок також зазначив, що неправильно вважати, нібито Година Землі покликана економити електроенергію, адже вплив на електромережі від цієї акції майже непомітний.

"До речі, інколи можна почути звинувачення, нібито Година Землі шкодить електромережам. Ця акція проходить у світі в 13-ий раз, в Україні вона проходить водинадцяте, і зрозуміло, що якби були якісь проблеми з електромережами, її уже давно заборонили", – пояснив координатор.

Марк Поллок наголосив, що ця акція у першу чергу є символічною.

"Головна мета цієї акції – показати величезну кількість людей в усьому світі, які думають про природу, хочуть зберегти її для нащадків. Вона має показати, що люди пам’ятають про природу. Навіть наш логотип "60+" – він символічний. Бо піклування про природу не має обмежуватися однією годиною, воно має тривати довше 60 хвилин", – розповів Марк Поллок.

Розказати про свою участь в акції в соцмережах можна за хештегами #Connect2Earth та #ГодинаЗемлі.

"А якщо ви будете робити якийсь захід, фото і відео можете надсилати нам у WWF Україна. Ми щороку робимо відеозвіти про те, як проходила Година Землі в Україні, і вставляємо туди найцікавіші фото та відео", – поділився Марк Поллок.

Акція "Година Землі" відбудеться завтра, 30 березня, з 20:30 до 21:30.