Закон про мобілізацію: які нові обов’язки у громадян щодо військового обліку? Коментують експерти

Закон про мобілізацію: які нові обов’язки у громадян щодо військового обліку?  Коментують експерти

Закон про мобілізацію, що набере чинності 18 травня, закріплює таке поняття, як оповіщення, що передбачає виклик громадян до ТЦК, а також вручення повісток. Водночас він передбачає, що всі військовозобов'язані особи від 18 до 60 років мають уточнити облікові дані в ТЦК. Детальніше про те, що потрібно знати працівникам і керівникам підприємств, як оформити бронювання, що таке VIN-код та коли запрацює електронний кабінет військовозобов’язаного в ефірі Українського Радіо розповіли адвокат адвокатського об'єднання "Актум" Ігор Мунтяну та керівник Секретаріату Ради підприємців при КМУ Андрій Забловський.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: president.gov.ua

Оповіщення як новація закону про мобілізацію

З 18 травня набуває чинності закон про мобілізацію, який закріплює таке поняття, як оповіщення. Зокрема, це передбачає виклик громадян до ТЦК, а також вручення повісток. Що варто знати про оповіщення?

Ігор Мунтяну: Оповіщення — це новація закону. Воно полягає в комплексі заходів. Тобто це розпорядження територіальних центрів комплектування, акти, повістки, а також оповіщення, які здійснюють роботодавці, підприємства, органи місцевого самоврядування тощо. Тобто це сукупність всіх заходів, зокрема вручення повісток, повідомлень про необхідність з'явитися до територіальних центрів комплектування.

А досі не існували подібні заходи? Хіба підприємства не інформували своїх працівників? Хіба працівники не користувалися можливістю все з'ясувати на місці?

Ігор Мунтяну: Дійсно, такий обов'язок щодо військового обліку та повноваження вже були до повномасштабного вторгнення в роботодавців, підприємств, органів місцевого самоврядування та органів освіти. Порядок був оновлений 30 грудня 2022 року. Відтак з цього часу були оновлені права роботодавців, обов'язки щодо оповіщення. Але ці обов'язки, права та порядки діють вже тривалий період.

Щодо закону про мобілізацію, який набуває чинності 18 травня, то новація в тому, що є додаткові обов'язки для військовозобов'язаних. Щодо підприємств залишаються приблизно ті ж самі обов'язки, майже нічого нового не додається. І основним нормативно-правовим актом, який регулює це, залишається постанова Кабінету міністрів України.

Якими є обов’язки роботодавця

Які зараз є зобов'язання у компанії, де людина працює, перед ТЦК щодо цієї людини?

Ігор Мунтяну: Є певний перелік обов'язків, що має зробити роботодавець. При прийнятті на роботу — перевірити військово-обліковий документ, адже працівник від 18 до 60 років має перебувати на військовому обліку. Роботодавець має вести список військового обліку, і якщо змінюються персональні дані працівника, наприклад, сімейний стан, роботодавець зобов'язаний внести ці зміни в облікові дані. Крім того, щороку роботодавець зобов'язаний звіряти облікові дані, які він веде, з обліковими даними, які є в ТЦК в особових справах. Це додатковий обов'язок.

Всі військовозобов'язані особи від 18 до 60 років мають уточнити облікові дані в ТЦК

Якщо всі облікові дані працівника є у роботодавця і вони в порядку, то чи треба цій особі пісня 18 травня йти до ТЦК і вручну нести свої облікові дані?

Ігор Мунтяну: Так, згідно з новим законом це введено як новий обов'язок. Тобто всі військовозобов'язані особи від 18 до 60 років зобов'язані уточнити облікові дані саме в ТЦК.

Ці процеси відбуваються паралельно? І роботодавець надає дані, і сам учасник процесу теж перевіряє про всяк випадок?

Ігор Мунтяну: Так. Тобто військовий облік на підприємстві — це окремий обов'язок саме роботодавця. Зараз у зв'язку з оновленням мобілізаційного законодавства встановлено додатковий обов'язок щодо уточнення даних, і там чітко прописано, яким шляхом це можливо зробити: або шляхом з'явлення самостійно до ТЦК, ЦНАПів або через електронний кабінет.

Можна забронювати лише 50% працівників

Які проблеми найчастіше постають перед роботодавцями?

Ігор Мунтяну: По-перше, це питання щодо ведення військового обліку — які нас обов'язки, що робити, а якщо прийдуть з перевіркою, які штрафи тощо. По-друге, це бронювання працівників. Якщо підприємство веде військовий облік, воно повідомляє територіальний центр, відповідно є важливі та кваліфіковані кадри, яких вони хочуть забронювати. І це також обов'язок роботодавця забронювати і повідомити ТЦК про бронювання певних працівників.

Які є вимоги щодо бронювання працівників?

Ігор Мунтяну: Є квота щодо 50% від військовозобов'язаних. Умовно кажучи, в нас на підприємстві працює 10 військовозобов'язаних. Ми можемо забронювати тільки 5. Це відповідно до порядку. Але ми можемо обґрунтувати, що дійсно на цьому підприємстві, у зв'язку з особливостями праці і кваліфікації, тут можлива лише робота військовозобов'язаних. Але це непростий процес, потрібно надати достатньо аргументів та документів. Тому що комісія, яка розглядає документи щодо бронювання, дивиться на діяльність підприємства — в якій сфері, яка спеціалізація, які особливості та кваліфікації потрібні працівникам.

Якщо підприємство вирішує питання квот, броні тощо, а в цей час працівник, який, можливо, гіпотетично міг би цю бронь отримати, вже з повісткою. Потім цей процес повертається назад чи вже все?

Ігор Мунтяну: Відповідно до порядку можна забронювати військовозобов'язаних до моменту видання наказу про мобілізацію.

Чи можуть ТЦК здійснювати перевірки на підприємствах

Чи мають право працівники ТЦК приходити на підприємство і вимагати показати документи, дані, можливо, навіть проводити обшуки, посилаючись на те, що шукають ухилянтів?

Ігор Мунтяну: Так, відповідно до порядку в територіальних центрах комплектування є повноваження щодо здійснення перевірок. Це можуть бути планові перевірки. Тобто є план, який затверджується обласною або районною військовою адміністрацією, і на основі цих планів підприємство попередньо повідомляється — за 10 днів. Вони можуть перевірити списки бронювання, списки військового обліку, кількість військовозобов'язаних. І, відповідно, роботодавець зобов'язаний це надати. В більшості випадків вони не приходять, а розсилають розпорядження, або лист, або запит надати списки.
І зараз це відбувається активно.

Для чого потрібен VIN-код

Обов'язково треба з'явитися, щоб отримати штрих-код і його приклеюють у військовий квиток. Що і куди треба клеїти?

Андрій Забловський: Йдеться про VIN-код. Це штрих-код, який прив'язаний до системи "Оберіг". Тобто це спроба прив'язати дані до системи "Оберіг" через штрих-код для зручності зчитування відповідними засобами і працівниками ТЦК та СП. Але законодавчо це поки не є врегульовано тобто немає обов'язкової норми щодо клеєння і порядку. Це потребує додаткового унормування й очікуються відповідні зміни, які готує Кабмін щодо бронювання та інших аспектів у зв'язку з набуттям чинності закону про мобілізацію з 18 травня. 

Якщо працівник приїхав у свій територіальний центр комплектування, а там йому кажуть, що немає даних від його організації? Як діяти в цій ситуації?

Ігор Мунтяну: На будь-якому підприємстві є відповідальна особа за військовий облік. Відповідно, потрібно уточнювати в неї, чому вона не направила дані, попросити надати копії цих документів, щоб самостійно занести до територіальних центрів комплектування. Якщо ми кажемо про бронювання, Генштаб також спускає до територіальних центрів накази про бронювання, тобто ТЦК мають ці накази.

Тобто поки документи від роботодавця йдуть, територіальні центри можуть перевірити їх з іншого джерела?

Ігор Мунтяну: Так.

Електронний кабінет військовозобов'язаних може повноцінно запрацювати на початку червня

Якщо людина ВПО і треба стати на облік у ТЦК протягом 60 днів після 18 травня, щоб не натрапити на великий штраф, чи це можна зробити через "Оберіг" онлайн і не приходити до ТЦК?

Андрій Забловський: Оновлення даних стосується всіх. Це можна зробити онлайн не через "Оберіг", а через електронний кабінет військовозобов'язаного, анонс якого ми очікуємо. Але з огляду на останні дані, скоріше за все, повноцінно він запрацює на початку червня. З 18 травня цей кабінет запрацює лише поки в тестовому режимі з огляду на те, що треба перевірити роботу. Поки що найоптимальніший спосіб оновити дані — це фізично.

Штрафи за неуточнення даних

Яким є розмір штрафу, якщо не оновити дані?

Андрій Забловський: Дедлайн щодо оновлення даних — це 16 липня. Якщо у військовозобов’язаного буде можливість переконатись у своєму електронному кабінеті, що у нього всі дані коректно відображені, зокрема щодо броні, а якщо ні, то він може їх донести, — це було б найкращим способом вирішення ситуації.

Ігор Мунтяну: Щодо штрафів, є окремий законопроєкт, який не вступає в законну силу 18 травня. Він поки прийнятий в другому читанні, підписаний головою Верховної Ради, але ще не підписаний президентом України. Відповідно, штрафи в нас трохи пізніше будуть. За порушення обов'язку щодо уточнення даних передбачено штраф від 17 000 до 25 000 гривень. Щодо посадових осіб, це керівники підприємств або відповідальна особа, яка призначена, передбачено штрафи від 34 000 гривень.

Останні новини
"Без волі Джо Байдена замінити кандидата від Демократичної партії не можливо" — аналітик про післясмак дебатів у США
"Без волі Джо Байдена замінити кандидата від Демократичної партії не можливо" — аналітик про післясмак дебатів у США
Конституція України відповідає європейським стандартам, які є сьогодні у ЄС — Заєць
Конституція України відповідає європейським стандартам, які є сьогодні у ЄС — Заєць
8 тисяч гривень за гектар, роздача насіння і добрив – Висоцький про допомогу аграріям
8 тисяч гривень за гектар, роздача насіння і добрив – Висоцький про допомогу аграріям
Промінь рекомендує: Микола Серпень із треком "Їхати"
Промінь рекомендує: Микола Серпень із треком "Їхати"
Всяка музяка: Гурт "Квіткіс" видав збірку кращих пісень "Хіть"
Всяка музяка: Гурт "Квіткіс" видав збірку кращих пісень "Хіть"
Новини по темі
Аспіранти-контрактники складатимуть іспит на підтвердження спроможності до науки ― депутатка про наказ МОН №910
Сергій Воронов (Джозерс): Втрата контролю над своїм майбутнім, над власним тілом і діями — абсолютно розповсюджене явище
640 тисяч електронних військово-облікових документів отримано через "Резерв+" — Черногоренко
ЗСУ не дозволили окупантам скористатися "дверями" можливостей — Тимочко
Трансляція реальності в музику: гурт Джозерс видав альбом "Прокляття двадцятих"