Від Корольова до Маска. Про роль України у світовій космонавтиці

Від Корольова до Маска. Про роль України у світовій космонавтиці

12 квітня - Всесвітній день авіації та космонавтики. 60 років тому перша людина полетіла у космос. "Перший політ людини в космос був би неможливий без України. 60 років тому українські конструктори брали участь у створенні космічної програми. Зараз ми маємо сприяти розробці системи "Січ-2-1" - написав президент Володимир Зеленський. Яку роль відіграли українці у подіях 60 років тому і як тепер наша країна нарощує міць космічної держави, в ефірі Українського радіо розповів радник голови Державного космічного агентства України Едуард Кузнєцов.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Радник голови Державного космічного агентства Едуард Кузнєцов згадує про здобутки українців під час запуску першої людини у космос. Окрім "батька космонавтики", як називають українця Сергія Корольова, ще кілька розробок у ракеті-носії "Восток" належало іншим українським вченим: "Ракета-носій "Восток" був оснащений системою керування, яка би виготовлялася в Україні. Без такої системи ракета не могла би піднятися. Також система прицілювання ракети, яка вела її за маршрутом, була виготовлена в Україні, в Києві. Вся розмова Юрія Гагаріна з Корольовим, а також, коли він просто вів репортаж на орбіті записувалася на магнітофон конструкції українських вчених, виготовлений у Києві. Багато років ці магнітофони використовувалися на інших космічних кораблях".

Едуард Кузнєцов – один із перших співробітників космічного агентства. З 1991-го року, працюючи над удосконаленням тих ракет-носіїв, в Держкосмосі вже враховували вимоги міжнародних угод та стандартів. "Ми вийшли на міжнародний ринок зі своїми пропозиціями, своїми ракетами , своїми супутниками. Ми здійснили 169 пусків ракет-носіїв українського виробництва, а також ракет-носіїв, які мали велику питому вагу українських складових, а також запустили  28 вітчизняних космічних апаратів, виготовлених на КБ "Південне" на Південмаші".

 Сьогодні Україна ще активніше долучається до роботи у космічній галузі. "Ми працюємо з американцями, готуємо ракету Antares: ми готуємо першу ступінь, американці другу. Кожного року в нас іде запуск цього носія, який здійснює поставки на міжнародну космічну станцію. З 2015-го року у нас було 12 пусків".

Також, розповідає він, Україна долучилася до країн ЄС над створенням ракети-носія Vega. "Ця ракета також працює надійно, вона стартує з космодрому Куру (Французька Гвіана), вже було запущено 13 ракет", – зазначає Кузнєцов. 

Але масштабний космічний проєкт чекає на Україну в кінці року. У грудні  заплановано запуск українського супутника дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) "Січ-2-1" . На минулому тижні уряд визначив держпідприємство "Конструкторське бюро "Південне"  замовником робіт із забезпечення  запуску і його страховки, а також джерела фінансування. За попередніми домовленостями, виведенням супутника на орбіту займатиметься американська компанія SpaceX Ілона Маска, розповідає Едуард Кузнєцов: "У нас уже кілька років немає на орбіті свого космічного апарата, і ми користуємося даними з інших. Президент поставив завдання здійснити у цьому році запуск космічного апарата. Ми маємо попередні домовленості з Ілоном Маском. Є місце для запуску десь у кінці листопада на початку грудня, і ми сподіваємося, що цей запуск буде вчасним і сподіваємося, що виведемо космічний апарат на орбіту". Цей запуск, пояснює радник голови Держагентства, важливий для аграрного сектору, екології, національної безпеки. Є і наукові завдання, наприклад, дослідження стану атмосфери. "Частина фінансування відбуватиметься за рахунок власних коштів КБ "Південне" і 10% треба дофінансувати державі, плюс запуск цього апарату. $1 млн. за супутник треба буде заплатити компанії Ілона Маска".

 Крім того, каже Кузнєцов, вони планують, щоб у новій космічній програмі було закладено щорічний запуск по одному космічному апарату. "Цю програму ми між собою називаємо "Повернення на орбіту". Якщо буде нормальне фінансування, і уряд її підтримуватиме. Процитую висловлювання фізика Стівена Хокінга:  "Та держава має майбутнє, яка розвиває космічну діяльність", – резюмував радник голови Держкосмосу.

Фото: Запуск ракети-носія Антарес, facebook.com/ukr.embassy.usa

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Щоб ми розуміли, хто наші Герої" — Будерацький про озвучені втрати України у війні
"Для нас результат скоріше позитивний" — Краєв про підсумки Мюнхена-2024
Досвід Залужного обов'язково буде використаний для перемоги України — Данілов
Документа про відставку головнокомандувача ЗСУ на сьогодні немає — Данілов
"Польща послідовна союзниця, але щодо зерна я поки не почув однозначної відповіді" — Магда