"Не варто залипати в одній професії на все життя" ― експерт ринку праці

"Не варто залипати в одній професії на все життя" ― експерт ринку праці

Наскільки ринок праці оговтався з початку війни та що є сезонним фактором у працевлаштуванні цього року ― пояснив в ефірі Українського радіо Сергій Марченко, засновник рекрутингової агенції "Борщ".

0:00 0:00
10
1x

Чи можна говорити сьогодні про відновлення ринку праці

"Однозначно ― можна. На початку навали ринок праці впав у величезну яму. За моїми підрахунками, він зменшився практично у вісім разів. Тобто у вісім разів менше роботодавців почали подавати свої вакансії на сайти пошуку роботи. Але приблизно на кінець травня половина активності роботодавців відновилась, тобто ринок праці наполовину відновився. І зараз щотижня, за статистикою сайту, на десять відсотків збільшується кількість вакансій від роботодавців. Не думаю, що ринок праці найближчими роками відновиться повністю, але однозначно зараз є пожвавлення. Воно значне і стосується в першу чергу західних регіонів України, які неочікувано стали лідерами за кількістю вакансій. Станом на сьогодні на першому місці Київ, потім Дніпро, наступні ― Закарпатська, Тернопільська, Івано-Франківська, Львівська області. Тобто на заході України зараз більше вакансій, відновлюються робочі місця і створюються нові".

В яких фахівцях найбільша потреба

"По-перше, не варто залипати в одній професії на все життя. Останній світовий тренд стосується не лише воєнного часу: немає вже такого, що ти працюєш 50 років на роботі, яку колись вибрав. Дуже часто люди перепрофілюються, для того щоб отримувати кращі умови, кращу зарплатню, кращі можливості для самореалізації. Тому є сенс подумати про перекваліфікацію, якщо роботи за вашим фахом немає. І для цього сьогодні є різноманітні можливості. Безліч програм для онлайн-навчання, багато ресурсів надають це навчання безкоштовно. Якщо говорити про найцікавіші для ринку праці спеціальності, то роботодавці зараз найбільше шукають менеджерів з продажів. У першому десятку позицій п’ять вакансій будуть пов’язані з продажами ― менеджери з продажу, роздрібні продавці, клієнт-менеджери. Шукають багато бухгалтерів та керівників, а з робітничих професій ― це водії, кухарі, робітники".

Де зараз найпростіше знайти роботу

"Ринок праці в Україні неоднорідний. Люди, які проживають у великих містах, мають більше можливостей для пошуку роботи, ніж жителі маленьких містечок та сіл. Найбільше вакансій у Києві, він залишається лідером ринку праці. Серйозний поштовх зараз отримала віддалена робота. Якщо говорити про перекваліфікацію, то я порадив би звернути увагу на професії, які дають змогу працювати дистанційно. Такі фахівці найменше постраждали від кризи, якою зараз охоплений ринок праці. Люди, що працюють віддалено, мають клієнтів не тільки в Україні, а й в інших країнах ― у глобальному світі, де немає війни і залишилися замовлення".

Де найбільше платять

"Якщо взяти 20 найбільш високооплачуваних професій в Україні, то десь 17-18 із них будуть в IT. Хочу наголосити, що в ІТ працюють не тільки математики і програмісти, там дуже багато вакансій у менеджменті, продажах, дизайні. Це розробники комп’ютерних ігор, люди, які вміють малювати, у них добре розвинена увага. Є сенс звернути уваги на сферу ІТ, зараз існують курси, які допомагають стати ІТ-спеціалістом навіть без досвіду. Якщо взяти інші сфери, то найбільш високооплачуваними є фахівці з продажів та менеджменту".

Фото: Borsch Рекрутинг