Чи наважиться українська влада кинути виклик провідним країнам світу? Аналітик про боротьбу проти "Північного потоку-2"

Чи наважиться українська влада кинути виклик провідним країнам світу? Аналітик про боротьбу проти "Північного потоку-2"

21 липня стало відомо, що США та Німеччина досягли угоди, яка дозволяє добудувати "Північний потік-2". В Україні цю звістку зустріли як констатацію факту, що наша держава програла боротьбу проти побудови російського газопроводу. Проте політичний аналітик Дмитро Литвин вважає, що ще нічого не втрачено і протягом п’яти тижнів, які залишилися до зустрічі Володимира Зеленського з американським президентом Джо Байденом, нам слід плідно працювати в цьому напрямку. Детальніше про це він розповів в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Головне, чим слід займатися зараз  це боротьбою проти "Північного потоку-2", тому що це не залежить від того, якою буде зустріч (Зеленського з Байденом – прим.ред.). Це об’єктивне завдання, яке є не лише перед нашою країною, адже це проблема не лише України, а загалом Європи",  висловив свою точку зору Дмитро Литвин. 

За словами політичного аналітика, заява США та Німеччини про запуск "Північного потоку-2"  це не позиція країн, а лише їхніх очільників: "В Сполучених Штатах є доволі потужна позиція в Конгресі щодо ідей "Північного потоку-2", яка є двопартійною. Це не просто республіканці, які хейтять Байдена, але й демократи. Є відповідні рішення Конгресу. З іншого боку, в Німеччині є теж різні позиції, не лише Меркель. Є позиція "зелених", які взагалі проти "Північного потоку-2" з екологічних міркувань. Також не варто забувати позицію Європи загалом, яка не є тотожна позиції Німеччини". 

"У ситуації з "Північним потоком-2" свої інтереси є окремо в адміністрації Байдена, свої  окремо в Меркель, свої  загалом в США, Німеччини та Європи, України загалом та інших країн Європи, які можуть постраждати. Тому треба тверезо дивитися на цю історію.

У Байдена є свої зобов'язання перед Конгресом, який чітко висловлювався проти "Північного потоку-2", у Німеччини є зобов’язання перед ЄС. Адже не можна йти на втілення проєкту, який вигідний Німеччині, але послаблює Європу загалом. Тому це треба проговорювати і протягом п’яти тижнів, які в нас є, боротися проти "Північного потоку-2",  наголосив Литвин.

Аналітик розтлуматичив, що існує хибне враження, нібито після заяви Джо Байдена та Ангели Меркель 21 липня все закінчилось: "Це пропагандистський момент Росії, США та Німеччини одночасно, які кажуть, що вони вже все зробили. Цей момент треба відкинути і продовжувати тиснути, адже наша позиція тут не інфантильна, дитяча, а справедлива". 

"У Байдена та його адміністрації є великі проблеми з Конгресом, який наполягає на тому, щоб інтереси України та Європи були враховані краще. Тому тут треба бути конструктивними і, готуючись до зустрічі з президентом Сполучених Штатів і проводячи з ним переговори, наполягати на конкретизації гарантій, які може дати США Україні",  порадив Дмитро Литвин. 

Експерт звернув увагу, що Росія вже зараз застосовує проти ЄС газову зброю: "На газовому ринку Європи зараз є шалений дефіцит, через що дуже сильно зросла ціна газу.  Це відбувається тому, що з Росії не дають стільки газу, скільки потрібно Європі, створюючи дефіцит. Відповідно зростає ціна. Вони не бронюють можливості для транзиту цього газу через Україну, щоби восени, коли будуть розмови про те, що "Північний потік-2" має працювати, вивести його з-під загальних правил ЄС. Наприклад, для того, щоб Газпром міг бути монополістом в цьому проєкті і визначати, як він працюватиме, скільки газу буде прокачуватись. За це буде йти боротьба і вже зараз Газпром до неї готується". 

"Візит Зеленського у Вашингтон має у собі великий спектр. Ми можемо говорити там конкретно і про те, що відбувається щодо газових справ "Північного потоку-2", і про те, що буде на той час в нас на кордоні. Адже у вересні відбудеться навчання РФ "Захід-2021". Це будуть, можливо, найбільші навчання за останній час, які ми бачили. Вони, можливо, сконцентрують на кордоні України в Білорусі та на окупованих територіях більше військ, ніж навесні",  пояснив політичний аналітик. 

Також, як зауважив Дмитро Литвин, у вересні гостро стоятиме й питання щодо Білорусі, адже зараз відбувається процес поглинання цієї країни РФ: "Це гібридне поглинання, коли формально Білорусь лишається як була, але насправді там повністю змінюється внутрішнє політичне та економічне життя.  Й яким воно буде через півроку ми ще не знаємо. Всі ці речі дуже небезпечні".

Фото: Українське радіо