За годину в повітрі російська ракета може поміняти курс до десяти разів — оглядач Defense Express

За годину в повітрі російська ракета може поміняти курс до десяти разів — оглядач Defense Express

За орієнтовними оцінками на озброєнні Російської Федерації залишилося близько 700 ракет. Крім того, оборонний комплекс ворога може виготовляти 110 ракет щомісяця для поповнення запасів, розповів в ефірі Українського Радіо оглядач Defense Express Іван Киричевський. Це чимала цифра з огляду на те, що за період з жовтня 2022 року по березень 2023 року армія окупантів використала для атак по всій Україні 750 одиниць. Крім того, в своїй сучасній воєнній історії росіяни неодноразово використовували весь запас ракет, який в них був.  

Також викликом для української ППО є й те, що за годину в повітрі російська ракета може до десяти разів змінювати курс, аби спробувати знайти "білі" плями в обороні українських міст. "А такі ракети, як Х-22 українська ППО просто не має можливості збивати, адже ракета є надзвуковою і заходить на ціль під кутом в 45 градусів. Навіть якщо на одному з етапів її перехопити, з курсу вона не зіб’ється", зауважив експерт.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Укрінформ

Є питання до санкцій проти РФ

"Якщо говорити про атаку на Київ 30 серпня, то враховуючи офіційно заявлені дані, де збивалися ракети, де падали уламки, було б доречно говорити, що росіяни в цій атаці намагалися "накрити" транспортні комунікації, які, на їхню думку, могли би використовуватися для доставки західного озброєння, амуніції, техніки для ЗСУ для ведення контрнаступу. Тож, за їхньою логікою, під удар міг потрапили найбільший транспортний вузол країни.

Якщо ж говорити про відмінності в прийомах, то цього разу вийшла специфічна історія: вони чітко сегментували, що першими пішли хвилі "шахедів", у збитті яких мала би зав’язнути наша оборона. По-друге, росіяни провели відстіл крилатих ракет у дві хвилі, при чому вони дуже специфічно маневрували. Частина ракет мала такий курс, що спочатку вони летіли до Львівської області, а потім з неочікуваної сторони розвернулися на Київ. Можливо, ворог сподівався, що в районі столиці можуть ще бути "білі" плями, які не прикриваються зенітно-ракетними комплексами і там можна буде спробувати вдарити ракетами", — розповів Іван Киричевський. 

Ці дані, як додав оглядач, наштовхують на думку, що санкції проти РФ не працюють, адже незважаючи на масштабування виробництва крилатих ракет, в росіян зникли проблеми із надійністю: "В перші тижні вторгнення в росіян була справжня проблема, що частина ракет просто не долітали до цілі. Тепер же цих технічних збоїв немає". 

"По-друге, тепер вони навіть під санкціями для своїх крилатих ракет збирають достатньо потужні бортові комп’ютери, які дозволяють зокрема проводити інтенсивне маневрування в повітрі. Це закладається в польотну карту ракети ще до того, як вона злітає. Під бомбардувальники її вішають вже підготовленою до атаки", — зазначив Киричевський.

Які ракети є на озброєнні в росіян?

  1. Х-101 та Х-555

"Як і ракети "Калібр", так і ракети повітряного базування можуть нести бойову частину, масою 400 кг на орієнтовну дальність в 1500-2000 км. По Х-101 є дискутивне питання, наскільки ця ракета відповідає параметру невидимості для радіолокаторів, як стверджують російські окупанти. Якщо ми їх збиваємо, значить вона видима. Проте це технічні деталі, які на вогневу міць ракети не впливають, це лише можливо спрощує роботу для нашої ППО", — розповів оглядач. 

Також він додав, що граничний показник зміни курсу, який був зафіксований, — це одна зміна на 8 хвилин: "Тобто близько десяти разів за годину ракета може поміняти курс. Бортова апаратура таких ракет розрахована на роботу до 5 годин. Якщо рахувати максимальну швидкість, яка складає орієнтовно 700 км на годину і дальність до 2000 км, то до трьох годин вони літати точно можуть, якщо летять по прямій на максимальну дальність. Якщо будуть летіти на максимальну дальність, при цьому маневруючи, подовжуючи собі шлях, бо до 4 годин. Бортова апаратура розрахована на те, що вона одноразова, коли має довести ракету до цілі і все".

  1. Х-22

"На наше велике щастя, росіяни використовують ці ракети не так інтенсивно, як інші крилаті ракети, тому що в нас по суті немає можливості збивати Х-22. Повітряні Сили визнали, що жодну Х-22 нам за цей час збити не вдалося. Проблема в тому, що ця ракета має надзвукову швидкість польоту — орієнтовно 4000 км на годину. Плюс, коли вона заходить на ціль, то пікірує під кутом 45 градусів. Це складна історія: якщо на цьому етапі можна перехопити ракету, вона все одно в силу високої кінетичної енергії з курсу не зіб’ється і попаде по цілі", — пояснив Іван Киричевський. 

Також, як виявилося, росіяни можуть переробляти до десяти ракет Х-22 на місяць в модифікацію Х-32, по якій заявлено використання більше сучасної електроніки, що начебто має забезпечувати більш точне влучання в ціль: "Їх тут може стримувати лише та обставина, що нові ракети з нуля вони поки що робити або й взагалі не можуть і в них їх залишилося всього 150 одиниць". 

Росіяни можуть використати всі ракети, які мають

За даними заступника начальника Генерального управління розвідки Михайла Скібіцького, в РФ залишилося щонайменше 575 ракет. Проте, як додав Киричевський, в ці 575 ракет не включені ще 150 ракет Х-22: "Тож ми орієнтовно виходимо на цифру понад 700 одиниць. А для проведення кампанії ударів протягом жовтня-березня 2023 року росіяни витратили 750 ракет. Плюс протягом місяця РФ виготовляє 110 ракет великої дальності". 

"В росіян не стоїть проблема, що якщо вони пустять весь цей арсенал в хід, то в них начебто стане все по "нулях". В них буде певний запас. Крім того, ніхто не казав, що росіяни не воюють на межі фолу, щоб відстрілювати запаси наявних ракет в нуль. Починаючи з Афганістану, де радянські військові відстріляли весь наявних залишок ракет "Скат" і ракет "Луна-М" просто по душманах. Хоча ці ракети були їм потрібні як засоби доставки ядерної зброї на випадок війни проти НАТО. Тобто в них ракетних запас може бути близький до нуля, але це їх ніколи не зупиняло", — підсумував оглядач.