Спецпроєкт "Знову вибори". Петиція як форма взаємодії із місцевою владою

Спецпроєкт "Знову вибори". Петиція як форма взаємодії із місцевою владою

Прийти на вибори й проголосувати – це тільки пів справи. Демократія як інструмент є дієвою й ефективною тоді, коли кожен член громади активно залучений в її, громади, життя, взаємодіє із владою, виступає із пропозиціями або зауваженнями, контролює діяльність органів місцевого самоврядування.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Існує чимало способів активної взаємодії із громадськості та влади. Зокрема, можна відвідувати засідання й сесії місцевої ради, які є відкритими для громадян; можна завчасно знайомитися з порядком денним найближчої сесії, який має з’являтися у відкритому доступі за три тижні до її проведення. Одним із найбільш поширених форм взаємодії із владою є звернення або петиція.

Сьогодні, в добу діджиталізації, найпростіше звернутися до місцевої влади шляхом подання електронної петиції. Така можливість передбачена законом України про звернення громадян. Звернутися із петицією можна через офіційний сайт органу, якому вона адресована. Далі протягом двох днів така петиція має з’явитися на цьому сайті, опісля чого розпочинається офіційний збір підписів на її підтримку. Вимоги до кількості підписів на підтримку петиції та строк збору підписів визначаються статутом територіальної громади. Крім того, має значення розмір населеного пункту. В громадах до 1 тисячі жителів має бути зібрано не менше 50 підписів; до 50 тисяч жителів - не менше ніж 100 підписів. В великих громадах від 100 до 500 тисяч жителів потрібно не менше 250 підписів, а в громадах до мільйона – не менше півтисячі. В разі, якщо петиція набирає визначену кількість голосів, вона має бути розглянута органом місцевого самоврядування негайно, що значить не пізніше 10 днів. Про підтримку або непідтримку електронної петиції публічно оголошується на офіційному веб-сайті місцевої ради.

Для того аби створити дієву та ефективну петицію, варто дотримуватися кількох порад.

• Писати чітко і лаконічно за принципом – найважливіше на самому початку. Важливо чітко сформулювати мету петиції та розмістити її у першому, максимум другому реченнях, бо потенційні підписанти не витрачатимуть час на перечитування усього змісту й можуть елементарно не дочитати до головної мети.

• Варто подбати про орфографію, граматику та пунктуацію, аби петиція не мала смішних помилок і сприймалась серйозно. Крім того, доцільно витримувати ввічливий тон, бо різкі вислови можуть відштовхувати потенційних прихильників.

• Петиція має бути амбітною, але реалістичною. Слід пропонувати конкретні й досяжні цілі для розв’язання проблеми, яка лобіюється.

• Успіх петиції також залежить від того, як ви зможете донести інформацію про її існування. Дуже небагато людей спеціально заходять на сайт місцевої влади, щоб переглянути цікаві петиції. Відтак, потрібно достукатися до цільової авдиторії, аби спонукати людей прийти на сайт і підписати її.

По-перше, для цього слід залучити інтернет-спільноту. Найкращими помічниками для цього є соціальні мережі та блоги, які дозволяють згуртувати однодумців довкола петиції. По-друге, слід використати силу електронної пошти. Не варто спамити аби кого, кому навряд чи буде цікаво, але слід надіслати листи знайомим та друзям з проханням поширити інформацію далі. По-третє, якісні та ефективні петиції привертають увагу місцевих ЗМІ, які постійно шукають цікаві інфоприводи.

Важливо наголосити, що в змісті електронної петиції забороняються: заклики до повалення конституційного ладу України, заклики до порушення територіальної цілісності України, заклики до вчинення терористичних актів, пропаганда війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі.

Фото: Фотосток