Хімич: "Треба зробити все можливе, щоб продовжити співпрацю зі Starlink"

Хімич: "Треба зробити все можливе, щоб продовжити співпрацю зі Starlink"

Компанія Ілона Маска "SpaceX" відмовляється фінансувати служби супутникового зв'язку "Starlink" в Україні. Пентагон повідомив про пошук варіантів подальшого функціонування цієї системи в Україні: "Ми намагаємося зробити все можливе, щоб зберегти для України цей супутниковий зв'язок". Що це за зв'язок? Наскільки дороговартісне його обслуговування? Чи впораємося ми самі? Які альтернативи є? Про все це слухачам Українського радіо розповів експерт ринку телекомунікацій Роман Хімич.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Що пропонує Ілон Маск

"Ілон Маск не погрожує Україні, що відключить "Starlink". Він не визначив час, до якого Україна має вирішити ці питання. Послуга надається далі. Він лише сказав, що ця послуга не є безкоштовною, що підтримка вимагає суттєвих витрат з його боку. І запропонував знайти відповіді на ці питання. Це є цілком коректне прохання з його боку. Він ставиться відповідально до всього, як справжній бізнесмен. 

У березні, коли Маск розпочав надавати ці системи, то казав, що це його меценатство і бажання допомогти. Всі навколо транслювали, що війна триватиме всього 2-3 місяці. І Маск теж сподівався саме на такий розвиток подій. От чи має він ресурси підтримувати "Starlink" в Україні необмежену кількість часу?  

До моменту виникнення цього питання минуло півроку. Листа в Пентагон він написав у серпні і до цього часу довго надавав можливість безкоштовно ним користуватися.

"Starlink" планово збитковий проєкт, ніяких прибутків він не має і не факт, що буде мати. Можливо, що ця компанія з часом збанкрутує. Це дотаційний проєкт. Все, що отримує Україна, робиться коштами самого Маска.

Це може бути елементом такого собі маркетингу Ілона Маска (запропонував потужну супутникову систему, а тепер хоче грошей за неї)".

Чи вирішить Україна самостійно це питання

"В України зараз зайвих грошей немає, щоб самій платити за ці послуги. Все впирається в гроші. Що може зробити Україна, так це повести аудит щодо споживання та використання 20 тисяч терміналів. У переговорах, до речі, фігурували менші цифри терміналів. Скоротити, за можливості, їхнє споживання. Щоб були меншими витрати для "Starlink"

Є підозри, що він використовується не завжди адекватно. Люди займають хвилю, качають відео. Хоча особливо військовим на фронті теж треба таким чином відпочивати. 

Ми дуже цифрова нація. В нас сформувалися певні навички споживання контенту, певні навички життя в цифровому середовищі, якими ми не хочемо жертвувати. 

Треба сподіватися, що уряд США візьме на себе ці витрати. Бізнес Ілона Маска щільно вбудований в державні програми США. Там є перехресне субсидіювання. Я гадаю, що вони знайдуть спільну мову"

Чи є альтернативи

"До 10 альтернативних систем супутникового доступу до інтернету існує як стаціонарного, так і пересувного. Все залежить від обставин: який бюджет, які гроші, яка терміновість. Альтернатива є. Але за сукупністю споживацьких характеристик всі вони поступаються "Starlink". Тут є необмежений доступ та безліміт. Інші провайдери мають до 300 ГБт обмеження. А це ніщо в наш час. Особливо для організації колективного доступу, коли задіяно багато споживачів. 

Знайти альтернативу буде складно, але заміна можлива. З самого початку це вже буде розмова про гроші, кілька тисяч терміналів навряд є в теперішніх операторів. Буде втрачено багато часу на те, щоб замінити фізично устаткування. Треба зробити все можливе, щоб подовжити співпрацю зі "Starlink""

Щодо протидії ворогу

""Starlink" найкраще протидіє глушінню ворогом сигналу. Це працює і досить непогано. Будь-які радіотехнології, а особливо цивільні, не розраховані на активну протидію. Але на певний час і на певних ділянках фронту росіянам вдається ефективно глушити сигнал як систем Маска, так і інших. Вони не розраховані на активну протидію. 

Росіяни не готові до цієї війни. У них слабкі системи радіоелектронної боротьби. Але 100% захисту ніхто обіцяти не може"

Фото:mediasat.info