"Можуть набрати 20 тис. резервістів": експерт про поповнення росармії

"Можуть набрати 20 тис. резервістів": експерт про поповнення росармії

У РФ запровадили кримінальну відповідальність за відмову воювати в Україні. Водночас до 40% контрактників, яких повернули з України і готують знову відправити, відмовляються їхати. Про це стверджує засновник групи Conflict Intelligence Team Руслан Левієв. Відмовники стають дедалі системнішим явищем, вони є практично у кожному з’єднані, що повернулося з України. Також стало відомо, що російського контрактника звільнили зі служби через невиконання умов контракту після того, як він відмовився брати участь у війні в Україні. Під час звільнення начальник відділу кадрів 136-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади РФ із дислокацією в Дагестані поставив до обліково-послужної картки військовослужбовця нестатутний друк, де вказано "схильний до зради, брехні та обману". Про резерви в живій силі РФ, чи зможуть поповнити росармію людським ресурсом, куди і як тікають "уклоністи" розповів в ефірі Українського радіо керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

0:00 0:00
10
1x

Про резерви ворожої армії

Якщо говорити про резерви, які Росія намагається зібрати, то вони заявили про 60 тисяч резервістів. Це ті, хто повинні мати військові навики і бойову підготовку. Однак є інформація, що упродовж 2-3 тижнів із цих 60 тисяч погодилися і підписали контракти та збираються воювати проти України лише 15-20%. Інші — або не поспішають, або хочуть знайти спосіб, як би цей контракт не виконувати. З резервами є проблеми у російської армії дуже серйозні, бо близько однієї третини вони втратили тут під час боїв в Україні: це разом із вбитими, пораненими та тими, хто потрапив у полон. Росіянам потрібно поповнювати резерви, але не лише солдатами-піхотинцями, а й екіпажами танків, бронемашин. Вони намагаються поповнювати мобілізацією резервістів у Росії і на окупованих територіях Луганщини і Донеччини.

Якщо відштовхуватися від чисельності, то теоретично їх може бути 2 мільйони. Тобто це тих, яких сама Росія заявляє як потенційних резервістів і своїх військовозобов’язаних. Однак їх немає. Навіть більше російський БАРС (це така програма для служби в резерві, підписується контракт резервістом і у випадку, коли трапляється напад на Росію, то треба йти воювати) заявив про таких резервістів до 200 тисяч. У кращі часи вони могли витягувати на навчання близько 20 тисяч. На сьогодні оці 20 тисяч і є той максимум, який росіяни можуть залучити для виконання якихось завдань. Тобто це 10% від цих заявлених резервістів.

Читайте також: Чи реально покарати воєнних злочинців: думка Станіслава Асєєва

Звичайно, у разі оголошення повномасштабної мобілізації вони могли б примусово набрати більше. Але водночас усі відмічають, що зараз в Україні воюють із віддалених регіонів і сіл РФ та представники Кавказу. Практично немає мешканців мегаполісів серед російських військових. Помітили лише два військові квитки жителів Санкт-Петербурга з тих, хто воював в Україні. Росія дуже боїться Кавказу, вони намагаються насамперед там мобілізувати людей і кинути їх у бій.

Вважаю, що принцип ведення війни у Росії не змінився. Вони намагатимуться закидувати солдатами (нехай непідготовленими, морально деморалізованими) допоки всередині Росії не з’являться рухи, які зможуть цьому протистояти.

Про кримінальну відповідальність за відмову воювати

Міжнародні правозахисні організації говорять, що норма, яку росіяни внесли в контракт про кримінальну відповідальність за невиконання наказу, не так сильно лякає. Бо за невиконання наказу передбачений арешт до 6 місяців, на що деякі російські військові готові, аби залишитися живими.

Про ймовірність терактів у Росії

У прикордонних з Україною російських областях були випадки провокацій. Зараз я бачу, що ці провокації — це ще не привід для якогось запровадження воєнного стану чи мобілізації. Це нарощування істерії, розпалювання більшої ненависті. Далі можуть бути ще більші провокації і теракти, організовані російськими спецслужбами, що призведуть до загибелі цивільних людей. Після такого може бути запроваджений воєнний стан і оголошено офіційно війну. У них не вистачає на більше фантазії, ніж діяти за старими методичками, давно всім відомими.

Фото: facebook.com/iamo.armyinform