Лічильник на газ: чому важливо, аби він був в квартирі, та чому багато українців досі його не мають? Пояснює експерт

Лічильник на газ: чому важливо, аби він був в квартирі, та чому багато українців досі його не мають? Пояснює експерт

До 1 січня 2023 року споживачі, які використовують газ тільки для приготування їжі, мають встановити газові лічильники. На сьогодні обліку газу ще не мають понад 2 мільйони побутових споживачів. Закон про забезпечення комерційного обліку природного газу передбачає, що споживачам, які не матимуть лічильника з 2023 року, газ не постачатимуть. Водночас постачання не відключатимуть споживачам, які не мають лічильника, проте проживають в багатоквартирному будинку, в якому стоїть загальнобудинковий лічильник. Аналогічна ситуація буде й зі споживачами, яким не встановили лічильник з вини облгазу. Тож як платити за реально спожитий газ та чому багато українців досі чекають на встановлення лічильників Українському радіо розповів директор аналітичного дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко.

Чому встановлення газових лічильників українцям відбувається повільно?

"Коли писався цей закон ("Про забезпечення комерційного обліку природного газу" – прим.ред.), а це було дуже давно, було чітко заявлено, що вартість газових лічильників входить в тариф. Тобто українці вже дуже давно сплатили за газові лічильники, однак облгази не поспішали їх встановлювати",  розповів Олександр Сергієнко. 

За його словами, норматив споживання газу без лічильника, який складає 9,8 кубометра на людину в місяць, було встановлено ще в 1996 році: "З того часу на кухнях українців з’явилося дуже багато електричних приладів і на сковорідці вже ніхто не розігріває собі сніданок: є й тостери, скороварки, СВЧ, електричні чайники. Тобто споживання газу різко зменшилося, але платити менше українці не стали". 

"Всі ці роки споживачам й надалі нараховувати 9,8 кубометра газу за кожну людину. Проте залишався зайвий газ, який нібито українці спожили й заплатили за нього, й облгази "штовхали" його наліво, що особливо вигідно за цінами промисловості",  пояснив Сергієнко.

Така ситуація, як зауважив експерт, тягнулася аж до приходу уряду Яценюка, а пізніше  Гройсмана, коли цей норматив було знижено до 3,3-3,6 кубометра: "Але газовики не хотіли втрачали свої "ліві" прибутки і регулярно зверталися до суду. Перше звернення було анекдотичне: звернулося три фізичні особи, у яких насправді були газові лічильники в квартирах, написавши, що заздрять, що інші сплачують менше, ніж вони з лічильниками". 

"Так було до 2018 року і якби облгази виконали норми закону і встановили у всіх квартирах лічильник, був би точний облік і не було б крадіжок газу з боку облгазів. Проте облгази хочуть цю ситуацію законсервувати",  констатував Олександр Сергієнко. 

Куди звертатися людям, в квартирах яких немає газового лічильника?

Експерт порадив всім особам, у помешканнях яких ще не встановлено газовий лічильник, писати чи зателефонувати до облгазів у своєму місті та висловлювати своє бажання встановити його: "Облгази дуже часто пропонують встановлення лічильника за ваш рахунок й тут людина може вибирати. Проте варто пам'ятати, що відповідно до закону облгаз має встановити лічильник за свій кошт". 

"Проте змусити облгаз встановити вам лічильник швидко ви не зможете, хіба звертатися до суду. Адже в законі не встановлено, наприклад, штрафів для облгазів, якщо вони до 2023 року не встановлять лічильники",  зауважив Сергієнко. 

Чи достатньо наявності загальнобудинкового лічильника для справедливого обліку газу?

Наостанок Олександр Сергієнко зазначив, що наявність загальнобудинкового лічильника у багатоквартирному будинку  це теж облік, проте він суперечить закону: "Норма про встановлення загальнобудинкових лічильників прописала в Кодексі газорозподільчих систем, який ухвалила НКРЕКП. Тут вона явно перевищила свої повноваження. Проте це все ж краще, адже є облік споживання, однак всередині будинку, зрозуміло, що споживання може бути різним. Хтось, наприклад, міг поїхати у відпустку, а йому за числом прописаних там людей виставляють рахунок за газ".

Фото: pixabay