День простою на кордоні з Польщею коштує українським перевізникам мінімум 300 євро — Балін

День простою на кордоні з Польщею коштує українським перевізникам мінімум 300 євро — Балін

Блокування польськими перевізниками руху вантажівок на кордоні з Україною на 90% має політичну складову. Про це в ексклюзивному коментарі Українському Радіо заявив сьогодні ввечері (15 листопада) віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Володимир Балін. Це блокування, цей страйк активно підтримує антиукраїнська, проросійська польська партія "Конфедерація", зазначає Балін. Ба більше, більшість цих страйкарів — польські перевізники, які раніше працювали на ринку Білорусі та Росії. Балін наголошує: день зайвого простою на кордоні з Польщею коштує українським перевізникам мінімум 300 євро.

0:00 0:00
10
1x

Черга у напрямку Польщі у пункті пропуску "Рава-Руська-Гребенне". Фото: Суспільне Львів 

"Страйк польських перевізників — це на 90% політика"

"Я не сказав би, що тут є присмак політики. Я сказав би, що тут понад 90% політики", — таким чином віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Володимир Балін став коментувати Українському Радіо блокування польськими перевізниками руху вантажівок на трьох напрямах пунктів пропуску на кордоні з Україною.

"По-перше, польська партія "Конфедерація", яка активно підтримує цей страйк, і, до речі, в цьому році вже неодноразово підтримувала страйки як перевізників, так і аграріїв, є відверто антиукраїнською та проросійською.

По-друге, машини, які фактично блокують кордон, приїхали із Білої Підляськи (місто у східній Польщі — ред.) і ці перевізники раніше працювали на ринку Білорусі та Росії. Сьогодні ця можливість закрита. Вони не перелаштувалися своїми машинами на європейські ринки та вирішили нам поблокувати.

По-третє, в понеділок, 13 листопада, була зустріч заступника українського міністра з нашими перевізниками, зі страйкарями та з представниками уряду Польщі, зокрема, були представники міністерства та воєвода, і звучало запитання: "що вам сьогодні заважає їхати в Україну? І чи розумієте ви, що сьогодні 10% перевезень Україна-Польща здійснюється саме польськими перевізниками, а 90% українськими?"

Володимир Балін. Фото: trans.info

Я хотів би наголосити, що саме страйк не підтримує офіційно жодна державна асоціація польських перевізників, а їх там багато, крім однієї, яка належить одному зі страйкарів. І великі системні перевізники також не підтримують цей страйк. І я думаю, що вони також страждають через те, що відбувається. Більшість реального польського бізнесу має сьогодні 300 тисяч машин. Вони мають контракти та європейські ринки. Їм дійсно цікавий український ринок для перевезення. Але ще до війни ми з ними спілкувалися. Їх цікавить відсутність заторів на кордоні та гарні дороги. Однак сьогодні у нас війна, і вони це розуміють. Якщо до війни на ринку Україна-Польща було 35% перевезень, що здійснювались польськими перевізниками, то сьогодні тільки 10%. Це безпекове питання. Сьогодні всі експортно-імпортні операції, які здійснюються автомобільним транспортом, фактично зупинені", — констатує Володимир Балін.

"Перевізники за кожен день зайвого простою втрачають не менше 300 євро"

Понад тиждень триває блокування польськими перевізниками руху вантажівок на трьох напрямах пунктів пропуску на кордоні з Україною. Як зазначив Володимир Балін, через це українські перевізники втратили не менше 300 євро за кожен день зайвого простою. Офіційна інформація Міністерства інфраструктури: приблизно 20 тисяч машин зараз простоює, каже віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України. "Я знаю, що сьогодні Торгово-промислова палата рахує збитки експортерів, імпортерів і транспортників, вони більш фахово до цього підійдуть. Хоча якщо говорити про прямі збитки, тобто той прибуток, який не заробили перевізники, то я думаю, що це не менше 100 євро щодня. Тому що, якби не було цього форс-мажору, цього страйку, то за будь-яких інших випадків зайвий день простою — це 100 євро, як правило, коли перевізник виставляє рахунок своєму постійному клієнту. Тому що, якщо він їде, він заробляє все ж таки трохи більше по валу", — резюмував Володимир Балін.

КОНТЕКСТ

Блокування руху вантажівок польськими перевізниками залишається на трьох напрямках пунктів пропуску на кордоні з Україною — Ягодин, Краковець і Рава-Руська. Інші пункти пропуску функціонують, рух проти них на території Польщі не блокується. Але вони мають меншу пропускну спроможність. Про це в ексклюзивному коментарі 13 листопада цього року Українському Радіо повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака
"Менш активна торгівля, проте без повного ембарго": Желіховський та Мялик про домовленості України та Польщі
Питання вирішиться протягом кількох тижнів — голова комітету Сейму Польщі Коваль про блокування кордону
Довготривале блокування кордону — "це втрати для обох країн" — Мінагрополітики України
Вантажівки — вибірково, легкові — вільно. Блокування кордонів продовжується — Держприкордонслужба