Осінь сильної гривні? Експерт пояснив, завдяки чому тримається курс валюти та як довго це триватиме

Осінь сильної гривні? Експерт пояснив, завдяки чому тримається курс валюти та як довго це триватиме

Гривня зміцнилася до кращих показників з початку пандемії. Національний банк зміцнив офіційний курс гривні до долара на 3 копійки, встановивши його на 11 листопада на рівні 26,06 гривні. Відтак цьогорічну осінь експерти визначають як осінь сильної гривні. Професор, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко в ефірі Українського радіо прокоментував, завдяки чому тримається курс національної валюти, як довго зберігатиметься ця тенденція і чого чекати до кінця року.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Чим більше часу стабільна валюта, в тому числі гривня, тим більша турбулентність чекає нас попереду. Тому радіти стабільності не потрібно. На жаль, це закони економіки", — зазначив Олександр Савченко. 

Савченко прокоментував, що сприяло зміцненню гривні протягом останніх місяців. 

"Гривня зростає, хоча темпи економічного зростання у нас менші, ніж у Штатах та в Європі, а інфляція більша. Є два фактори, які впливають на сильну гривню. Перший фактор — це гарні ціни на український експорт продукції сільського господарства та на метали, і ми мали більше надходжень, ніж очікувалось. Крім того, несподівано перерахування заробітчанами валюти в Україну теж збільшилося більше, ніж на 10%. Це пов'язано з тим, що більше заробітчан почали запускати країни Західної Європи. Відтак, більша чисельність сприяє більшій кількості валюти. 

Але ключовим фактором того, що гривня є сильна, є те, що ми не закуповували належного розміру запаси і вугілля, і газу, і навіть нафтопродуктів. Тобто ми відклали цей девальваційний імпульс на потім. Якби ми робили би належні запаси, щоб без проблем пройти зиму, ми мали би витратити 5-6 млрд доларів. Тобто попит на долари мав би бути більшим. А коли збільшується попит на будь-який товар, зокрема на долар, він зростає у ціні. І долар мав би бути набагато сильніший, ніж зараз", —  сказав він. 

Ректор Міжнародного інституту бізнесу спрогнозував, що гривня буде стабільною та сильною аж до великих морозів.

"Коли наші запаси будуть вже зовсім не актуальні і ми почнемо купувати за будь-яку ціну і газ, і вугілля, і нафтопродукти для того, щоб нагрітися, тоді гривня може просісти, але не дуже сильно. Тобто вона ще може трошки зростати, буде стабілізація, а потім буде традиційна девальвація з настанням великих морозів. Крім того, якщо Євросоюз сертифікує "Північний потік-2", то у нас буде менше валюти, і це негативно вплине на курс. Тому треба тримати руку на пульсі і намагатися збільшувати щомісяця свій дохід для того, щоб вийти переможцем у цьому змаганні", — сказав він. 

Водночас Олександр Савченко додав, що "хоч курс долара буде зростати, але не треба лякатися цього і купувати валюту. Якщо зараз долар близько 26 гривень, то буде 26,2 — 26,5 гривень. 27 гривень —  це, мабуть, стеля девальвації гривні до кінця року".

Фото: НБУ