Індексації підлягатимуть усі пенсії, призначені по 31 грудня 2023 року — ПФУ

Індексації підлягатимуть усі пенсії, призначені по 31 грудня 2023 року — ПФУ

Індексації підлягатимуть в Україні всі пенсії, призначені по 31 грудня 2023 року, і це відбудеться вже з 1 березня. Такою інформацією поділилася в інтерв'ю Українському Радіо заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко. У кожного пенсіонера мінімальний розмір індексації не може бути менший, ніж 100 гривень. Ковпашко нагадала, що цьогоріч для призначення пенсії як чоловікам, так і жінкам потрібно досягнути віку 60 років і мати 31 рік стажу. Якщо такого стажу немає, то можливо вийти на пенсію після досягнення віку 63 роки, там вимоги до стажу менші. А якщо немає стажу, який дає таке право у віці 63 роки, але людина має не менше 15 років стажу, тоді можна вийти на пенсію після досягнення віку 65 років, додала Ковпашко.  

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: Суспільне 

Індексації підлягатимуть усі пенсії, призначені по 31 грудня 2023 року

— Приблизно четверта частина населення України – пенсіонери. Кому і наскільки цього року буде підвищено пенсій?

Перше і основне – ми очікуємо, що уряд таки ухвалить коефіцієнт підвищення пенсій, тобто індексацією. Це має відбутися вже з 1 березня. Очікуємо постанову найближчим часом. Тобто, індексація проводиться, відповідно до закону, з 1 березня. І ми зараз робимо всі підготовчі до цього дії.

Кому буде проведена індексація? Правила проведення індексації визначені постановою уряду від 20 лютого 2019 року №124. До того часу індексація, як правило, здійснювалася винятково на показник інфляції. Новий порядок передбачає загальний механізм індексації пенсій. Тобто, в першу чергу індексуються призначені пенсії. Ми їх називаємо страховими. Й індексації будуть підлягати всі пенсії, призначені по 31 грудня 2023 року. Тобто всі, що призначені в минулому році. 

Який розмір підвищення буде? В кожного пенсіонера цей розмір свій. Хоча з попередніх постанов Кабміну ми вже звикли, що мінімальний розмір індексації не може бути менший, ніж 100 гривень. Тобто, це та мінімальна гарантія, яка дається і тим пенсіонерам, які призначені, наприклад, у минулому році. Що ще може бути, як індексація? В попередніх роках ми мали підстави за законом індексувати мінімальний розмір пенсії військовим по інвалідності, чорнобильцям з інвалідністю. Тобто ми розраховуємо, що Кабмін Міністрів збереже, а то й підвищить ті розміри виплат, які були передбачені, зокрема, в минулому році постановою №168.

— Є дані, що на соціальні виплати в січні було направлено 65,1 млрд грн. Яка ситуація з фінансуванням Пенсійного фонду цього року?  

З початку цього року питання, чи зможе Пенсійний фонд профінансувати призначені людям пенсії стало мало не топновиною. І, на жаль, дуже багато на цьому спекулюють. Ми щоденно інформуємо, як відбувається фінансування. І хочу сказати, що в січні ми забезпечили повністю пенсійні виплати. Ми йдемо чітко по графіку, оскільки пенсії виплачуються у період з 4 по 25 число кожного місяця. Ми фінансуємо Укрпошту і банки з центрального рівня – це дає можливість зменшити час, коли гроші перебувають в дорозі. Тобто, на даний час ми використовуємо кошти, які до нас надходять після розподілу частини єдиного соціального внеску. Ми вкладаємося в ці показники. І частина коштів йде з державного бюджету. Але хочу зауважили, що це не просто держава фінансує Пенсійний фонд через те, що він не спроможний це зробити, а це держава виконує своє зобов'язання, яке передбачено законом. Наприклад, пенсії військовим фінансуються за рахунок коштів держбюджету. Так передбачено. Пенсії за особливі заслуги перед Україною також фінансуються із  держбюджету. Підвищення ветеранам війни теж. І наразі ми виконуємо наші зобов'язання в повному обсязі.

"Цього року для призначення пенсії треба досягнути віку 60 років і мати 31 рік стажу"

— Які умови призначення пенсій в поточному році? Що нового? 

Особливих якихось змін у законодавстві щодо призначення пенсій 2024 року не відбулося. Ми продовжуємо рухатися в напрямку, який визначений 26 статтею Закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, згідно з яким, починаючи з 2018 року, щороку стаж, необхідний для виходу на пенсію, збільшується на 1 рік. Тобто, якщо в минулому році людям, які досягали віку 60 років, потрібен був стаж 30 років, то цього року для призначення пенсії треба мати 31 рік стажу.

— Які терміни виходу на пенсію для чоловіків і жінок? 

Жінки у нас виходять на пенсію при досягненні віку 60 років, як і чоловіки. Тобто на сьогодні, щоб вийти на пенсію, що чоловікам, що жінкам після досягнення 60 років потрібно мати 31 рік стажу. Якщо такого  стажу не має, то можливо вийти на пенсію після досягнення віку 63 роки, там вимоги до стажу менші. А якщо немає стажу, який дає право в 63 роки, але людина має не менше 15 років стажу, то за таких умов людина вийде на пенсію після досягнення віку 65 років. Це так звані коридори віку.  Чому коридори? Тому що необхідний стаж завжди фіксується на дату, коли особа досягає віку. Що це значить? Наприклад, у вересні минулого року людині виповнилися 60 років. Але вона мала лише 29 років 6 місяців стажу. Вона на пенсію не вийшла, бо потрібно 30 років. Тому її вимога до необхідного стажу фіксується, і якщо вона ще допрацює 6 місяців, то зможе вийти на пенсію після березня 2024 року. Водночас, повторюсь, тим, хто досягає 60 років, у 2024 році потрібно мати стаж 31 рік.

— Які документи треба надавати на підтвердження страхового стажу і як він обраховується? 

В обчисленні стажу, насправді, спростилися якісь вимоги. Оскільки основний документ, який підтверджує страховий стаж набутий до 1 січня 2024 року – це трудова книжка. А спрощення в тому, що ми маємо вже величезну кількість трудових книжок, які оцифровані і переведені в електронний вигляд. Тобто, ми маємо певну частину електронних трудових книжок. І людина, яка навіть ще не зверталась за пенсією, гарантовано розуміє, що її трудова книжка оцифрована і вона гарантована від втрати. Стаж, набутий після 1 січня 2004 року, називається страховим стажем. Тобто, це той період, коли людина не лише працювала, а працювала офіційно і за цей період за неї роботодавець сплачував внески. Ця частина інформації зберігається в державному реєстрі і назавжди фіксує набутий особою страховий стаж.

Ірина Ковпашко в студії Українського Радіо

"Щоб докупити страховий стаж потрібно звернутися до ДПС"

— Чи можна докупити страховий стаж? І чи є бажаючі? 

Можливість докупити страховий стаж існує практично з 2004 року, коли було запроваджено це поняття. Для того, щоб його докупити потрібно звернутися до Державної податкової служби і укласти договір про добровільну участь в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Тут є 2 типи договорів. 

Перший.  Договір, який дає можливість людині сплатити за минулий період. Це можуть бути періоди після 2004 року, коли людина ніде не працювала і не належала до категорії застрахованих осіб. Але тут є нюанс. Договір укладається про одноразову сплату за певний період. І плата за 1 місяць страхового стажу розраховується як подвійна ставка єдиного внеску з мінімальної зарплати на поточний момент. Тобто, якщо сьогодні мінімальна зарплата 7100 гривень, то це ставка 22% ЄСВ подвоєна. Це досить вартісна процедура.

Другий. Є можливість сплатити внесок, уклавши договір про щомісячну сплату наперед. І розмір цієї сплати має бути не менший, ніж з мінімальної зарплати. Але це одна частинка, яка передбачає необхідність йти в податкову, доказувати, що ти зараз не належиш до категорії застрахованих осіб, якщо мова йде про укладання договору на майбутнє. Або що ти не належав до застрахованих осіб раніше.

"Договір приєднання – простіший  і прозоріший спосіб того, щоб докупити стаж"

З березня минулого року було анонсовано ще одну можливість – укласти в електронному вигляді договір приєднання і сплачувати внески відразу до Пенсійного фонду. Але тут є особливість. Сплачувати такий внесок можуть лише люди, які досягли 16 років і ще не пенсіонери. Оскільки тут йдеться про сплату винятково наперед, тобто починаючи з поточного місяця, і тут не застосовується подвійна ставка, як у податковій. Крім того, тут не обов'язково сплачувати, виходячи з якихось конкретних показів. Людина сама обирає скільки вона хоче заплатити. Тобто, це той самий вклад в солідарну систему, який прирівнюється до мінімального страхового внеску. 

Тому можливість докупити є, але в людини має бути фінансова можливість. І це спрацювало з минулого року. Ми побачили, що люди, які з початку війни втратили роботу, які поїхали в більш безпечні країни і там отримують якісь виплати, мають певну фінансову можливість і розуміють, що їм не можна втрачати цього періоду, щоб не набувати стаж. Саме ці люди сплачують і здобувають таким чином собі стаж. Як на мене, можливість платити добровільний внесок, приєднавшись до договору в електронному вигляді через веб-портал ПФУ – це простіший, зрозуміліший і більш прозорий спосіб для того, щоб докупити собі стаж. 

До стажу жінки зараховується період догляду за дитиною до трирічного віку 

— Який страховий стаж і як нараховується жінкам період догляду за дитиною до 3 років? Які потрібні документи, щоб такий стаж був зарахований?

Ситуація загалом не змінилася. До стажу роботи не працюючої жінки зараховується період догляду за дитиною до трирічного віку. Тобто, якщо на підставі трудової книжки жінка не працювала, то вона надає свідоцтво про народження дитини і такий період, але не довше, ніж до досягнення дитиною трирічного віку, зараховується до її стажу. Категорія жінок, які працювали і в період роботи мали діток до 2004 року, то у них стаж зараховується на підставі трудової книжки як період роботи. Є певна специфіка щодо періоду 2004-2005 років. Але важливо розуміти, що навіть якщо жінка працювала, то цей період одночасно не може бути зараховано до стажу як робота, і ще додатково як період догляду. На жаль, маємо і такі претензії, що не зарахували періоди догляду за дитиною, або зарахували менше, ніж 3 роки, бо в інші періоди жінка працювала. 

Основний ідентифікуючий документ – це паспорт

— Як виправляти помилки в трудовій книжці, аби не втратити зарахований стаж?

Електронна трудова книжка сьогодні ведеться в тому числі і відповідальними особами кадрових органів. Ознайомитися з нею можна, зайшовши у свій особистий кабінет на нашому веб-порталі. А щодо паперової трудової книжки, то це більш нагальне питання. Тому що трудові книжки видавалися в різний період, робили в них різні виправлення і так далі. Такі випадки розглядаються і перевіряються окремо. Але загалом передбачено механізм, що ті люди, які працюють, можуть звернутися до свого страхувальника, який в сьогоднішній трудовій книжці має можливість внести зміни на титульній сторінці. Зокрема, поправити написання імені чи інших особистих даних. Важливо розуміти, що правильне написання це те, як написано в паспорті. Воно повинно відповідати. Тобто, насамперед, люди повинні бути відповідальними за свої документи і розуміти, що основний ідентифікуючий документ – це паспорт. І йому мають відповідати всі інші документи, які підтверджують, наприклад, трудову діяльність людини. І ще одне – у паспорті мають бути вклеєні відповідні фотографії, оскільки без вклеєного фото після 45 років він вважається недійсним. І це не зона відповідальності Пенсійного фонду, а людини. 

— У поточному році заплановано 3 індексації пенсій. Кого вони торкнуться і в чому полягатиме нова формула індексації? 

Це трохи повторюється з тим, з чого ми починали. Але йдеться, умовно кажучи, про 3 блоки перерахунків, які зумовлені тим, що законом про держбюджет передбачено нові соціальні стандарти – це підвищення рівня зарплати, прожиткового мінімуму і індексація. Якщо говорити про підвищення мінімальної зарплати, то відповідні перерахунки ми вже провели з січня. І вони стосувалися насамперед 65-річних пенсіонерів, які мають повний страховий стаж і в яких відбулося зростання основного гарантованого розміру пенсії. Це непрацюючі пенсіонери віком 65+ і мають повний стаж 30 років – жінки, 35 років – чоловіки. Наступний такий перегляд буде з квітня, оскільки ще раз виросте мінімальна зарплата.

Другий блок – це індексація і той індекс, який ми повинні отримати від Кабміну підвищивши пенсії, призначені по страховому закону, мінімальні розміри пенсій по інвалідності військових і чорнобильців. А також ми маємо проіндексувати страхові виплати. 

І третій великий блок. У цьому році в Законі про держбюджет, в прикінцевих положень виписана норма про те, що прожитковий мінімум, зокрема, для осіб, які втратили працездатність, з січня 2024 року зріс. Але в ньому зазначено, що перерахунки мінімальних розмірів пенсій, доплат, надбавок, підвищень, які ґрунтуються на прожитковому мінімумі, проводяться одночасно з індексацією з березня. Через це, 1 березня ми будемо мати і перерахунок по індексації, і перерахунок по прожитковому мінімуму. У нас зростуть мінімальні і максимальні розміри пенсій, надбавки. Наприклад, надбавка на утриманця у військовому законні, статусні підвищення ветеранам війни, а також зростуть мінімальні пенсійні виплати, які теж базуються на прожитковому мінімуму.