"Січ-2-30" рухається на висоті 525 км: експерт про запуск і призначення українського супутника

"Січ-2-30" рухається на висоті 525 км: експерт про запуск і призначення українського супутника

Український супутник "Січ-2-30" уперше за останні 10 років успішно був запущений з мису Канаверал (Флорида, США) компанією SpaceX Ілона Маска. Апарат вже передав перші знімки з космосу. Чи повертає собі Україна статус космічної держави, розповів в ефірі Українського радіо колишній радник голови Космічного агентства України Андрій Колесник.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про призначення супутника

Запуск українського супутника дасть поштовх до відродження космічних програм і поверне погляди, що космічні технології покращують наше життя. Супутник "Січ-2-30" не має жодних російських комплектуючих, вони замінені або українськими або закупленими з Південної Кореї, Франції і Канади.

Це наші очі на орбіті. Через те що у супутника середня просторова роздільність, а саме не більш як 7 метрів на піксель, Україна може його використовувати як оглядовий апарат. Тобто це супутник, який спочатку "подивиться", а що взагалі відбувається над тією чи іншою ділянкою землі, над якою він пролітає. Він буде дуже корисний для сільського господарства — ті інструменти, які є на його борту, майже ідеально підходять, щоб аграрії могли використовувати інформацію для посівів, збору урожаю чи для додавання добрив. Також супутник корисний для моніторингу стану водних і лісових ресурсів. Зокрема всі незаконні вирубки тепер можна бачити на орбіті і оперативно передавати до лісових господарств. Так само можна моніторити корисні копалини, зокрема бурштин. Чимало інформації із супутника можуть отримати працівники Служби надзвичайних ситуацій, зокрема щодо виникнення пожеж.

Щодо військового призначення, то це оглядовий апарат. Він може показати, що 3-4 дні тому на певній ділянки нічого не було, а тепер щось із військового табору на цій ділянці є.

Про характеристики супутника

Супутник рухається по сонячно-синхронній орбіті, ближче до полярної орбіти на висоті 525 кілометрів, він фактично пролітає з півночі на південь і оберти його навколо Землі становить 95-100 хвилин.

Про розвиток космічної програми

У перспективі в нас є проєкт нової космічної програми на наступні 5 років, що перебуває на розгляді Верховної Ради і на наступному тижні має розглядатися на пленарному засіданні в першому читанні. Вона передбачає розробку і запуск більш сучасних супутників насамперед в оптичному діапазоні. Що стосується  іншої технології — радарної — яка теж могла б слідкувати, що відбувається на Землі і вночі, і через хмари, чого не зможе робити оптика, то через відсутність належних технологій в Україні, поки що в межах цієї космічної програми не передбачається створення таких супутників.

Читайте також: Від Корольова до Маска. Про роль України у світовій космонавтиці

Щодо наукових супутників з вивчення іоносфери, космічної погоди, то вони також плануються у новій програмі. Вони мають солідний ступінь готовності і потрібно і надалі їх розробляти і запускати в космос.

Для дослідження Місяця в Україні планують створювати модулі та інші інструменти, що працюватимуть в межах спільної зі США програми "Артеміда", до якої Україна долучилася минулого року.

Новою космічною програмою передбачається створення угрупування супутників дистанційного зондування Землі із шести однотипних супутників з роздільною здатністю 1 метр. Якщо буде ухвалена програма і виділене фінансування, розраховують, що вже в 2023 році на орбіті з’явиться додатковий український супутник.

Про супутник "Либідь"

Телекомунікаційний український супутник "Либiдь" так і не злетів свого часу. Тривають роботи, щоб реанімувати цей проєкт або замінити його іншим. Там було освоєно 300 млн доларів. Серед причин невдалі, зокрема і форс-мажорні обставини через анексію Криму Російською Федерацією. Це встановив Лондонський арбітражний суд під час розгляду позову компанії "Укркосмос" до генерального підрядника по цьому супутнику — канадської MDA.

Про українську космічну інфраструктуру

На анексованій території опинився Євпаторійський центр космічного зв’язку. Тобто основне обладнання залишилося біля Євпаторії і фактично з нуля був створений з більш сучасною апаратурою центр з управління і випробування космосу. Центральна точка для космічних досліджень, що розгалужена по всій Україна, розміщена на Хмельниччині в місті Дунаївці. Саме звідки взяли на управління супутник "Січ-2-30".

Із космосу інформацію отримає Національний центр управління та випробування космічних засобів. Через 30-40 хвилин після отримання з космосу інформація передається тим споживачам, хто інформацію замовляв, зокрема Центральні органи виконавчої влади, РНБО або комерційним структурам.  

Фото: facebook.com/SSAUkraine

Останні новини
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США
Шум: колишня вокалістка The Feels видала сингл сольного проєкту Lipatova
Шум: колишня вокалістка The Feels видала сингл сольного проєкту Lipatova
Данило Галико (Blooms Corda): "Під час війни краса сприймається більш інтенсивно"
Данило Галико (Blooms Corda): "Під час війни краса сприймається більш інтенсивно"
Свідоме електроспоживання: що вимкнути, щоб зекономити
Свідоме електроспоживання: що вимкнути, щоб зекономити
Від тривалого кохання до спонтанного роману: The Curtly та Marcel Garson видали сингл "Тобі личить"
Від тривалого кохання до спонтанного роману: The Curtly та Marcel Garson видали сингл "Тобі личить"
Новини по темі
"Цей супутник може допомогти роздивитися номер автомобіля, який їде по кримському мосту": експерт про покупку фонду Притули
"Плани Росії про власну орбітальну станцію — мрії, які не можна реалізувати" — експерт про те, як РФ буде розвивати космос після виходу з МКС
"Йде в повний розріз з мирним освоєнням космосу" — представник Державного космічного агентства про випробування Росією протисупутникової зброї
Місія майже здійсненна: українсько-американська компанія запустила ракету в космос
Експансія на Місяць та запуск супутника: якими є українсько-американські перспективи в космосі