Місія майже здійсненна: українсько-американська компанія запустила ракету в космос

Місія майже здійсненна: українсько-американська компанія запустила ракету в космос

3 вересня о 4:59 за Києвом ракету Alpha від компанії Firefly українського бізнесмена Максима Полякова запустили з бази Ванденберг Космічних сил США. Однак, за 2,5 хвилини ракета вибухнула в небі над Каліфорнією через якусь "аномалію". Що відбулося і наскільки наша держава просунулася у підкоренні космосу в ефірі Українського радіо розповідає професор, доктор фізико-математичних наук, завідувач кафедри математики та теоретичної радіофізики, факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем Київського національного університету ім. Т.Шевченка, заслужений діяч науки і техніки України Володимир Висоцький.

0:00 0:00
10
1x

Що треба знати про компанію Firefly Aerospace та ракету Alpha

Власник цієї компанії справді запорізький бізнесмен, який спочатку жив у Запоріжжі, потім у Шотландії, далі переїхав у Сполучені Штати Америки. Він, як Маск, відомий підприємець, який займається космічними галузями. Максим Поляков досить забезпечений, 4 роки тому придбав компанію Firefly Aerospace, яка виграла конкурс серед інших компаній NASA, що вже є успіхом. Компанія має брати участь у підтримці чергової серії польотів на Місяць, що планують виконати у 2024 році. За договором з NASA, компанія Максима Полякова мала спробувати на першому етапі запустити легку ракету, яка повинна виводити деякі супутники на орбіту Землі, а на другому етапі — здійснювати польоти на Місяць. Ця ракета є двоступеневою і досить великою, її називають легкою, але насправді її параметри дуже великі — 29 метрів, а це вже висота 10-ти поверхового будинку. Ракета стартувала з бази Космічних військ США Ванденберг, що у Каліфорнії.

Вклад Максима Полякова не лише у тому, що він фінансував компанію, але й у тому, що за ним стояло надзвичайно потужне товариство фахівців з Дніпра. Представництво компанії є й в Україні, тут працює приблизно 140 спеціалістів, хоча це старі дані, ще за 2017 рік. Йому вдалося об'єднати сили двох ракетних центрів, фахівці яких створили ракету.

Перший запуск був не дуже успішним, адже на 3 хвилині траєкторія ракети почала відхилятися від запланованої, була небезпека, що ракета могла піти не в той бік. Ймовірно, відбувся збій системи керування. Можливо, справа в електроніці. Такі історії трапляються, бо рідко буває, що з першого разу все вдається. Ми отримуємо інформацію стосовно запуску з різних джерел, що відбулося насправді точно сказати не можемо, але є ймовірність, що нічого страшного там не трапилося.

Читати далі: Експансія на Місяць та запуск супутника: якими є українсько-американські перспективи в космосі 

Чи вистачить у Полякова можливостей продовжити роботу

Думаю, що там все було застраховано, фінансова підтримка є, він би не вклав все в один запуск. Крім того, і NASA зацікавлені у співпраці. Після візиту нашого президента були підписані певні документи, що стосуються космічної галузі. Добре, що все так співпало і тепер має відбутися співпраця між NASA та нашими космічними центрами. Я вважаю, що американці теж зацікавлені у наших технологіях, адже у нас теж є хороші доробки. Тому тут не має бути песимізму.

Читати далі: Що один одному пообіцяли Зеленський та Байден: експертка проаналізувала результати зустрічі у Білому домі 

Про українську космічні перспективи

Нині робити подібні запуски у нас немає можливості, бо відсутній космодром. Раніше такий був у Криму, однак нині великого майданчику, куди будуть падати ступені ракети, тобто великий запас траєкторії має бути для такого процесу, немає. Також запуск буде більш успішним, чим ближче він знаходиться до екватору, бо там менша швидкість, тобто у Каліфорнії легше запускати ракети, ніж у нас.

Зазначимо, Firefly Aerospace (раніше - Firefly Space Systems) - приватне аерокосмічне підприємство, зі штаб-квартирою в Остіні (Техас, США), яке розробляє легкі ракети-носії для запуску вантажів у космос. 

Фото: pixabay.com

Останні новини
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
"Вікно можливостей" для окупантів закривається — Грабський про битву за Часів Яр
"Вікно можливостей" для окупантів закривається — Грабський про битву за Часів Яр
Новини по темі
Лише 10% укриттів в Україні у належному стані — Перегінець
За годину в повітрі російська ракета може поміняти курс до десяти разів — оглядач Defense Express
7 загиблих, 144 поранених — наслідки ракетного обстрілу росіянами Чернігова
Керченський міст ЗСУ візьмуть під вогневий контроль — Гетьман про отримання французьких ракет Scalp
ППО України відпрацювало максимально ефективно — Мусієнко