Керченський міст ЗСУ візьмуть під вогневий контроль — Гетьман про отримання французьких ракет Scalp

Керченський міст ЗСУ візьмуть під вогневий контроль — Гетьман про отримання французьких ракет Scalp

ЗСУ, отримавши французькі далекобійні ракети Scalp, візьмуть під повний вогневий контроль окупований Росією Крим і Керченський міст. Це спрогнозував Українському Радіо військовий аналітик Олексій Гетьман. Напередодні стало відомо, що Франція передала Україні ракети Scalp. Про це на саміті НАТО у Вільнюсі заявив президент Емманюель Макрон. Коментуючи цю новину, Гетьман розповів, що Scalp здатен вражати цілі в глибокому тилу російських окупантів — на відстані понад 500 кілометрів. У перспективі, коли наступ ЗСУ просунеться суходолом до Азовського моря та перекриє ворогу шлях до Росії материком, завдяки французьким ракетам можна буде зруйнувати Керченський міст та взяти Крим в умовне оточення.

 

0:00 0:00
10
1x

Французька ракета Scalp. Фото з відкритих джерел  

Scalp — для обстрілу бункерних споруджень та будь-якої точки Криму

"Ця ракета може бути застосована навіть для обстрілу бункерних укріплень. Це ракети повітряного базування, які можуть літати на відстань більше 500 кілометрів. Є інформація про 560 і навіть до 600 кілометрів. Це крилата ракета - не швидкісна, але маневрена, летить на невеликій висоті — 30-40 метрів. Вага ракети — більше 1300 кілограм, а бойова частина в ній складає 450 кілограмів, тобто вона потужна", — розповів Олексій Гетьман. Ця ракета, додав експерт, може бути застосована по будь-яких цілях, навіть по певних бункерних укріпленнях, залежно від того, який заряд буде поставлений: "Тоді вона проникає вглиб і може підривати доволі потужні укріплення. Маючи таку ракету, ми за великим рахунком можемо цілити, якщо, наприклад, говорити про Крим, у будь-яку точку. Керченський міст буде знаходитися під нашим вогневим контролем". 

"Це те, що ми хотіли"

"Це те, що ми хотіли з точки зору далекобійності. Адже більше 500 кілометрів нам вистачить, щоб руйнувати бойові склади, логістичні центри ворога. Раніше ми хотіли це робити, але в нас не було зброї, яка б стріляла на таку відстань. А зараз разом зі британською Storm Shadow ракета Scalp буде в нагоді. В нас є літаки, а ракета повітряного базування адаптована під бомбардувальник Су-24. Коли французькі ракети надійдуть (а може вже надійшли) до наших ЗСУ, ефективність застосування ми дуже швидко побачимо", — зазначив Гетьман. Він додав, що  Scalp мало чим відрізняється від Storm Shadow: "Оскільки це була одна програма, то можна казати, що Scalp — це модифікована Storm Shadow, британо-французького виробництва".

На фото: франко-британська авіаційна крилата ракета класу "повітря-земля" Storm Shadow. У травні 2023 року стало відомо, що Великобританія передала Україні Storm Shadow для протидії російській воєнній агресії. ЗСУ отримали змогу завдавати ударів на відстань близько 250 км – углиб окупованих Росією українських територій. Фото: Copyright © 2007 David Monniaux

Крим в оточенні

"Великі склади зі зброєю росіяни намагаються тримати подалі від лінії фронту. Хоча для них це доволі складно, адже коли склад розташований за 300-400 кілометрів від лінії фронту, треба кілька днів, щоб перекинути наявне озброєння і техніку на фронт. Проте росіяни розуміють: якщо тримати ближче, склад буде вразливий для наших систем. А зараз навіть на такій відстані росіянам буде проблемно щось тримати", — розповів військовий експерт. 

Також одним із важливих напрямків уваги ЗСУ, продовжив Гетьман, є Крим: "Зараз, маючи таку далекобійну зброю, ми можемо повністю тримати під вогневим контролем всю територію Криму. Йдеться про військові об’єкти, летовища, які там є. Коли нам вдасться вийти на узбережжя Азовського моря завдяки наступальним діям убік Мелітополя, Бердянська, то Крим залишиться в умовно оточеному становищі — по судохолу в нього зв’язку з материковою частиною Росії не буде. Залишиться тільки "Кримський" міст, який теж швидше за все буде зруйнований і тоді російське військове угрупування опиниться в умовному оточенні". 

Олексій Гетьман. Фото: ФБ-сторінка Олексія Гетьмана

Ракета Scalp адаптована під українські бомбардувальники

Ракети Storm Shadow i Scapl, які ми можемо використовувати з наших бомбардувальників, мають бути адаптовані, щоб із конкретного літака їх можна було запускати. Є певні технологічні нюанси, які треба виконувати. Проте ракета вже адаптована: в країнах НАТО, які колись були у Варшавському договорі, багато літаків радянського виробництва і коли ці країни вступали до Альянсу, то треба було щось робити, щоб натівську зброю використовувати з цих літаків. Це було зроблено, тож ці ракети для таких літаків, як Міг та Су, адаптовані. Є певні конструкції, які кріпляться на такі літаки, і тоді цю ракету можна використовувати.