Рішенням суду і за підписом президента: як позбавлятимуть державних нагород?

Рішенням суду і за підписом президента: як позбавлятимуть державних нагород?

Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики обговорив процедуру позбавлення почесних звань та нагород діячів культури, які співпрацюють з державою-агресором, так і для усіх інших осіб, що публічно виступили проти України. Відтак процедура має винятково спиратися на рішення судів та спеціальної комісії при Офісі президента. Фінальне рішення про позбавлення звання буде ухвалене президентом. Про це в ефірі Українського Радіо заявила перша заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, заступниця члена Постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ, членкиня депутатської групи "Партія "За майбутнє" Ірина Констанкевич.

0:00 0:00
10
1x

Українська діаспора бойкотує концерти Ані Лорак у США, Фото: bukinfo.com.ua

Як позбавляти почесних звань і нагород у сфері культури і не тільки?

На Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики обговорили компромісний варіант, як зробити, щоб процедури позбавлення почесних звань були чіткими та зрозумілими. І вже обговорені пропозиції до другого читання, зазначає Ірина Констанкевич (21 березня Верховна Рада України в першому читанні ухвалила проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення порядку відзначення видатних заслуг у сфері культури — ред.). "Комітет підтримав ці правки. Йдеться про те, що власна процедура має винятково спиратися на рішення судів. І в короткий термін після того, як буде рішення суду, воно скеровується до спеціальної комісії при Офісі президента. І тоді ця комісія, яка має рекомендаційний характер, надсилає рішення до президента, і президент, в чиїй компетентності як присвоювати звання, так позбавляти їх, підписує ці рішення. Тобто процедура зведена до кількох кроків. Вона є чіткою, зрозумілою і простою. Тому я вважаю, що в цьому питанні не потрібно розтягувати на роки і десятиліття", — коментує вона.

"Здоровий глузд у парламентській залі переможе"

Констанкевич припускає, що політичної волі жорстко рухатися в цьому напрямі далі вистачить. "Наш комітет продемонстрував єдність, а ми були профільним комітетом. Я знаю позицію профільного міністерства і багатьох інших. Думаю, здоровий глузд у залі переможе", — каже народна обраниця. 

Що робити з нагородною зброєю?

На думку Констанкевич, перший крок до вирішення питання — це оприлюднення інформації — хто, що і за що її отримав, а далі створити відповідний механізм для з'ясування. "Ми ж допускаємо, що багато людей можливо зараз при виконанні обов'язків, і їм ця зброя потрібна, тому треба зробити це чітко, правильно і публічно", — резюмує перша заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики.