Як відновлюватимуть українську владу на деокупованих територіях ― Ахтем Чийгоз і Дмитро Любота

Як відновлюватимуть українську владу на деокупованих територіях ― Ахтем Чийгоз і Дмитро Любота

Відбувається звільнення від російської окупації Харківщини та окремих територій інших областей. Що далі робити з деокупованими територіями, який алгоритм дій та коло першочергових питань ― в ефірі Українського радіо ситуацію прокоментували Дмитро Любота, член Комітету з питань інтеграції України з ЄС, голова підкомітету з питань економічного, секторального співробітництва та поглибленої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, член депутатської фракції партії "Слуга народу", та Ахтем Чийгоз, народний депутат України, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, член Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим.

0:00 0:00
10
1x

Як говорити з людьми на деокупованих територіях, які перебували під тотальною російською пропагандою?

Дмитро Любота: "Вітаю слухачів Куп’янського та Ізюмського районів! Я неймовірно скучив за рідною землею і не можу дочекатися, щоб поїхати додому ― на свій округ. Зараз дуже складна ситуація. Я сам із Куп’янська, місто розташоване дуже близько до кордону з Російською Федерацією. Розумію людей і що там могло відбуватися. Зараз багато людей, які змогли в перші дні окупації виїхати в Україну, за ці пів року переродилися, я впевнений. Усі сумніви залишилися десь позаду, можу навіть судити по собі. Ми нарешті зрозуміли, що ми ― українці, відбулась ідентифікація. А ті люди, які були під окупацією, навіть важко уявити, що їм довелося пережити. Росіяни створили повний інформаційний вакуум, у містах взагалі не було інтернету, телебачення, радіо. Тобто люди не могли отримувати інформацію про те, що відбувається в Україні, у Європі, яким чином нам допомагають, які у нас перспективи. Вони чули одне ― пропаганду, на яку РФ витрачає мільярди доларів. Коли вам щодня кажуть, що України тут ніколи не буде, що Росія тут назавжди, коли до Куп’янська приїздять представники якоїсь там російської верхівки, а люди перебувають в інформаційному вакуумі... У мене чітка позиція. Особи, які колаборували з окупантом на державному рівні, силовики, представники влади ― з ними мають розбиратися відповідні органи, їх слід жорстко карати".

Чи реально відновлювати структуру влади в нинішніх умовах?

Дмитро Любота: "Я вчора намагався проїхати до Куп’янська, але такої можливості поки що немає. Там постійні обстріли, накривають градами, працює авіація. Тож повернутися органам влади на місця і почати працювати, на жаль, поки що неможливо. Як тільки з’явиться можливість, ми мусимо повертатися і працювати. Нам потрібно зібрати всю інформацію про збитки, зрозуміти, яким чином допомагати, відновлювати. У нас багато країн-партнерів, і ми зробимо ще краще, ніж було".

Нагадаємо, що в тимчасово окупованому Криму посилився проукраїнський рух. Було опубліковано відео, як на кримськотатарському весіллі гості із задоволенням співають "Ой, смереко". Кажуть, за це можуть навіть посадити до в’язниці. Ахтем Чийгоз прокоментував ситуацію на півострові.

Чи готує наш політичний клас методи відновлення української влади та спілкування з населенням у Криму?

"Скажу відверто ― усі 8 років тотальна більшість кримських татар, українців та представників інших національностей демонструвала, що не сприймає окупацію. Не можу сказати, що саме зараз почалися окремі випадки. Зараз ми дали їм надію, впевненість у тому, що ми будемо визволяти. Пригадуєте, скільки разів там держава-терористка намагалася застосувати політичні інструменти? Так звані вибори в Держдуму, путінські вибори тощо. Але наші не сприймали, не ходили на ці вибори. Окупанти проводили внутрішнє опитування і давали дані, це десь 25-30%, але ж скільки вже було там "понаєхавших". Тобто пасивний супротив тривав постійно. Але зараз істерика з боку окупантів та колаборантів набагато більша, вони втратили свою впевненість і бачать упевненість наших громадян у Криму.

Що ми будемо робити, коли звільнимо окуповану територію? Про це зараз багато дискутуємо, але моя точка зору така. По-перше, жодних виборів як мінімум 5 років. По-друге, всі, хто приїхав туди з порушенням законів України, ― геть до Москви! Не може бути іншої розмови. Зараз співучасники злочину Путіна спекулюють: ми тут народили дітей, а тепер що нам робити, в чому дитина винна? Ні. Ми нічого не маємо проти дитини, але нехай разом із батьками їде до Московії, нехай вони виховують її в Сибіру чи на Уралі, в тих умовах. Але не на моїй Батьківщині й не на землі України".

Ці люди приїхали в чужі житла чи для них побудували росіяни?

"Є таке поняття, як крадіжка. Вони вкрали нашу землю і на ній будують незаконні домівки. Їм дають можливість безпроцентного кредиту, давали так звані "підйомні". Є багато випадків, коли окупаційна влада "прихватизувала" квартири, а потім видавала бюджетникам. Я думаю, що в першу чергу нам треба буде дивитись на паспорт. Хто заїхав до Криму після лютого 2014 року, порушуючи закон України, геть з Криму без жодних розмов! Що купив ― це наше, що побудував ― це наше. Тому що це наша земля. Тут не може бути половинчастих рішень".

Чи зможуть люди, які перебували в інформаційному вакуумі, стати підтримкою України в майбутньому?

"Є Кримінальний кодекс. За ті злочини, які ти коїв, що підпадають під статтю ― будеш нести покарання. Коли ти, як пересічний громадянин, змушений був перебувати і виконувати злочинні накази з боку окупаційної влади, думаю, тут мінімум 5 років ― ніякої участі у виборах. Ці діалоги безумства та діалоги вата-населення ― важко буде з перших днів налагодити нормальне життя для наших громадян".

Насамкінець Ахтем Чийгоз наголосив: "Слава Богу, тотальна більшість кримськотатарського народу на своїй Батьківщині. Вони чекають Україну, і тут жодних питань немає взагалі. Є домашнє завдання України, і ми над ним працюємо".

Фото: media.slovoidilo.ua