"Змушують ставати на військовий облік, а росіянам віддають квартири місцевих" — мер Скадовська

"Змушують ставати на військовий облік, а росіянам віддають квартири місцевих" — мер Скадовська

Ситуація в окупованому Скадовську залишається складною: окупанти посилили контрольні заходи та змушують місцевих чоловік ставати на військовий облік. Це лякає людей, розповів в ефірі Українського Радіо міський голова міста Скадовськ Олександр Яковлєв, адже ніхто не хоче йти служити до російської армії.

За попередніми оцінками наразі в Скадовську залишилося 5-6 тисяч місцевого населення, така ж кількість українців, які переїхали до міста через евакуацію з правового берега Дніпра, а також — втікаючи від затоплення, спричиненого підривом Каховської ГЕС. Проте в місті й чимало росіян, переїжджати яких заохочує окупаційна влада, запевняючи, що там "тепло й безпечно". "Вони навіть якимось чином їм дають чи продають житло, яке відібрали у місцевих мешканців", зазначив Яковлєв. 

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: LB.ua

"Чоловіків у Скадовську росіяни змушують ставати на військовий облік"

Яка поточна ситуація у Скадовську? Скільки людей наразі залишається у місті?

Ситуація в місті така, яка має бути в окупації: люди живуть під постійним примусом і страхом, продовжують виїжджати. Щотижня ми отримуємо повідомлення, що та чи інша родина виїхала зі Скадовська і добре, що сьогодні є така можливість.

Росіяни посилили контрольні заходи. Зараз реєструють всіх чоловіків та змушують їх ставати на військовий облік. Це людей також лякає, бо ніхто не хоче йти служити в російську армію. Також йде підготовка до виборів: малюються гарні картинки, показується дуже велика робота. Проте це, насправді, лише гарне кіно. 

"Окупанти запрошують в місто росіян, яким дають чи продають житло, яке відібрали у місцевих мешканців"

А чи маєте інформацію щодо кількості осіб, які наразі мешкають у місті?

Ми оцінюємо, що у Скадовську залишилося 5-6 тисяч наших місцевих мешканців. Й десь така сама кількість, а можливо й трохи більше, приїхало. Місцеві, які залишилися кажуть, що "ми ходимо по місту і дуже рідко зустрічаємо когось зі знайомих". Дуже багато приїхало.

А хто саме приїжджає?

Була хвиля після підриву росіянами Каховської ГЕС й люди були змушені тікати. Також була хвиля під час евакуації з окупованого правого берега, коли це організовувала окупаційна адміністрація. Крім того, росіяни запрошують на проживання людей з російських регіонів, кажучи, що "тут добре, тепло, безпечно. Приїжджайте й живіть". Більше того, вони навіть якимось чином їм дають чи продають житло, яке відібрали у місцевих мешканців. 

Електроенергія з України та стабільна ситуація з опаленням

А яка ситуація з електроенергією? Чи є наразі проблеми, чи електроенергія є постійно?

Електроенергія постачається, як і раніше, з території України. Вона майже завжди є, хоча, зрозуміло, є й ремонтні роботи, зокрема пов’язані з бойовими діями, але в основному електроенергія є. Так само є газ, тому ті, хто має газове опалення, можуть зігрітися. Росіяни, кажуть, також видають по 500 кг вугілля на сім’ю тим, хто не має газу, й обіцяють пільги по сплаті за електроенергію. Проте наразі точної інформації немає.

Що з опалювальним сезоном у Скадовську? Він взагалі розпочався?

Скадовськ не має централізованого опалення дуже давно, ще з початку 2000-х. Всі приватні мешканці мають індивідуальне опалення, а всі комунальні структури мають свої маленькі котельні в кожному закладі. Всі вони запустилися і якщо є газ, то всі вони працюють. Тому з опаленням ситуація стабільна. 

Літні пожежі на Джарилгачі знищили багато флори і фауни

Розкажіть ще, будь ласка, про острів Джарилгач. Ми знаємо, що раніше окупанти там розміщували військову техніку. Чи маєте ви якусь інформацію, що там зараз відбувається?

З того моменту, як влітку їхній тренувальний табір накрили наші військові, більше достовірної інформації не було. Думаю, вони продовжують його використовувати в якійсь мірі, але напевно не так інтенсивно, бо там все відкрито як на долоні. Тож напевно вони перестали там вести таку активну діяльність як раніше. Доступ туди закритий і місцеві не можуть туди потрапити, відповідно достовірну інформацію також передати не можуть.

А яким чином на екологічну ситуацію на Джарилгачі вплинуло те, що там російські військові розміщувати свою техніку?

Заповідна зона в будь-якому разі буде потерпати від надмірної присутності і втручання людини. Тим паче, там була засипана протока, проїжджала велика техніка і це шкодить. Тим паче шкодять пожежі, які люди спостерігали влітку, й вони тривали не один день. Управління лісгоспу, яке раніше опікувалося заповідними зонами, не могло цього разу запобігти цим пожежам, тому вогонь знищив багато флори та фауни.