5 запитань від президента: чому вирішили проводити опитування та його наслідки

5 запитань від президента: чому вирішили проводити опитування та його наслідки

Президент анонсував проведення всенародного опитування, на якому українцям пропонують відповісти на 5 запитань. Зеленський хоче, щоб опитування відбулося 25 жовтня, у день місцевих виборів. Основні аспекти цієї ідеї в етері Українського радіо прокоментував аналітик "Центру спільних дій" Назар Заболотний.

0:00 0:00
10
1x

Експерт Назар Заболотний вважає, що "5 запитань до народу" – це політична технологія, продиктована падінням рейтингу президента та його політисили.

Він пояснює можливу логіку, за якою ця технологія може застосовуватися: "Людина думає над питанням: "Президент пропонує мені впливати на питання легалізації канабісу чи що робити з Донбасом"? Наче ж – непоганий президент, дає мені можливості вирішувати глобальні проблеми. І от я йду на виборчу дільницю і там його партія є… Мабуть такий розрахунок є. Але, думаю, що це не завжди і спрацює. Варто зазначити одну деталь, недавно президент подав законопроект про референдум, який забороняє проводити референдуми одночасно з виборами. І це робилось, задля того, щоби неможливо було використовувати референдум як агітацію за партію, чи за кандидата".

Заболотний також проаналізував 2 запитання, які Володимир Зеленський вже озвучив:

1. Чи підтримуєте ви ідею довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах?

"Основне завдання покарання – забезпечити його співмірність з вчиненим. Тобто , за малу крадіжку – штраф. За крадіжку в великих розмірах – покарання буде набагато важчим. Український Кримінальний кодекс передбачає довічне ув’язнення тільки за злочини на життя людини, або воєнні злочини, злочини проти людяності . Тому, покарання за корупцію не може бути співмірним з геноцидом", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Всенародне опитування" Зеленського: як реагують різні фракції

2. Чи підтримуєте ви створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей?

"Як раз за прем’єрства пана Фокіна (Вітольд Фокін – перший прем’єр-міністр України, недавно звільнений заступник голови української делегації в ТКГ Мінського процесу – ред.) і виникли ідеї створення "вільних економічних зон". Виняткові економічні зони, податкові пільгові структури і т.д. створюють олігархічно-кланові структури, які потім переходять на державний рівень. І, якраз, завдяки діяльності таких кланів, ми і отримали можливість цієї російської агресії. Тому, така вільна економічна зона не тільки не додає ці території до Україні, вона їх відрізає", – вважає Заболотний.

Напередодні Офіс президента озвучив усі 5 запитань. Окрім двох, озвучених Зеленським, наступні 3 стосуватимутся скорочення кількості депутатів ВР, легалізації каннабісу та права України застосовувати гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом. В ОП зазначають, що опитування не матиме прямих юридичних наслідків. Хоча за нього агітує сам президент, джерелом фінансування цього процесу не є державний бюджет України. "Конституція визначає межі повноважень президента. Все інше – він не може, поки виконує обов’язки президента. Жодного повноваження агітувати за проведення такого опитування – він не має. Також, він не має права агітувати за "свою" політичну силу, але, на жаль, він це робить", – каже Заболотний.

Аналітик називає малоймовірним шанс подальшої реалізації результатів цього опитування: "Просто закінчиться як і референдум часів Леоніда Кучми. Там було питання про скорочення чисельності депутатів, про запровадження двопалатного парламенту. Але, далі того голосування він нікуди не пішов. Думаю, що так само буде і з цією ініціативою. Тоді, правда, був офіційний референдум – обговорення "за" та "проти", а сьогодні є два тижні – цього замало. Повірте, більшість громадян навіть не будуть знати, що таке обговорення проводиться". 

фото - Офіс Президента