"Це ті ж ракети повітряного базування Х-101, Х-555" — Ігнат про ракетний обстріл з боку Росії

"Це ті ж ракети повітряного базування Х-101, Х-555" — Ігнат про ракетний обстріл з боку Росії

Нічого екстраординарного не сталося, ворог застосував той тип озброєння, який йому вдалося дещо піднакопичити. Про це заявив в ексклюзивному коментарі Українському Радіо речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, розповідаючи про особливість атаки, вчиненої Росією по території України вночі 7-го грудня та вранці 8 грудня 2023 року. Ракети були зранку, а перед тим – вночі – російські агресори запустили "шахеди". Це ті ж самі ракети повітряного базування Х-101, Х-555, констатував Юрій Ігнат. Цього разу було 19 таких ракет застосовано ворогом і, відповідно, 14 знищено протиповітряною обороною України. Під час російської атаки ракетами по столиці та Київській області всі цілі були знищені протиповітряною обороною на підльоті до міста, на Київщині влучань не зафіксовано, але є пошкодження будинків.

0:00 0:00
10
1x

Юрій Ігнат. Фото: ФБ-сторінка "Yuriy Ignat" 

Це ті ж ракети повітряного базування Х-101, Х-555

Ракети були зранку, а перед тим – вночі – російські агресори запустили "шахеди". Як розповів в ексклюзивному коментарі Українському Радіо речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, у цьому, власне, відмінність атаки з боку Росії, вчиненої вночі 7-го грудня та вранці 8 грудня 2023 року. "А особливість цієї атаки в тому, що було застосовано ракети після тривалої паузи. Про це багато говорили у ЗМІ, мовляв, "коли може вдарити стратегічна авіація?" Тобто, були в такому очікуванні, що колись це має статись. Але тут нічого екстраординарного не сталося. Просто застосували той тип озброєння, який їм вдалося дещо піднакопичити, як і інші типи озброєння. Це ті ж самі російські ракети повітряного базування Х-101, Х-555. Сьогодні було 19 таких ракет застосовано ворогом і, відповідно, 14 знищено протиповітряною обороною України. Частину знищили на Дніпропетровщині, частину на Київщині.  

Збита в лютому 2023 року українською ППО російська ракета Х-101. Фото: ФБ-сторінка "Командування Повітряних Сил ЗСУ"

Особливість полягає ще в тому, що били спершу "шахедами" по Дніпропетровській області, по об'єкту інфраструктури. А після нічних "шахедів", зранку в тому ж напрямку полетіли і ракети. На жаль, не вдалося всі знищити. Зрозуміло, що не завжди вдається досягати 100% результату. Але все ж таки є той результат, який є на сьогодні – 14 із 19-ти. Плюс там ще було застосування балістичної ракети "Іскандер-М", теж в напрямку Дніпра. Тому більше про наслідки руйнування вже розкажуть місцеві адміністрації", – зауважив Юрій Ігнат.

Питання більше в ракетах, а не в літаках-"довгожителях"

 Росіяни запустили ракети з літаків Ту-95МС. Це літаки розробки 50-х років. Ця тривала пауза в їх застосуванні якось пов'язана з тим, що вони "ровесники" Путіна і їх складно ремонтувати і підтримувати?

"Ні, це літаки стратегічної авіації", – відповів на запитання речник командування Повітряних сил ЗСУ. "Зазвичай вони такі "довгожителі". Вони перебувають на службі довгий час, так само, як і літаки американські. Ті ж самі Б-52 тощо. Це літаки, які дозволяють довго виконувати завдання. Тут питання більше саме в ракетах. Питання в тому, чи є достатньо у ворога ракет, щоб їх застосовувати? Ми ж бачили підрахунки, які нам щоразу надає ГУР (Міноборони України – ред.) Зараз це близько 900 ракет. Саме високоточних, далекобійних, які має ворог. Серед них кілька сотень, власне, цього типу. Тому вони дещо відновлювали протягом осені той стратегічний запас, який був витрачений напередодні – під час ударів по інфраструктурі минулого року і влітку", – зазначив Юрій Ігнат.

КОНТЕКСТ

Під час російської атаки крилатими ракетами по столиці та Київській області, вчиненої вночі 7-го грудня та вранці 8 грудня 2023 року всі цілі були знищені на підльоті до міста, на Київщині влучань не зафіксовано, але є пошкодження будинків.

Зранку 8 грудня у Павлоградському районі Дніпропетровщини пролунали вибухи: російська армія завдала ракетного удару. Як повідомив у своєму Telegram-каналі начальник облвійськадміністрації Сергій Лисак, внаслідок цієї атаки одна людина загинула, четверо поранені.