"В Україні кожна четверта компанія готова одразу повідомляти про корупцію, з якою зіткнулась" — НАЗК

"В Україні кожна четверта компанія готова одразу повідомляти про корупцію, з якою зіткнулась" — НАЗК

Понад пів року Україна живе в стані повномасштабної війни і щоденно ми платимо високу ціну за те, аби будувати незалежну країну. В той же час життя в умовах війни вносить багато викликів і запитань, на які варто шукати відповіді, зокрема: як викривати в умовах війни і бути захищеним законом? Де межа між викриттям суспільно важливої інформації і грою на користь ворога? Які механізми захисту викривачів існують? Про все це Українське радіо розмовляло з керівником Департаменту запобігання та виявлення корупції Національного агентства з питань запобігання корупції Сергієм Деркачем.

0:00 0:00
10
1x

"Повномасштабне вторгнення Росії в Україну, безумовно, позначилося на питанні викривання. В Україні повідомляють не лише про корупцію, але й про російські танки, активи російських олігархів, колаборантів. Тобто тема викривання стала набагато ширшою, ніж просто повідомлення про корупцію, яке вже увійшло в практику в Україні за останні декілька років. Зараз для кожного українця стає звичним не толерувати порушення закону і всі намагаються зробити свій внесок зробити для встановлення миру та верховенство права", — розповів Сергій Деркач. 

Для НАЗК, як додав посадовець далі, робота з викривачами знаходиться  в пріоритеті, тому зараз команда агентства працює над декількома ключовими напрямками навіть в умовах війни: "По-перше, йдеться про застосування сучасних IT-інструментів. Ми хочемо, щоб люди могли повідомляти зручно та анонімно, саме тому ми продовжуємо працювати над створенням порталу повідомлень для викривачів. Друге питання, з яким ми теж працюємо і бачимо багато реальних справ по захисту викривачів, які ми маємо саме зараз, під час повномасштабного вторгнення. Наприклад, в квітні суд за участі НАЗК ухвалив перше рішення про захист трудових прав близької особи викривача корупції, яка отримала догану. Це вперше відбувся такий захист і суд довів, що є зв’язок між доганою та повідомленням викривача корупції й скасував розпорядження про застосування дисциплінарного стягнення до близької особи викривача".

"Також ще одна хороша новина полягає в тому, що Україна посилює захист викривачів і роботодавців, які їх звільняють, буде притягнуто до кримінальної відповідальності. Цього року ми направили три повідомлення про вчинення таких дій  до правоохоронних органів і дві кримінальні справи були порушені за статтею 172 Кримінального кодексу. Йдеться про грубе порушення законодавства про працю. Сподіваємося, що керівники, які звільнили викривачів, будуть притягнуті до відповідальності", — додав Деркач.

Він пояснив, що НАЗК отримує багато звернень від громадян. Проте складно сказати щодо цифр, адже йдеться не лише про повідомлення про корупцію, а й про інформацію про колаборантів та активи росіян: "З початку повномасштабної війни ми створили спеціальний інструмент в рамках порталу "Війна і санкції" саме для повідомлень викривачів про активи осіб, причетних до агресії РФ проти України. З моменту запуску порталу щодо майна осіб, причетних до агресії, ми отримали більше 300 повідомлень. Усі, хто володіє інформацією, активно почали повідомляти про майно і бізнес цих людей не тільки на території України, але й навіть за кордоном, зокрема й в Росії. На багатьох осіб, про яких повідомили на порталі, було накладено санкції як Україною, так й іншими країнами".

"Все більше українців в принципі готові повідомляти, вони розуміють необхідність не терпіти і не толерувати корупцію. Якщо позаминулого року в нас була дуже невелика кількість людей, які готові повідомляти, то за результатами досліджень, яке ми опублікували цього року, що більше 10 % громадян повідомити про корупційну дію, якщо побачать її, а в бізнесі ця цифра складає 23 %, тобто кожна четверта компанія відразу повідомить, якщо буде стикатися з корупційною дією", — розповів Сергій Деркач.

Наостанок посадовець НАЗК торкнувся й питання конфіденційності інформації, яку повідомляють чи можуть повідомити громадяни щодо корупційних та інших правопорушень: "Законодавство України говорить про те, що в більшості випадків інформація може залишатися конфіденційною навіть до вироку суду. Тобто немає проблем в тому, що особа повідомляє, адже ця інформація ніде не буде опублікована. Ми жодним чином не зашкодимо публічному іміджу України, правоохоронні та інші органи просто зроблять свою роботу". 

Фото: УНН