Окупанти в будь-який момент можуть підірвати на ЗАЕС трубопровід, обладнання чи сховище ядерного палива — Плачков

Окупанти в будь-який момент можуть підірвати на ЗАЕС трубопровід, обладнання чи сховище ядерного палива — Плачков

Володимир Зеленський повідомив, що Росія ймовірно готується вчинити теракт на Запорізькій атомній електростанції, який може призвести до викиду радіації. Напередодні керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов пропустив, що є загроза підриву чи аварії на ЗАЕС, оскільки окупанти додатково замінували ставок-охолоджувач. Проте в МАГАТЕ не підтверджують інформацію про замінування ставка-охолоджувача Запорізької АЕС. Водночас там заявляють, що станція замінована по периметру і в деяких місцях всередині. Інформацію про замінування підтвердив також президент "Енергоатому" Петро Котін. Як надалі може розвиватися ситуація — в ефірі Українського Радіо спрогнозував ексміністр палива та енергетики України 1999, 2005-2006 роках, президент Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Getty Images 

"Ми не маємо об’єктивної інформації щодо ситуації на ЗАЕС"

"Ситуація дуже загрозлива, і вона була напруженою з перших днів окупації. Багато часу ЗАЕС працює з однією лінією електропередач на власні потреби. Ситуація з охолодженням і басейном витримки дуже складна. Є суперечлива інформація про те, що ставок-охолоджувач замінований. Запорізька атомна електростанція замінована по периметру. Там знаходяться російські окупаційні війська, техніка, зброя та боєприпаси", — зазначає Іван Плачков. Втім, на його думку, у нас немає об’єктивної інформації, адже навіть місії МАГАТЕ окупаційні війська не надають її у повному обсягу. "Тому нам потрібно обов'язково максимально сприяти роботі МАГАТЕ, щоб не тільки ми, а й світ отримав більш-менш достатню об'єктивну інформацію того, що там відбувається і які там загрози є", — додав він.

Що заявляють в МАГАТЕ

"Очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі зазначає, що їм відомо про реактори з паливом, що є басейни витримки з ядерним паливом і сховища відпрацьованого ядерного палива, що потрібне охолодження реакторів і басейнів витримки. Втім сьогодні ці системи працюють, хоч і не в штатному режимі, зокрема з трьох ліній електропередач на власні потреби працює одна. Що стосується охолоджувальної води, то її зараз нібито достатньо для циркуляції. Але її треба додавати, тому що є випарювання, а тому потрібно додатково води до тисячі тонн на годину. Тому Гроссі каже, що зараз з точки зору експлуатації і функціонування всіх систем є загроза, хоча поки забезпечується безпека. Втім варто уважно слідкувати, щоб не допустити масштабної ядерної катастрофи. Я не знаю, що більше могла б зробити місія МАГАТЕ, бо в них немає повноважень. Вони можуть лише моніторити й давати інформацію, і вони достатньо її надали", — коментує ексміністр палива та енергетики.

Які є ризики

Зараз з точки зору температури води, її обсягу й роботи системи охолодження великих загроз немає. Але окупанти в будь-який момент можуть щось підірвати — чи то трубопровід, і буде викид парової радіоактивної хмари, чи обладнання, чи елемент сховища ядерного палива. Тобто може бути що завгодно. На ЗАЕС шість реакторів по 1000 МВт. Це фактично шість атомних електростанцій, з дуже складним обладнанням з ядерним паливом, зазначає Плачков.

Які території під імовірною загрозою

Зона радіаційного зараження залежить від рози вітрів і обсягів викидів радіації, яка розповсюджується повітрям, з вітром, з паром. Викиди можуть бути як невеликі, так і дуже великі — більші ніж на Фукусімі-1 чи катастрофічні, як на Чорнобильській АЕС. Тому нам потрібно обов'язково слідкувати за ситуацією, підіймати світову громадськість, давати інформацію європейським урядам та Сполученим Штатам, що вони запроваджували санкції, зокрема щодо "Росатому", зазначає ексміністр палива та енергетики.

"Було б краще, якби на ЗАЕС залишилось більше українського персоналу"

Чим більше українського персоналу залишалось би на Запорізькій атомній станції, тим краще. Вони б максимально намагалися не допустити критичної ситуації, вважає Плачков. "Потрібно було дати меседж всьому персоналу ЗАЕС — хай вони підписують контракти, і беруть російські паспорти, хай роблять все, що завгодно для того, щоб вони залишились на станції. А ми їх налякали, 50-60% поїхали звідти, а заїхав персонал "Росатому" з інших атомних станцій. Тож як ми можемо контролювати ситуацію, коли половина персоналу не є українцями. Тому українській стороні треба сприяти місії МАГАТЕ і співпрацювати з нею, навіть якщо нам щось не подобається. Потрібно вийти з цієї ситуації", — резюмує Іван Плачков.