На "Рамштайні" вже думають і про майбутнє ЗСУ — Леонов

На "Рамштайні" вже думають і про майбутнє ЗСУ — Леонов

Однією з ключових тем 15-ої зустрічі координаційної групи держав-союзниць України "Рамштайн" була стратегічна розбудова ЗСУ та зміцнення коаліції на підтримку України. Це в коментарі Українському Радіо констатував виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов. Також він відзначив передання Сполученими Штатами танків "Абрамс", які, за словами міністра оборони США Ллойда Остіна, найближчим часом прибудуть в Україну. Експерт наголошує: Захід демонструє, що готовий підтримувати Україну до здобуття нею перемоги. Відтак у державних програмах наших союзників присутні пункти про підтримку України терміном на 5-10 років. Водночас Леонов зауважив, що нового міністра оборони України Рустема Умєрова сприйняли на "Рамштайні"-15 тепло. "Побоювання, що заміна міністра оборони позначиться на допомозі, не справдилися", — підкреслив експерт.

0:00 0:00
10
1x

Міністри оборони США та України Ллойд Остін і Рустем Умєров на засіданні координаційної групи "Рамштайн", 19 вересня 2023 року. Фото: сторінка "Secretary of Defense Lloyd J. Austin III" у соцмережі Х (колишній Tвіттер).

Стратегічна розбудова ЗСУ — одна з тем "Рамштайну"

Олександр Леонов зазначає, що однією з ключових тем "Рамштайну"-15 була стратегічна розбудова ЗСУ, а також зміцнення підтримки України. "Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що найближчим часом танки "Абрамс" будуть в Україні. І вийшов мініфіліал танкової коаліції, як це було і з танками "Леопард", а зараз вони воюють на полі бою. Безумовно, це те, що потрапило в інформаційний простір, про що вирішили оголосити, бо однією з тем, про які йшлося на "Рамштайні", було майбутнє ЗСУ, а також розширення коаліції на підтримку України. Дуже важливо, що на "Рамштайні" думають про майбутнє Збройних Сил України. Вочевидь, це говорить вже про стратегічне планування. Це не про гасіння пожеж, що змушені були робити протягом півтора року, коли фактично доводилось навадати нові види озброєнь. Зараз, можливо, мова йде про стратегічну розбудову ЗСУ і стратегічну розбудову підтримки України. Багато речей вже зашиті в довготермінові плани і в Європейському Союзі, в НАТО, в Сполучених Штатах. І це дуже важливо, що у державних програмах присутні пункти про підтримку України на 5-10 років", — відзначає експерт.

За його словами, Захід демонструє, що готовий підтримувати Україну до здобуття нею перемоги. "Нещодавно було інтерв'ю німецького генерала, яке інтерпретували не дуже правильно, коли він сказав, що "ми готові підтримувати Україну до 2035 року". Всі інтерпретували, що війна проти України нібито триватиме до цього часу. Ні, це посил, зокрема Путіну, що його розрахунок на втому Заходу від війни неправильний, помилковий. І сьогодні Джо Байден це підтвердив у своєму виступі, сказавши, що Захід підтримуватиме Україну стільки, скільки треба для того, щоб Україна перемогла", — додає Леонов. (Президент США у своїй промові на Генеральній асамблеї ООН 19 вересня 2023 року назвав неприйнятними поступки для Росії всупереч міжнародному праву заради швидшого завершення війни в Україні. Такі поступки підірвали б міжнародний правопорядок, наголосив Джо Байден — ред.)

 
Олександр Леонов. Фото: Вільгельм Смоляк

"У росіян істерика від передачі Україні танків "Абрамс"

"І "леопарди", і "челенджери" дуже добре себе зарекомендували на полі бою. Я переконаний, що коли танки "Абрамс" опиняться в Україні й покажуть себе добре, будуть нові й нові постачання. Але головне, щоб процес розпочався. І зараз, наприклад, "Леопард-1" передають вже достатньо активно, і важливо, що цей потік став досить сталим. Тож головне, що є військова допомога, яка суттєво посилює можливості України. У рашистів вже виставкова істерика щодо передачі Україні танків "Абрамс" і снарядів зі збідненим ураном. Наші вороги дуже-дуже бояться постачання нових видів озброєнь", — зауважує експерт.


Американський танк "Abrams" на навчаннях у США. Фото: U.S. Department of Defense

"Нового міністра оборони Умєрова сприйняли тепло"

"Мені здається, що на "Рамштайні"-15 нового міністра оборони України Рустема Умєрова сприйняли досить тепло. Всі побоювання, що заміна міністра оборони позначиться на допомозі, не справдилися. І це підтверджує, що Захід, наші союзники, насамперед підтримують Україну. І головне, щоб ця підтримка тривала і далі. Нам продемонстрували, що підтримка не обмежується, вона триватиме. І, дійсно, дуже теплі слова на адресу пана Умєрова від Ллойда Остіна теж дуже тішать", — резюмує Олександр Леонов.