"Цей супутник може допомогти роздивитися номер автомобіля, який їде по кримському мосту": експерт про покупку фонду Притули

"Цей супутник може допомогти роздивитися номер автомобіля, який їде по кримському мосту": експерт про  покупку фонду Притули

Вчора, 18 серпня, благодійний фонд Сергія Притули повідомив, що кошти, які вони збирали на Байрактари та не витратили, оскільки компанія "Baykar" подарувала їх безкоштовно, пішли на оренду супутника компанії "IСEYE". Таким чином, Збройні Сили України понад рік отримуватимуть зображення із космічного супутника. Детальніше про орендований супутник та чому дані, які можна буде отримували в результаті оренди, є дуже важливими для ЗСУ, Українське радіо дізнавалось у військового оглядача Михайла Жирохова.

0:00 0:00
10
1x

"Йдеться про цілу систему супутників, яка запущена компанією "ICEYE". Це дозволяє їм досить швидко реагувати на актуальні події. Ці супутники, незважаючи на те, що вони комерційні, мають дуже потужне обладнання, яке дозволяє бачити багато чого з величезною точністю та якістю. Такої якості немає жоден інший комерційний супутник", — розповів Михайло Жирохов.

Експерт торкнувся й питання доцільності оренди такого супутника, зазначивши, що частина українців зустріла цю новину критично: "Притула працює не самостійно, не він вибирав компанію й не він вкладав гроші людей, які йому довірились. Це, звісно, було побажання військового командування для того, щоб отримувати якісні, дуже актуальні та дуже швидкі знімки. Адже цей супутник може допомогти роздивитися номер автомобіля, який їде по кримському мосту". 

"Загалом дані супутника ми отримуємо, починаючи з 2014 року від наших західних колег, зокрема, США. В 2014 році також були комерційні знімки з ізраїльського супутника. Але там були певні обмеження, оскільки всі супутникові дані в США — це засекречена інформація. Америка — бюрократична країна, тож були проблеми з отриманням цих знімків. Також, наскільки я знаю, американці не дають нам супутникових знімків російського прикордоння та окупованого Криму. Й, наприклад, у випадку Харкова, який знаходяться дуже близько до кордону з РФ, територія Росії — це фактично тил, де знаходяться російські війська, звідки пускають балістичні ракети та йде агресія проти України. Для оборони Харкова супутникові дані будуть критично важливими. Раніше їх було замало для того, аби планувати якісь активні дії, щоб припинити варварські обстріли міста", — пояснив оглядач. 

Саме тому, як додав Жирохов, наше військове керівництво було вимушене піти на такий не дуже дешевий крок, адже за цей проєкт було заплачено 17 млн доларів:

"Зараз ми ведемо війну ХХІ століття і розвідувальні дані  — це основне. Станом на сьогодні досить ефективні Himars, які по суті є всього-на-всього реактивними системами залпового вогню. Американці дали разом з ними можливість використовувати цю зброю по координатах, дали розвідувальні дані. Крім поставок пускових установок і ракет, США дає й інформаційне забезпечення: точки ударів ми отримуємо за допомогою американських супутників. Це дуже важливо, адже навіть за останні три тижні ми побачили, наскільки Himars є ефективними у винищенні складів, місць базування бойовиків. Але все це не тільки техніка, це — ціла розвідувально-ударна система". 

"Забагато розвідувальної інформації не буває. Крім того, в нас немає авіаційної компоненти щодо такої інформації. В більш просунутих країнах  є розвідувальні літаки або стратегічні розвідувальні безпілотники, наприклад, американські, які ми бачимо над Кримом, над Чорним морем. У нас такої можливості немає. Тому нам потрібен саме зараз супутник, а згодом з’являться й радіолокаційні станції та безпілотники", — пояснив Михайло Жирохов.

Наостанок оглядач торкнувся й питання забезпечення росіян розвідувальними даними з супутника, зазначивши, що у ворога не все радужно: "У росіян же за останні роки супутникова система дуже деградувала, тому що неможливо довго їздити на радянському мотлосі. Росіяни зараз знаходяться в такій ситуації, що деяку супутникову інформацію можуть отримувати лише раз в чотири години. Звісно, така інформація не актуальна, тому вони змушені використовувати літаки та інші засоби". 

"А зараз в патріотичних пабліках взагалі почали говорити, як збити фінські супутники, але реальної можливості зробити це в росіян немає і не буде найближчі роки", — підсумував Жирохов.

Фото: facebook Благодійного фонду Сергія Притули