"Підвищення цін на тепло не буде" — мер Львова Андрій Садовий

"Підвищення цін на тепло не буде" — мер Львова Андрій Садовий

Про те, як борються з пандемією коронавірусу у Львові, чи зупинятимуть в місті транспорт у випадку локдауну, як триває підготовка до опалювального сезону, чи дає раду місто зі сміттям та які перспективи в реформи децентралізації, Українське радіо поспілкувалось із міським головою Львова Андрієм Садовим.

0:00 0:00
10
1x

Про ситуацію з коронавірусом у Львові

Ми збільшуємо темпи вакцинації: в нас більше 80% вчителів в школах вже є вакцинованими. Так само і з дошкіллям, дитячими садочками. Тобто діти можуть ходити офлайн на навчання і це є добре, адже я очікую, що до кінця року можуть бути непрості моменти, коли, можливо, треба буде впроваджувати дистанційне навчання. 

Якщо говорити про медичну систему, то вона справляється. Є базові лікарні, які всім забезпечені. На сьогодні ми маємо орієнтовно 2,5 тисяч ліжкомісць тільки в системі комунальної медицини міста Львова. Ще є державна медицина.

Станом на сьогодні по Львову ми маємо до 10% заповнених ліжок в комунальних лікарнях і цей показник тримається десь останні 5-6 днів. Кількість виявлених нових хворих росте, але не всі вони потребують госпіталізації.  Тому поки що загроз я не бачу, якщо вони будуть — то загальноукраїнського характеру. 

Відтак на сьогодні єдина порада — це вакцинація та дотримання здорового глузду. Адже зараз, якщо людина має симптоми захворювання, то вона вже не проявляє героїзму і залишається вдома. Це запорука того, що вона не буде заражати інших. 

Про обов’язкову вакцинацію окремих категорій людей

Має домінувати здоровий глузд. По-перше, є певні категорії людей, яких не можна вакцинувати. Якщо вони цінні працівники, то треба їх берегти і створювати їм умови для роботи. Вакцинація сьогодні — це можливість дати шанс більшій кількості людей не заразитися, а тим, хто заразився — вижити або не попасти в реанімацію. 

Минулого року уряд пропонував заборонити українцям гуляти в парках як елемент боротьби з пандемією. Я на це дивився з посмішкою, так само як і на рекомендації вводити карантин вихідного дня. Ми у Львові оголосили суботу і неділю робочими днями та з честю пройшли всі ці випробування. Тому якщо команди корисні для здоров’я — ми будемо їх виконувати, якщо вони мають дискусійний характер — ми будемо дебатувати. 

Про допомогу бізнесу у Львові

Коли ковід почався, то бізнес дуже сильно допоміг, адже готовність була дуже низька. Сьогодні ж лікарні в нас не просто мають достатньо кисню, ми маємо свої кисневі станції й самі продукуємо кисень в наших лікарнях. Це надійне джерело, яке ще й дешевше в шість разів. 

Бізнес завжди готовий прийти на допомогу, але їх також не можна гвалтувати. Вони сплачують податки і це вже великий плюс. Але коли є критична ситуація і ти не можеш за бюджетні кошти купити щось дуже важливе, тоді бізнес підставляє плече. 

Про те, чи в разі локдауну у Львові зупинятимуть громадський транспорт

Впродовж півтора року ми жодного дня транспорт не зупиняли. В нас просто транспорт в першу чергу використовувався для доставки людей на роботу. Був масковий режим, який зараз поновився, і люди з розумінням до цього ставилися. Ми обмежували проїзд пенсіонерів в пікові години, і люди також до цього нормально відносилися. Адже якщо ти комунікуєш з громадою кожного дня і вона розуміє логіку твоїх рішень, тоді все гаразд. 

Про підготовку до зими та тарифи

Ціна на газ рванула в світі, таких цін не було дуже давно. Ми в Україні зобов'язані для того, щоб система функціонувала, закуповувати газ. Тому, якби не було втручання влади, а були виключно ринкові умови, то треба би було підняти ціну на газ на 100-200%. Це була би політична катастрофа, адже політичні сили б цим скористались та почали розгойдувати наш човен в часи російсько-української війни. Цього не допустили і прийняли достатньо виважене рішення: два тижні тривали дуже складні перемовини між Асоціацією міст, Урядом, НАК "Нафтогазом". Й сьогодні ми маємо рішення, яке було озвучено в четвер: для населення лишається ціна орієнтовно в 7.40-7.90 гривень, для теплопостачальних підприємств десь 13650 гривень мінус ПДВ, місцева влада не піднімає тарифи, а держава збільшує надходження до місцевих бюджетів за рахунок податків з доходів громадян. Тобто громади отримують орієнтовно плюс 11 мільярдів гривень. Таким чином ми знайшли консенсус.

Львову опалювальний сезон обійдеться до мільярда гривень, які треба інвестувати. З них держава покриє десь до половини, але головне, що не дали можливості НАК "Нафтогазу" безакцептно списувати гроші з рахунків теплопостачальних підприємств, як вони хотіли. Тому головний меседж: підвищення ціни на тепло не буде. 

Про те, чи вистачить коштів на субсидії

Це відповідальність держави, і сьогодні міністр фінансів не може не фінансувати субсидії. Я думаю, що вони мають бути профінансовані на 100 %, це пріоритет. 

Про реформу децентралізації 

Міста потребують більше ресурсів та більше можливостей для прийняття рішень. Встановлювати тарифи однозначно мають міста, тому що ця процедура завжди була забюрократизована. Тому якщо держава зрозуміє, що, опираючись на міста, можна мати ріст, тоді все буде добре. Зараз я бачу легеньку тенденцію до цього розуміння. 

Про ситуацію зі сміттям у Львові

На сьогоднішній день місто залучило 100 млн євро, будуємо два великих заводи. Один завод — з переробки відходів, велику частину якого складає станція компостування. Більша частина сміття — це органіка і ми зараз її сепаруємо і переробляємо на компост, який навіть продаємо через "Прозорро". Другий завод — намуловий, де переробляється намул. 

Також ми вийшли на фінал рекультивації одного з найбільших полігонів. Плюс держава виділила ділянку під регіональний полігон. Тобто в цілому все йде дуже добре, бо є сприяння зі  сторони міста, обласної адміністрації. 

Фото: Українське радіо