Газові заворушення у Казахстані чи початок революції: що відбувається і чи зможе влада взяти ситуацію під контроль?

Газові заворушення у Казахстані чи початок революції: що відбувається і чи зможе влада взяти ситуацію під контроль?

У Казахстані протестувальники взяли під контроль аеропорт найбільшого міста країни Алмати. В адміністрації летовища підтвердили скасування всіх сьогоднішніх рейсів. Водночас у столиці Казахстану було введено режим надзвичайного стану. Президент країни Касим-Жомарт Токаєв розказав про вбивства під час мітингів. За його словами, йдеться про загиблих правоохоронців. Токаєв також звернувся до народу і заявив, що вступає на посаду голови Ради безпеки і планує "діяти жорстко". У свою чергу Нурсултан Назарбаєв на тлі протестів йде у відставку. Більше про ситуацію в Казахстані в ефірі Українського радіо розповів експерт Аналітичного центру ADASTRA Андрій Горб.

0:00 0:00
10
1x

Чи є в опозиції достатній потенціал для захоплення влади 

Потрібно насамперед звернути увагу на заяву лідера казахстанської опозиції Мухтара Аблязова, який нещодавно заявив, що основною метою опозиції  та протестувальників є повне повалення існуючого режиму в Казахстані, оскільки чинний президент Казахстану Токаєв фактично є ставленником екс-президента Назарбаєва, а донька Назарбаєва очолює казахстанский парламент. Тому опозиція та протестувальники вважають всіх людей в уряді прямими ставленниками Назарбаєва та що режим з відставкою Назарбаєва ніяким чином не буде повалений, а попередній політичний курс залишиться незмінним.

Наскільки несподіваними стали події в Казахстані 

Для мене стали доволі таки несподіваними. Багато хто порівнює події в Казахстані з подіями в Україні, з Тюльпановою революцією 2005 року в Киргизстані, з Арабською весною, проте від цих подій поточну ситуацію в Казахстані відрізняє дуже стрімкий розвиток ситуації. Активна фаза протестів розпочалася буквально вчора на заході Казахстану, і дуже стрімко протести пройшлися по всій країні. 


Фото: Reuters 

Якою може бути реакція Росії на політичні вимоги протестувальників 

Головна умова політичних реформ — це неухильна підтримка цінностей демократії та дотримання прав людини, визнання років управління Союзу Радянських Соціалістичних Республік злочином проти народів пострадянської імперії, засудження військової агресії проти України та анексії Криму, вихід зі складу СНД, Євразійського економічного союзу та інших союзів з Російською Федерацією.

Протести у Казахстані можна окреслити як ще один геополітичний виклик для Москви,  оскільки протестувальники в першу чергу налаштовані проти діючого режиму, який був і залишається досить лояльним до Російської Федерації, тому наявність таких вимог у загальному спектрі наштовхує на думку, що Росії це не сподобається і таким чином у Росії формуються ще один геополітичний виклик, який може послабити позиції Москви на міжнародній арені.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що начебто Казахстан не просив Росію про допомогу і Росія не планує втручатися у внутрішньоказахські суперечки. Проте у випадку, якщо опозиція досягне левової частки своїх вимог, якщо ситуація буде складатися дуже негативним чином для сучасної казахської влади, для режиму, який є лояльним до Росії, то така ситуація є можливою. 

Чи зможе Токаєв домовитися з опозицією і усунути старі політичні еліти 

У своєму зверненні до народу президент Токаєв сказав, що буде діяти жорстко у зв'язку з цими протестами. Він навіть забрав у Назарбаєва посаду голови Ради безпеки та очолив її цю посаду сам за сумісництвом з посадою президента, тому така спроба є цілком реальною і може відбутися, проте на даний момент з того, що ми бачили, здається, що опозиція не надто налаштована йти на перемовини з діючою владою.

На фото: Касим-Жомарт Токаєв, прес-служба президента Казахстану

Чи зупиняться протестувальники після реалізації частини їхніх вимог 

Якщо враховувати той факт, що погляди, які декларував Назарбаєв та які потім  декларував Токаєв здебільшого збігаються, і позиції влади вже були посунуті, оскільки основною вимогою, з якої все розпочалося, була відміна підвищення ціни на зріджений газ, який було підвищено вдвічі, проте протестувальники не зупинилися і не зупинилися навіть після того, як було звільнено Назарбаєва з посади голови Ради Безпеки, то на даний момент, особисто з моєї точки зору, зупинка протестів не проглядається. Важко спрогнозувати сценарій, за яким Токаєв домовиться з опозицією або ж йому доведеться йти на якісь дуже серйозні поступки. Можливо, сторони зможуть сісти за стіл переговорів та якось владнати це питання, проте з огляду на чинний стан речей особисто мені така ситуація видається не надто ймовірною.


Фото: azzatyq.org (RFE/RL)

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що начебто Казахстан не просив Росію про допомогу і Росія не планує втручатися у внутрішньоказахські суперечки. Проте у випадку, якщо опозиція досягне левової частки своїх вимог, якщо ситуація буде складатися дуже негативним чином для сучасної казахської влади, для режиму, який є лояльним до Росії, то така ситуація є можливою. 

Нагадаємо, протести в Казахстані спалахнули після того, як 1 січня вдвічі зросли ціни на автомобільний газ: із 60 тенге до 120 за літр.

У ніч на 5 січня через президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ввів в Алматі, Алматинській та Мангістауській областях надзвичайний стан.

Вранці 5 січня Токаєв відправив уряд Казахстану у відставку та доручив запровадити тимчасове державне регулювання цін на скраплений газ, бензин та дизель.

Фото: Reuters