В окупації персонал ЗАЕС скоротився з 11-ти до 2-х тисяч осіб — Орлов

В окупації персонал ЗАЕС скоротився з 11-ти до 2-х тисяч осіб — Орлов

До окупації на Запорізькій атомній електростанції працювало близько 11 тисяч працівників, а зараз ЗАЕС обслуговує трішки більше 2 тисяч. Про це розповів сьогодні, 11 березня в ефірі Українського Радіо мер тимчасово окупованого Росією міста Енергодара, у районі якого розташована ЗАЕС, Дмитро Орлов. Він додав, що з минулого місяця окупанти не пускають на станцію працівників, які не підписали контрактів із фейковою компанією від "Росатому". Персонал із РФ, який завозять на ЗАЕС на нетривалий термін, не покриває потреб в обслуговуванні станції. Загалом Енергодар за час окупації спорожнів: із понад 50-ти тисяч мешканців довоєнного населення нині залишилося приблизно десять тисяч людей.


 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Окупована Росією ЗАЕС. Ілюстративне фото: Енергоатом

До війни на ЗАЕС працювало 11 тисяч працівників, а зараз – 2 тисячі

— Як сьогодні живе Енергодар? Що кажуть люди про ситуацію на ЗАЕС?

Окупанти з початку лютого цього року перестали пускати ліцензований персонал, який не уклав контракти із фейковою компанією від "Росатому". Тож якщо до цього моменту в них і так була важка ситуація із забезпеченням кваліфікованим персоналом на ЗАЕС, то з лютого вона вкрай складна. Зараз станцію обслуговує трішки більше 2 тисяч осіб, з яких не всі є фахівцями і не всі навіть працювали до цього моменту на ЗАЕС. Нагадаю, що до моменту окупації на станції працювало близько 11 тисяч працівників. Здебільшого персонал експлуатаційного підрозділу, який є ліцензованим, виїхав на підконтрольну територію України і зараз підтримує кваліфікацію на інших атомних станціях. 

Більше, звичайно, персонал та керівництво "Енергоатому" можуть прокоментувати (становище на окупованій ЗАЕС – ред.), але з точки зору загальної інформації ця атомна станція вже третій рік поспіль працює як військова база. Замінований периметр, замінована територія частково. По технологічних приміщеннях розміщені й особовий склад окупаційних військ, і військова техніка. Персоналу доводиться випробовувати на собі й психологічний, і фізичний тиск, і тортури окупантів. Зараз близько десяти осіб утримують в окупаційних катівнях за свою проукраїнську позицію або просто за те, що в них щось знайшли в телефоні або квартирі. Тобто чиниться суттєвий тиск і на персонал, і на мешканців міста з боку окупантів.

Місто спорожніло, залишилося близько 20% мешканців – приблизно десять тисяч населення. А до окупації в місті мешкало 53 тисячі жителів. 

"Фахівці із Росії не покривають потреб ЗАЕС ані фахово, ані чисельно" 

— А чи завозять окупанти населення із Росії? Адже є інформація із інших тимчасово окупованих українських міст про те, що це відбувається: активно завозять і навіть розселяють у квартирах, відібраних у місцевих мешканців.

Так, квартири окупанти "націоналізують", розселяють в них мешканців, але небагато людей згодні їхати навіть із віддалених куточків материкової частини РФ до Енергодара. Вони розуміють, що тут близько до лінії фронту. Проте це не стосується фахівців, яких росіяни завозять примусово. У відрядженнях працівники на місяць-два-пів року, а потім їх відправляють до їхніх постійних місць проживання. Проте це, звісно, не знімає кадрову та фахову складову з обслуговування обʼєкту. Адже там сім ядерних обʼєктів, шість реакторів, які до моменту окупації функціонували в повному складі, й сухе сховище відпрацьованого ядерного палива. Тому персоналу вкрай не вистачає. Той компенсаційний фактор, який вони завозять із РФ з інших атомних станцій, не покриває потреби ані фахово, ані за чисельністю. Проте, звісно, персонал завозять, розселяють по квартирах, покинутих нашим населенням, змушеним виїхати.

Резолюція МАГАТЕ щодо ЗАЕС

— Резолюція Ради керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) про термінове повернення ЗАЕС під повний контроль України – це лише декларація чи вона справді дієвий механізм? Як ви вважаєте?

Це перша резолюція, схвалена Радою керуючих МАГАТЕ, і українська сторона є з поточного року членом Ради керуючих. Це, звісно, позитивний крок стосовно міжнародного тиску на компанію "Росатом", яка прямо є ядерним окупантом ЗАЕС. Я сподіваюся, що цей крок буде дієвим саме стосовно міжнародного тиску. Стосовно військових – я не впевнений. 

Дмитро Орлов. Фото: ФБ-сторінка Дмитра Орлова


 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США