"Комплекси NASAMS призначені для знищення аеродинамічних цілей, а не балістичних ракет" ― генерал-лейтенант Романенко

"Комплекси NASAMS призначені для знищення аеродинамічних цілей, а не балістичних ракет" ― генерал-лейтенант Романенко

Президент Зеленський заявив, що Україна отримала зенітно-ракетні комплекси NASAMS. Що це таке і як вони можуть вплинути на бойові дії ― в ефірі Українського радіо пояснив Ігор Романенко, генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника Генерального штабу ЗС України (2006-2010).

0:00 0:00
10
1x

Про комплекси NASAMS

"Це сучасні зенітно-ракетні комплекси, побудовані на сучасній лімітній базі. Вони призначені для знищення аеродинамічних цілей, до яких належать: літаки, гелікоптери, крилаті ракети, безпілотні літальні апарати, дрони-камікадзе".

Зазначимо, що до складу однієї батареї NASAMS входять три взводи, тобто це загалом 54 ракети, які можуть бути об’єднані в єдину інфомережу. Батарея містить 9 пускових установок, 3 радіолокаційні станції та 3 пункти керування вогнем, на одному з яких базується командний пункт усієї батареї.

Яким чином можна буде вражати цілі

"Цілі можна буде вражати по висоті на 20 км, по дальності на 40 км. Це ЗРК ближньої дії, він може захищати точковий об’єкт. Тому дві надані батареї питання принципово не вирішать, американці обіцяють на наступний рік більше. У пакеті було сформульовано так: дві нададуть цьогоріч, решта ― до 2024 року. Ці батареї мають невелику ефективність роботи щодо квазішвидкісних ракет, таких як балістичні ракети від оперативно-тактичного комплексу Іскандер-М. Крилаті ракети цього комплексу буде можливість збивати, а балістичні ракети ― дуже низька вірогідність. Для балістичних ракет мають бути ЗРК типу Patriot, причому останньої модифікації PAC-3.

Наше воєнно-політичне керівництво говорило про те, що ми працюємо з 5-ма країнами світу, які можуть нам надати ЗРК. Тому ми не обмежуємося тільки американсько-норвезьким комплексом NASAMS або німецьким IRIS-T. Питання полягає в тому, коли все це відбудеться. Одиничні поставки ЗРК стратегічно питання не вирішують, на жаль".

Скільки має бути таких комплексів для ефективного захисту

"Навіть з усією допомогою це питання принципово не вирішується. Все прикрити неможливо. Ніколи в жодній країні не було такої протиповітряної, а тим паче протиракетної оборони, яка б прикривала всі об’єкти. Тож комплекси будуть зосереджувати на головних напрямках у поточний момент часу. Це принципи організації воєнних дій".

Як швидко NASAMS зможуть розпочати бойове чергування

"Оскільки передбачалися ці поставки, то особовий склад навчався. Кількість установок невелика. Коли вони зайдуть, має пройти адаптування і залучення в систему загального управління, але вони можуть працювати й автономно. Тобто це тиждень-два.

NASAMS після виконаного завдання можуть швидко переміщатися, тому це досить ефективна зброя для ЗСУ, але для окремого типу повітряних цілей, повторюся. Балістичні ракети вони зможуть знищувати з дуже малою вірогідністю, тому що йдеться про ракети "повітря-повітря". Вони досконалі, сучасні, але ці ракети від літака до літака, тож швидкості у них відповідні. Для того щоб знищити гіперзвукову чи балістичну ракету, швидкість має бути порівнянною зі швидкістю ракети-цілі".

Чому не йдеться про надання нам комплексів Patriot

"Комплекс Patriot PAC-3 ― остання модифікація, яка може стріляти по балістичних ракетах ― виготовлений за сучасною технологією. Одна батарея коштує мільярд доларів. Поляки купили аж дві. Вони взагалі зараз так закуповують озброєння, що незабаром Польща стане однією з найбільш оснащених сучасною зброєю армій Європи. Для нас отримати останню модифікацію ― це навряд. А щодо попередніх версій наше військово-політичне керівництво працює".

Фото: media.slovoidilo.ua