Фейк-контроль
Фейк-контроль

Не дамо шансів російській брехні.

Передачі з архіву Українського радіо

16.09.2024 07:46:39 Фейк-контроль
Черговий фейк, який можна зустріти в соцмережах — твердження, що Україна є начебто "найгіршою країною для жінок".
13.09.2024 07:47:21 Фейк-контроль

Російські медіа продовжують використовувати будь-який привід для поширення дезінформації, цього разу — про радіоактивну загрозу.

12.09.2024 07:48:21 Фейк-контроль

Шахрайські схеми в інтернеті та соцмережах.

11.09.2024 07:47:06 Фейк-контроль

Яку дезінформацію можна зустріти в Тік-Тоці, як на дезінформацію працюють ботоферми.

Ведучі: Роман Коляда
10.09.2024 07:46:17 Фейк-контроль

Операція Збройних Сил України на Курщині стала новою мішенню для російської пропаганди. Пропагандистські медіа активно поширюють фейкові повідомлення, стверджуючи, що ця операція призведе до поразки України. У своїх наративах російські ЗМІ виривають з контексту цитати із західних джерел: ось, наприклад, спотворили матеріал поважного американського видання Wall Street Journal. Пропагандисти пишуть, що у матеріалі цього видання Україну начебто називають "аутсайдером" і пророкують Україні остаточну поразку. Про те, чому тема просування на фронті стала важливою для російських пропагандистів, що вони намагаються донести світу і якими методами, ми поговорили з Вадимом Міським, програмним директором громадської організації "Детектор медіа".

09.09.2024 07:48:27 Фейк-контроль

Останнім часом у соцмережах, зокрема TikTok, набувають популярності відео, в яких обіцяють виплати дітям війни в розмірі 15 тисяч гривень щомісяця. У таких відео посилаються на закон, який нібито починає діяти з 1 вересня нинішнього року, і там же закликають заходити на портал "Дія" і оформлювати статус "дитина війни", аби отримати виплату. Однак ця інформація є неправдивою та спрямованою на введення користувачів в оману. Чому саме такі фейки з'являються та як не стати жертвою дезінформації? Про це ми розпитали експертку Альону Романюк, редакторку фактчекерського проєкту "НотаЄнота" та викладачку Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

06.09.2024 07:48:50 Фейк-контроль

Російська пропаганда створює популярні англомовні акаунти у соцмережах, що маскуються під нейтральні сторінки про науку, культуру чи статистику. Cеред цікавих дописів приховано прокремлівські меседжі, які формують позитивний образ росії та применшують роль інших країн, зокрема й України. За якими ознаками можна відрізнити дезінформацію? Про це ми розпитали Альону Маліченко, фактчекерку проєкту "По той бік новин".

05.09.2024 07:46:19 Фейк-контроль

Ідея Національного банку України змінити назву розмінної монети з "копійки" на "шаг" викликала бурхливу реакцію в суспільстві, яка виплеснулася в соцмережі. Багато хто написав, що вважає слово "шаг" російським, натомість історики і мовознавці доводять, що воно має глибоке українське коріння. Російські пропагандисти одразу побачили в ініціативі НБУ черговий прояв "русофобії". Як прокремлівські медіа використовують це питання для маніпуляції та поширення дезінформації, які тези вони висувають проти українських ініціатив. Як такі теми використовуються для створення конфліктів та які наслідки це може мати в умовах повномасштабної війни.

04.09.2024 07:46:01 Фейк-контроль

Російські пропагандисти все частіше вкидають в український інформаційний простір відеофейки із українськими телеведучими, яким довіряють українці. Відео згенеровані з використанням штучного інтелекту, тобто справжня людина цього не говорила ніколи. Називається ця технологія "дипфейк". Ось один із них: буцімто Президент України підписав законопроєкт про виплату військовим у розмірі 100 тисяч гривень. А щоб дізнатися деталі закликають підписатися на маловідомий телеграм-канал.

03.09.2024 07:45:16 Фейк-контроль

Міф про так звану "чорну трансплантологію" в Україні. Російські медіа активно просувають ідею, що медична система в Україні є лише прикриттям для незаконної торгівлі органами.

Ведучі: Роман Коляда